Terenówka do 20 000zł

11 Maj 2011, 20:35

Witam na razie zastanawiam nad zakupieniem terenówki to moje kryteria :
- Spalanie 13-14l na 100km
- Mało awaryjny
- Duży prześwit
- Wygodny i obszerny
- Paliwo Diesel
- Cena 20 000 zł
- Tanie części
- 4/5 drzwiowy
Zastanawiałem się nad tymi 4 terenówkami
- OPEL MONTEREY (ISUZU TROOPER)
- MITSUBISHI PAJERO
- NISSAN PATROL
- JEEP CHEROKEE
Czekam na wasze propozycje lub wypowiedzi na wyżej wymienione auta.
naimad1
Nowicjusz

Miejscowość: z INTERNETU

11 Maj 2011, 21:19

Jak masz tylko 20k zl, to poza Monterey/Trooperem czy Cherokee, nic sensownego nie znajdziesz w sumie. Za Pajero, Patrolka czy Land Cruiser trzeba dac jednak z 30k zl, za w miare normalny rocznik/stan. No chyba ze Nissan Terrano.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

11 Maj 2011, 21:46

a może coś więcej wypowiedzieć się o Monterey i Cherokee
naimad1
Nowicjusz

11 Maj 2011, 22:04

Monterey i Trooper maja naped tylny z blokada + dolaczany przedni, fajne rozwiazanie, bo jezdzisz na tylnym po asfalcie i ci mniej pali o 1l/100km srednio. Oba dosc dobre autka, malo awaryjne i solidne, tanie bo malo popularne. Ale mega duze one w srodku nie sa, cos jak sredniej klasy kombi to bedzie, to samo z wielkoscia Cherokee czy Terrano.

Cherokee to ma chyba staly 4x4 z centralna blokada. Terrano jako terenowka najgorzej wypada, tylny most bez mozliwosci recznej blokady(+ dolaczany naped przedni), jest tylko LSD, taka pol blokada srednio spisujaca sie w ciezszym terenie, jak chcesz jezdzic na AT po drogach polnych i itp to jest to rozwiazanie idealne dla ciebie(w zimie tez bedzie LSD wystarajacze w 100%). Ale na MT jak wjedziesz w glebsze i wieksze blotko, to chyba w nim juz zostaniesz. Nie wiem czy Terrano nie ma tez z blokada reczna tylnego mostu, musialbys poszukac, na 100% sa wersje z LSD tylko.
Czimi
Stały forumowicz

12 Maj 2011, 08:22

Cherokee zależy jaki ma reduktor, może również tylko tył lub stały 4x4 przez centralny. W Cherokee jedynymi dobrymi podzzespołami są silnik 4.0l i skrzynia automat. Auto w Limited wajnie wyposażone i dość komfortowe jak na terenówkę pomimo tyłu na resorze. Relatywnie słabe mosty napędowe i brak ramy.
Za 20kzł możesz Patrolka w całkiem niezłym stanie znaleźć oczywiście mowa o Y60.
Terrano pomimo wąskiego nadwozia całkiem przyjemnie się prowadzi.
Co do pełnej blokady i blokady LSD to nie poruszajmy tego tematu... Jeśli kierownik dobry to blokada się nie przydaje. Szczególnie że blokada to nie jest cudo na wszystko blokada Ci nie zastąpi opon, liftu i innego szpeju. W seryjnym aucie nie pomoże z braku w/w w zmotanym na dobrze czyszczącej oponie nie ma potrzeby jej używania. Mojemu Patrolowi nie przeszkadza brak blokady.
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

12 Maj 2011, 08:50

Czimi, gdzieś ty widział jakąś blokade w Montku/Troopku/terrano :mrgreen:
jeśli jest to czasem się zdarza LSD ale nie często i jako dodatkowe wyposażenie, blokade to sobie można założyć ARBa :mrgreen:
niestety Cherooke jest mniejsze i to wiele, troop czy terano II są porównywalne
do 20 (jeśli mówimy o zakupie auta) to można wybierać w terenówkach
spokojnie już można Patrola Y60 kupić, można już TLC J70 znaleźć, można fajne Pajeto, czy też Rockyego

jedna rada jak się przymieżasz do cherokee to nie 2,5TD produkcji VM sponiewiera cię ten silnik i znienawidzisz jeepa :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Obserwacja drogi - wzrok, koncentracja, analiza
    Ile by się nie mówiło o bezpieczeństwie, zawsze w rozmowach pojawia się temat obserwacji drogi. W całym procesie obserwacji kluczowe są trzy elementy. Pierwszym jest obszar, który skanujemy wzrokiem. Powinien ...

13 Maj 2011, 00:14

a co powiecie na temat toyoty hilux surf, jaki najlepiej wybrać silnik i jak z awaryjnością
przykładowy obrazek: http://www.autocar-today.com/wp-content ... -Surf.jpeg
naimad1
Nowicjusz

13 Maj 2011, 14:32

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tylko nie wiem jak u niego ze spalaniem
smolar16
Nowicjusz

Miejscowość: Radom

13 Maj 2011, 15:23

smolar16 napisał(a):http://otomoto.pl/land-rover-freelander-igla-100-bezwypadkowy-C18759895.html
Tylko nie wiem jak u niego ze spalaniem

Spalanie, spalaniem, ale chyba chodzi o duzy samochod, a Freelander, to taka toyota RAV4
Czimi
Stały forumowicz

13 Maj 2011, 17:39

czekam na wypowiedzi na temat toyoty hilux surf, jaki najlepiej wybrać silnik i jak z awaryjnością
przykładowy obrazek: http://www.autocar-today.com/wp-content ... -Surf.jpeg
naimad1
Nowicjusz

13 Maj 2011, 19:03

hilux s' to nie coś jak 4runner który pali 100/100 hehe?
ja dopytam jeszcze o Grand Cherokee bo widziałem, że do 20 tyś. da rade kupić normlany egzemplarz.
Jak jest z częściamy i spalaniem? Np. w 3.1 dieslu albo jak by było z lpg?
WiemCoMówięMówieCoWiemDużoWiemWiecDużoMówię
bigboy
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Ratowice

13 Maj 2011, 21:17

Tego diesla sobie odpóść, jeśli już koniecznie diesel to 2,7. To jest silnik Mercedesa.
Ja jednak bym proponował 4.0 lub 4.7 . Ten pierwszy jest naprawdę wytrzymały ale ma gorsza skrzynię, ten drugi to V8 czyli piękny dźwięk. Może i troszkę bardziej awaryjny ale tu musi miec naprawdę duży przebieg. Występuje w słabszej wesji i mocniejszej H.O. Podobno ta słabsza jest ciut mniej awaryjna.
Co do spalania LPG to średnio w mieście trzeba liczyć 22-27 litrów w zależności od silnika i stylu jazdy. Przeliczając na koszty wychodzi podobnie jak dieslem a dźwięk V8 po prostu piękny.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

13 Maj 2011, 23:59

naimad1 napisał(a):czekam na wypowiedzi na temat toyoty hilux surf, jaki najlepiej wybrać silnik i jak z awaryjnością
przykładowy obrazek: http://www.autocar-today....Hilux-Surf.jpeg

a nie lepiej zwykly hilux plus zabudowa, ktora sam wybierzesz?
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

14 Maj 2011, 00:42

Na razie czekam na opinie o Hiluxie
naimad1
Nowicjusz