W poniedziałek jadę kupić samochód, proszę o pomoc w wyborze

18 Wrz 2010, 21:27

Cześć. Jestem nowy na forum, więc na początek chciałbym się z Wami przywitać :). Teraz chyba mogę przejść do meritum sprawy. Otóż sprawa wydaje się być banalna- szukam samochodu… No właśnie i tu się zaczyna lista potencjalnych „problemów”. Na rynku bowiem jest dostępnych niezliczona ilość modeli. Dlatego postanowiłem zwrócić się do fachowców w tej dziedzinie. Jakie auto wybrać? Moje preferencje są następujące:
Chcę, żeby było to nieduże auto, powiedzmy na 4- 5 osób. Silnik najlepiej benzynowy, gdyż będę je pewnie przerabiał na gaz. Ma mieć też nie dużą pojemność i nie dużo palił. Jestem młodym człowiekiem i szukam dobrego, w miarę zrywnego auta, żebym mógł nim fajnie jeździć. Interesują mnie na przykład jakieś hatchback’i, lecz mogą to być inne nieduże auta, pokroju medcedesa a klasyczy czy VW golfa. Marka jest mi na dobrą sprawę obojętna. Mam taką prośbie, żebyście wypsiali mi możliwie największą ilość modeli jakie spełniają te kryteria i napisali jakie są plusy i jakie minusy tych aut. Cena jaką chcę przeznaczyć na auto to jakieś 10- 15 tyś złotych. Teraz druga sprawa- jeśli to nie ten dział to możecie powiedzieć mi w jakim powinienem zadać to pytanie? W najbliższy poniedziałek wybieram się do Niemiec, w celu kupienia właśnie samochodu. Czy możecie mi powiedzieć jak nie dać się nabrać, żeby nie kupić jakiegoś samochodu spawanego z kilku innych, albo samochodu, który miał lane jakieś specyfiki do silnika i będzie sprawny tylko przez jakiś czas a potem się „rozleci”. Jaki przebieg jest do zaakceptowania przy tego typu autach z małymi silnikami. Jak rozpoznać, z samochód nie jest na przykład po powodzi? Co sprawdzać, gdzie patrzeć, jak rozpoznać, ze był powypadkowy- wiem, że osoby zajmujący się tym, mają różne swoje sztuczki i potrafią w dużej mierze rozpoznać co jest nie tak z samochodem. Będę bardzo wdzięczny za szybko pomoc, tak w gestii wyboru auta jak i tego jak je wybierać, żeby nie dać się komuś naciągnąć. Możecie też polecić mi jakąś literaturę, żebym mógł sobie poczytać, oraz linki do wątków na forum, które warto przeczytać przed taką podróżą i kupnem auta- również będę bardzo wdzięczny.
PS: na razie oglądałem takie coś: [link do Onet wygasł]
Pozdrawiam serdecznie Bartek.
Pozdrawiam serdecznie. VipoV.
VipoV
Nowicjusz

Miejscowość: Białobrzegi

18 Wrz 2010, 22:43

A może masz jakieś swoje typy bo aut według Twoich wymagań jest dość sporo i ciężko Ci coś konkretnego doradzić.

wrzuce troche moich propozycji:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
linki oczywiście przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Wrz 2010, 23:32

Super o to chodziło, fajnie, że podałeś konkretne aukcje. Co do samochodów to interesują mnie dokładnie tego typu modele. Czy możesz (Ty lub inni forumowicze) podać mi ich więcej (mogą być trochę droższe)? Będę bardzo wdzięczny, dzięki za dotychczasowa pomoc :wink:
VipoV
Nowicjusz

19 Wrz 2010, 08:17

daj kasę to jeszcze Ci kupimy auto :wink: trochę więcej własnej inicjatywy i chęci działania .Wracając do Twoich wypowiedzi ,wątpię czy z kasą maks. 15 tys zł na wszytko dasz radę kupić dobre auto w Niemczech ,druga sprawa jak nie znasz się na autach to masz duże ryzyko zakupu szrota i mówienie Ci na co masz zwrócić uwagę nic nie pomoże bo nie można się tego nauczyć w 3 minuty .Sorki za wylanie kubła zimnej wody ale takie są realia,jedź z kimś kto ma pojęcie o autach.
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Wrz 2010, 09:13

