Wycie ze skrzyni biegów przy dodawaniu gazu

08 Gru 2021, 19:08

Czołem, zaczęło się od ciężko wchodzącej jedynki (około 2 miesiące temu), raz wchodziła bez problemu, raz jakby coś ją blokowało. Od około tygodnia zauważyłem "wycie", usterki szukałem w silniku jednak diagnoza postawiła na skrzynię (na "luzie" przy dodawaniu gazu żadnego wycia nie słychać). Wycie robi się głośniejsze razem z coraz wyższymi obrotami, dodam że występuje to tylko gdy silnik jest rozgrzany, na zimnym wszystko pracuje jak powinno. Naczytałem się o wyrobionych łożyskach czy też tulejach, jednak naprawy skrzyni wolałbym uniknąć. Auto nabyłem około 9kkm temu, na liczniku jest niecałe 140kkm, nie mam pojęcia jak poprzedni właściciel dbał o skrzynie więc można nawet rzec, że olej pamięta linię produkcyjną. Sądząc po wyciu przy ciepłym silniku (wiadomo, olej od temperatury robi się rzadszy i słabiej smaruje, niż gęsta maź po chłodnej nocy), mogę się pokusić o zwykłą wymianę oleju w skrzyni? Czy już w takim przypadku zmówić pacierz i liczyć pieniądze na naprawę skrzyni?
Glajcu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 01 2021
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Scenic 2
Silnik: 1.5 dCi 84KM
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

08 Gru 2021, 23:29

A tam naprawa . Wyczyszczą Ci portfel . Kup używkę i będziesz zadowolony :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

09 Gru 2021, 07:33

Zawsze jakieś rozwiązanie, czyli nie bawić się w żadne oleje tylko po prostu ją zmienić?
Glajcu
Nowicjusz

11 Gru 2021, 11:39

Wątek rozwiązany, problemem okazał się mechanizm różnicowy, są na nim lekkie luzy
Glajcu
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Sezon na jednoślady - motocykle, skutery i rowery
    Wraz z początkiem wiosny na ulicach pojawiają się motocykle i skutery. Użytkownicy takich pojazdów są w sposób szczególny narażeni na niebezpieczeństwo związane z wypadkami, ponieważ w razie kolizji nie ...