Witam Panów (i Panie oczywiście),\ Jestem szczęśliwym posiadaczem Vito 109 CDI. Od samego początku skrzynia w Vito ciężko chodziła. Zatem wymieniłam wybierak na regenerowany, sytuacja lekko się poprawiła, ale dalej zdarza się, że jedynka wyskakuje, a przy zmienianiu biegów trzeba ich "szukać". Mechanik powiedział i pokazał mi, że skrzynia jest luźna (wszystko od spodu się rusza) i kazał mi zakupić nowe dolne części skrzyni. (załączam zdjęcia od mechanika). W sklepie motoryzacyjnym pokazałam zdjęcia, to mnie odesłali do serwisu , bo oni nie mają i nie mogą ściągnąć części do tej skrzyni. Poszukałabym czegoś w internecie, ale niestety nie wiem zupełnie czego szukać. Może ktoś mógłby mnie pokierować, co i gdzie mam kupić, żeby podkładać tę skrzynię w całość (omijając serwis- który zapewne zaleci wymianę skrzyni na nową).
Liczę na Was i z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
VITO 109 CDI pojemność 2148 cm3 rok produkcji 2005 skrzynia manualna
Chodzi zapewne o ten mechanizm zmiany biegów który widoczny jest na zdjęciu. Nazywany też wybierakiem skrzyni biegów. Możesz komplet nowy kupić za około 750zł tu masz link [link do oferty na Allegro wygasł]
Jeszcze wymień olej w skrzyni bo to też ważna rzecz jak już szykujesz auto dla siebie
ja jak miałem problem ze skrzynia i nijak nie wiedziałem jak sie za to chwycić to zdecydowałem sie odesłac do warsztatu zajmujaącego się takimi naprawami - wyszło szybko i nie drogo więc nie ma sie co samemu męczyć
Wakacyjny wyjazd - kilka porad przed podróżą Wakacyjne wyjazdy za pasem. Wzmożony ruch drogowy w okresie od czerwca do sierpnia i zmienna pogoda to warunki, w których dochodzi do dużej liczby wypadków. Wpływ na to ma m.in. stan techniczny pojazdów ...
Poznajcie ambasadorów Poznań Motor Show 2020 Czwórka miłośników motoryzacji i cztery różne spojrzenia na motoryzację. Przedstawiamy Wam ambasadorów targów Poznań Motor Show. Ambasador Poznań Motor Show to zupełnie nowa formuła, która ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.