Nie no nie jestem na tyle nie mądry, żeby nie znając się na rzeczy jechać sam i kupić jakiś szrot jak to określiłeś. Jadę z ekipą, która sprowadza samochody z Niemczech już od długiego czasu, jednak ja ich jako tako nie znam, to znajomi kumpla, także ja chcę złapać możliwie dużo pojęcia o tym co kupić i jak, żeby się chociaż trochę orientować (w możliwie największym stopniu jakim mogę), więc od jakiegoś czasu czytam, co mogę, wchodzę, patrzę po aukcjach jakie są mniej więcej polskie ceny dla porównania. Co do ceny samochodu, to z tego co mi wiadomo (nie wiem na ile to prawda) tam można kupić samochód na przykład wśród tego przekroju aut, czyli tej wielkości i tym przedziale cenowym za powiedzmy 60% polskiej ceny- nie wiem na ile jest w tym prawdy, może też coś na ten temat powiecie? Co do kasy to mówiłem ile mam przeznaczone na sam samochód bez przejazdu, wyżywienia i innych opłat :wink:
W dalszym ciągu czekam na modele i porady "jak nie dać się oszukać" :wink:
VipoV
Nowicjusz

19 Wrz 2010, 09:22

VipoV napisał(a):nie wiem na ile to prawda) tam można kupić samochód na przykład wśród tego przekroju aut, czyli tej wielkości i tym przedziale cenowym za powiedzmy 60% polskiej ceny-

chyba za 160% ceny :roll: dobre, zadbane auta w niemczech sa drozsze w niemczech niz polsce. Ale jak mialbym kupowac uzywane to tylko z niemiec(nie okazje, ale najlepsze sztuki).
do polski leca same szroty na lawetach, albo 450kkm przejechane, albo w kawalkach i stad takie smieszne ceny. a mlode auta krajowe w PL wszystkie po przedstawicielu, a takich nawet za darmo bym nie wzial...
trzeba brac auta przyajmniej nieco powyzej sredniej ceny z allegro...
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Auto części - potrzeba każdego samochodu
    Niezależnie czy korzystasz z samochodu, żeby dojeżdżać do pracy czy aby podróżować po świecie, musisz mieć świadomość, że pewnego dnia, któraś z części samochodu ulegnie awarii. Przyczyną może być wyeksploatowanie ...

19 Wrz 2010, 09:24

co do cen zagranicą to się zgadza jak jedziesz z ekipą sprowadzającą auta na sprzedaż , jednak auta takie do kupienia dla siebie wg.mnie to trochę inne auta i będą droższe niż na Allegro ,handlarz musi się kierować ceną ,stan auta to dla niego drugo a może trzecioplanowa sprawa , o cenie za dobre auto decyduje min. stan auta .Dobre auta nie są tanie i swoje kosztują tak już jest oni mają inne kryteria wyszukiwania auta niż Ty potrzebujesz
czeslaw555
Zaawansowany

19 Wrz 2010, 09:41

Co do auta, to oczywiście chodzi mi o auto używane. Z tego co wiem przy silnikach o małych pojemnościach przebieg rzędu 200 tysięcy km oznacza prawie na pewno potrzebę jakiegoś remontu silnika. Druga kwestia, czyli cena. Słuchajcie, załóżmy taką sytuację, chcę tam kupić, na przykład takie auto: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] VW Golf, rok produkcji 2005, na liczniku 136 000 km, fajna pojemność bo 1390 cm3, w benzynie- cena polska 31 000 PLN. I teraz takie pytanie ile tak orientacyjnie (oczywiście), trzeba by dać za dokładnie taki sam samochód w Niemczech? Ja nie wiem, czy akurat będę celował w golfa, poza tym pewnie będę brał jakiś starszy rocznik, jednak chcę mieć jakieś porównanie w kwestii cen, u nas i u nich, bo o tym co mówicie, że trzeba w Niemczech liczyć cenę wyższą od średniej z allegro tyczy się nowych(?) czy tez używanych aut?
VipoV
Nowicjusz

