VW Polo, 1.6 beznyzna - woń benzyny z nawiewu

26 Maj 2009, 12:46

Witam! Posiadam VW Polo 1.6 benzyna z 94 roku. Od jakiegoś czasu jak mam włączony nawiew do kabiny, na jałowym biegu silnika ( np. jak stoję na światłach), czuć z nawiewu woń benzyny! Jak jadę nic nie czuć. Dopowiem, że filtr pyłkowy niedawno wymieniałem. Co to może być i czy należy się tym bardzo niepokoić. Czy może przez to dojść do samozapłonu np. ?
qwerty
Nowicjusz

• 26 Maj 2009, 14:29

ja bym takim autem nie jeździł. to grozi pożarem. jeśli nie jesteś w stanie sam znaleźć nieszczelności w układzie paliwowym to wezwij pomoc.
    karlone
    Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

26 Maj 2009, 14:30

Mnie się wydaje, że to może być spowodowane pękniętym kolektorem tzn. u mojej cioci w polo było to samo i się okazało, że to przez kolektor, wymienił i już tego nie było, ale oczywiście u Ciebie może się dziać co innego
    19MK92
    Nowicjusz

Miejscowość: Lubin

27 Maj 2009, 16:12

Otwórz maskę na pracującym silniku i powąchaj okolice błotników czy to nie stamtąd zalatuje paliwem.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

27 Maj 2009, 17:37

Dokładnie stamtąd..czyli znad okolic lewego błotnika..na wysokości pomiędzy błotnikiem a filtrem powietrza do silnika, tylko na razie nie zlokalizowałem przecieku, bo nie mam zbytnio warunków
    qwerty
    Nowicjusz

27 Maj 2009, 21:37

kolego do wtrysku ida dwa wezyki paliwowe jeli sie nie myle, przesledz palcem czy przypadkiem nie saczy ci sie gdzies z nich jak tak mialem u siebie kapalo na rozgrzany silnik i bylo czus paliwo. Wezyk byl poprostu poszarpany na koncu uciolem kawaleczek załozylem scisnalem opaska i jest git
    Nienawidze odkurzaczy (skuterow)
    18alexkwidzyn18
    Nowicjusz

28 Maj 2009, 19:43

Musisz zdjąc koło,zdemontować nadkole i sprawdzić,czy nie ma tam czasami pochłaniacza par paliwa - zazwyczaj jego nieszczelność powoduje właśnie ulatniający się zapach benzyny.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000