VW passat B5 fl - odpala za 2/3/4 razem

04 Sie 2019, 21:38

Witam, mam problem - jak samochód postoi kilka godzin (głównie na zimnym silniku ale problem pojawia się gdzieś od +4h jak postoi) to później przy uruchomieniu trzeba 2-3-4 razy (zależy od długości stania) kręcić bo za pierwszym razem nie odpala jak było wcześniej. Jak chcę odpalić pokręcę sekundę-dwie, wyłączam i odpalam za drugim, trzecim razem bo nie chce męczyć go za pierwszym razem po 10 sekund aż odpali. Co do wymiany?
Dodam, że raz-dwa pojawił się napis "generator werkstatt" ale to było tylko jeden, dwa razy na x takich odpalań.
Z góry dzięki za pomoc ;)
michalpos
Początkujący

Auto: nie mam

05 Sie 2019, 14:21

michalpos napisał(a):Dodam, że raz-dwa pojawił się napis "generator werkstatt" ale to było tylko jeden, dwa razy na x takich odpalań.
Do sprawdzenia akumulator i napięcie ładowania jak silnik pracuje.

Jaki masz tam silnik bo nic o tym nie wspomniałeś?

Jeżeli masz słaby akumulator i ładowanie może się okazać że to jest główną przyczyną że silnik nie odpala za pierwszym razem po pewnym czasie. Ja bym to sprawdził w pierwszej kolejności. Daj znać i napisz co wyszło jak zmierzysz napięcia.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Sie 2019, 20:14

1,8T, jutro zawiozę do mechanika i zobaczę co powie
michalpos
Początkujący

Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamujesz awaryjnie? Rób to na maksa!
    Instalowane w samochodach systemy typu ABS, ESC czy ASR podnoszą bezpieczeństwo jazdy pod warunkiem, że kierowca wie, jak działają i jak z nich korzystać. Szczególnie dotyczy to przeciwblokującego układu hamulcowego ...