19 Wrz 2010, 09:47

oczywiście że używane .Biorąc Twój przykład auta to akurat w tym przypadku wyjdzie ci taka sama kwota tak +-
czeslaw555
Zaawansowany

19 Wrz 2010, 09:55

VipoV napisał(a): cena polska 31 000 PLN. I teraz takie pytanie ile tak orientacyjnie (oczywiście), trzeba by dać za dokładnie taki sam samochód w Niemczech?

tyle samo albo i więcej jeżeli jest w idealnym stanie,

dużo mniej jeżeli jest uszkodzony lub ma duzy przebieg.

a co ty myślisz że każde auto w Niemczech to perełka? dobre auta kosztują tam więcej niż w polsce, a auta uszkodzone kosztują dużo mniej a to dlatego że nieeopłaca się tego zreperować w niemczech bo tam koszty robocizny są cholernie wysokie - dlatego taki niemiec bierze z ubezpieczenie kasę za rozbite auto, opycha to za grosze turasowi albo ruskowi, turas albo rusek sprzedaje polaczkowi, a polaczek picuje, czyści, maluje i do tego dobra historyjka i sprzedaje klientowi w polsce , tak to działa
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

19 Wrz 2010, 09:56

Czyli podsumowując to co mi piszecie: jeśli chcę kupić auto używane, to lepiej jechać do Niemiec, niż kupować w Polsce, dwa ceny aut używanych w dobrym stanie (czytaj takich, które kupuję dla siebie, a nie na sprzedaż) są podobne jak na Allegro. No dobrze, może podacie mi jeszcze jakieś modele do zaakceptowania? Może Opel Astra lub Ford Fiesta?
VipoV
Nowicjusz

19 Wrz 2010, 10:04

a gdzie jedziecie po te auto do tych niemiec?

swego czasu w tej kwocie kupiłem piękną hondę civic coupe z roku 99, z silnikiem 1.6 105 PS, kosztowała 2000 euro, piękna, bezwypadkowa, z bogatym wypasem, poszła mi od ręki, gość jeździ do dziś i jest bardzo zadowolony, więc może coś takiego?
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

19 Wrz 2010, 10:22

Dokładnie,może jakaś Honda Civic?Najlepiej z V-TECEM pod maską :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

19 Wrz 2010, 10:38

Z tego co mi mówił to ta ekipa jeździ w swoje upatrzone miejsca gdzie zawsze biorą samochody i tam szukają/ kupują (gdzie dokładnie muszę dopytać). Ja będę celował właśnie w jakąś nazwijmy to "okazję" (oczywiście mam tu na myśli samochód w dobrym stanie nadający się do użytku lamnie), ale najpierw muszę mieć z czego wybierać dlatego pytam Was o modele. Teraz jest jeszcze taka kwestia. W takim razie, ja mogę kupić auto minimalnie uszkodzone, ktoś wjechał w słupek na parkingu, porysował, zostawił niedopałek na siedzeniu i mu się fotele zatliły (to tylko przykłady), czy coś i w Polsce za nieduże pieniądze go sobie podremontuję, no albo w takim razie to może jakieś stare auto, powiedzmy modele z 1999 lub 2000r. Podobno samochody ze tych roczników można w Niemczech kupić za bardzo małe pieniądze, ale tu też nie wiem ile jest w tym, prawdy- również proszę Was o potwierdzanie lub zdementowanie tych informacji. I jeszcze jedno pytanie czy takie wyjścia się „opłacają” – kupno troszkę uszkodzonego samochodu i remont w kraju, lub zakup starego ale zadbanego samochodu. Na przykład ile w Niemczech trzeba dać za taką astrę? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
VipoV
Nowicjusz

19 Wrz 2010, 10:45

IMO najlepsza opcja to kupić lekko uszkodzony samochód z tych lat jeśli chcesz kupić "okazję".
Części do popularnych modeli ~10lat kosztują mało więc remont jest tani a tak jak poprzednicy pisali ludziom się nie opłaca naprawiać tak mało wartych samochodów.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000