Tuning Golfa 4

21 Mar 2008, 13:23

Witam mam pytanie ile mozna najwiecej koniu uzyskac i jak to zrobić w golfie4 na silniku 90KM??? piszcie jak mam to zrobic... pozdrawiam i z góry Dzięki
Piotrek1234
Nowicjusz

21 Mar 2008, 15:57

Domyślam sie że chodzi o silnik TDI. Weź pod uwage że w nowoczesnych silnikach rezerwy mocy są znacznie mniejsze niż w ,,dawniejszych''. Znacznie podwyższone ciśnienie w komorze spalania może doprowadzić np. do pęknięcia bloku od strony głowicy. Dmuchawke też nie tak trudno uszkodzić. Podwyższenie ciśnienia doładowania może spowodować że łopatki turbiny zaczną ocierać o jej obudowę. W przypadku kiepskiego oprogramowania wtrysk może trwać za długo co powoduje że strumień paliwa trafia też obok miejsca gdzie powinien, tam gdzie tłok jest najcieńszy, także na dłużsżą mete przy odrobinie nieszczęścia można sie domyśleć do czego może dojść. I wogóle zbyt przesadne podniesienie mocy ma wpływ na wcześniejsze zużywanie się sprzęgła, skrzyni, dyferencjału, półosi.
Na początek możesz zacząć od jakiegoś dobrego chipa.
Myśle że bezpieczną granicą podnoszenia mocy na seryjnych pozdespołach będzie podniesienie na ok. 110-130 KM. Pamiętaj że nowoczesne jednostki napędowe diesla są bardzo drogie w naprawie więc ja bym na Twoim miejscu nie zajmował sie zbytnio podnoszeniem mocy takiego silnika.
Pozdro.
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

21 Mar 2008, 17:44

ok dzięki za podpowiedz
Piotrek1234
Nowicjusz

26 Mar 2008, 16:16

a czy to jest legelne
vanuk
Nowicjusz

27 Mar 2008, 17:38

No chyba jest legalne skoro tyle firm tuningowych bez problemu podejmuje sie tego. Tylko że wydaje mi sie że jeśli autko jest na gwarancji to wówczas automatycznie się ją traci ale nie jestem pewien
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

29 Mar 2008, 20:03

Piotrek1234 napisał(a):Witam mam pytanie ile mozna najwiecej koniu uzyskac i jak to zrobić w golfie4 na silniku 90KM??? piszcie jak mam to zrobic... pozdrawiam i z góry Dzięki

ja powiem tak....ten silnik podkręcisz do 140 może 150 KM.... ale mogą przy tej mocy szybko zużyć się części jak to pisał kolega arek_89 .....jeśli tak bardzo przeszkadza ci ten silnik i ta moc...to po prostu wstaw sobie silniczek od jakiegoś autka o większej mocy seryjnej ( najlepiej w benzynie ) i wtedy próbuj coś przy nim robić....chociaż zmianę silnika odradzam ze względu na koszty późniejsze ( wymiana sprzęgła, skrzynia biegów itp...)
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy system start/stop naprawdę oszczędza paliwo?
    Mam system start-stop w nowym samochodzie. Kilkadziesiąt razy dziennie potrafi się wyłączyć i włączyć na skrzyżowaniach i nic nie trzeba doładowywać akumulatora. Czy system start/stop na prawdę oszczędza paliwo? Jakie są ...