Wypadek Kubicy - rajd Ronde di Andora

09 Lut 2011, 08:42

Brodaty - na forum każdy wyraża swoje zdanie, to co słyszał lub widział w danej sprawie. Ja się wypowiedziałem, ty się wypowiedziałeś, inni równiez napisali swoje zdanie. I tyle. A ty chcesz swoje zdanie nam narzucić. Z tego co piszesz, to widać że jesteś za Robertem i nie dopuszczasz do siebie tej myśli, że Kubica chciał zarobić na tym rajdzie. No i ok - skoro takie jest twoje zdanie, to niech takie ono będzie. Ale nie narzucaj go wszystkim. Powstrzymaj się już od podobnych komentarzy, bo nie chcemy by w tym temacie z tego powodu, że ty masz inne zdanie wynikła jakaś kłótnia i zrobiło się nieprzyjemnie. Wypowiedziałeś się, znamy twoje zdanie co o tej sprawie myślisz i wystarczy :wink: I nie pisz, że ktoś pisze bzdury, że jest taki czy inny. Równie dobrze ja mogę napisać, że to ty piszesz bzdury, że się nie znasz itd itd. Więc nie kłóćmy się i dajmy się wypowiedzieć innym forumowiczom :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lut 2011, 09:17

Gwieździe tego Formatu nie wypada startować w takich zawodach,to tak jakby Johnny Deep wybrał się z rolą do teatru należącego do Gaździn z Kółka wiejskiego w Wygwizdowie a nie przyjechałby nawet za 100 mln dolarów:!: .Teraz image Roberta spadnie.Chołowczyc powiedział wyraźnie----nie można porównywać F1 z takimi rajdami,tutaj niebezpieczeństwo utraty życia jest zdecydowanie większe :!: ----Czy Carlos Sainz czy Collin Mc Rae mają ciągotki do tego by startować w F1?!Pierwsze, nikt nie zezwoliłby im na to,drugie,oni nawet by o tym nie pomyśleli,mają zbyt dużo oleju w głowach.Robertowi zezwolono,wniosek?!Renault w F1 menagerów nie ma zbyt rozumnych a skoro tak jest,to przynajmniej Kubica powinien być mądrzejszy od nich ,niestety ,nie jest :!: Brodaty,piszesz,że Robert robi coś dla mnie(uproszczenie),to tobie się tak wydaje,czy on ,czy Małysz niczego nie robią dla nas,tylko dla siebie :!: Ja na Kubicę już teraz inaczej patrzę,przyznam się ,nawet do głowy by mi nie przyszło,że facet startuje w takich zawodach (w ogóle w rajdach tego typu :!: )Czy Schummacher też tak robił?! Ayrton Senna też?!Chyba tylko rekreacyjnie,jeśli już.

[ Dodano: 9 Luty 2011, 08:22 ]
Przesiadka ze Bolidu F1 do Skody Fabii,czy to jest normalne?!Bez urazy :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

09 Lut 2011, 17:20

Ja się poprostu cieszę, że są jeszcze na tym świecie takie osoby jak Robert Kubica i Adam Małysz. Są wielkimi sportowcami a jednocześnie skromnymi ludzmi a to się już teraz prawie nie zdarza.
Trzymam kciuki za Roberta i Adama :cool:

PS. Ja także wyrażam tylko swoje zdanie i nikogo staram się nie obrażać :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

09 Lut 2011, 18:10

Ja popieram to, co napisał PhantomASA1. Zgadzam się z tym bez zastrzeżeń, a to co powiedział Hołek, jest jak najbardziej najprawdziwszą prawdą.
No i oczywiście również zyczę Robertowi powrotu do zdrowia ( bo to w życiu jest cenniejsze niż pieniędze ) no i żeby wrócił do swojego wymarzonego od dziecka sportu.
Ale cały czas mnie męczy ( nie będę zakładał nowego tematu o tym, bo nie będziemy mieszać na forum z Robertem ) dlaczego on wystartował w tak mało prestiżowym rajdzie i narażał swoje zdrowie i karierę? Oczywiście pomijam to, że zrobił to dla pieniędzy, bo nie mam konkretnego poparcia, czy tak było na 100%. Jak myślicie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Lut 2011, 20:13

PhantomASA1 napisał(a):Gwieździe tego Formatu nie wypada startować w takich zawodach,to tak jakby Johnny Deep wybrał się z rolą do teatru należącego do Gaździn z Kółka wiejskiego w Wygwizdowie a nie przyjechałby nawet za 100 mln dolarów:!:

Tu nie chodzi o prestiż rajdu. Tu chodzi o ściganie się. Kubica podpisując kontrakt z Renault zastrzegł sobie od początku możliwość występowania w rajdach. Zrobił to, bo lubi w rajdach jeździć.
Chyba nie wymagasz od Kubicy, aby starał się walczyć z Loebem w mistrzostwach WRC? Czy można wymagać od kierowcy, aby walczył o mistrzostwo w WRC i jednocześnie w F1? Nie, ale jak sam przyznałeś Robert startował w mniejszych rajdach.

PhantomASA1 napisał(a):Teraz image Roberta spadnie.Chołowczyc powiedział wyraźnie----nie można porównywać F1 z takimi rajdami,tutaj niebezpieczeństwo utraty życia jest zdecydowanie większe

Nic nie spadnie. Raczej wzrośnie, jeżeli szybko powróci do wyścigów. Ale co to ma wspólnego z Hołowczycem i widmem utraty życia i zdrowia? Czy sądzisz, że Kubica o tym nie wiedział, że trudniej zabić się w bolidzie?

PhantomASA1 napisał(a):Czy Carlos Sainz czy Collin Mc Rae mają ciągotki do tego by startować w F1?!Pierwsze, nikt nie zezwoliłby im na to,drugie,oni nawet by o tym nie pomyśleli,mają zbyt dużo oleju w głowach.Robertowi zezwolono,wniosek?!Renault w F1 menagerów nie ma zbyt rozumnych a skoro tak jest,to przynajmniej Kubica powinien być mądrzejszy od nich ,niestety ,nie jest

A może wymienieni przez Ciebie rajdowcy nie pasjonują się aż tak bardzo F1? Rozmawiałeś z nimi? Sebastian Loeb dosiadał bolidu F1 i co to zmienia? Występował w wielu akcjach marketingowych jak np. testowanie "cywilnych" Mercedesów na torze wyścigowym razem z Hamiltonem.

PhantomASA1 napisał(a):Brodaty,piszesz,że Robert robi coś dla mnie(uproszczenie),to tobie się tak wydaje,czy on ,czy Małysz niczego nie robią dla nas,tylko dla siebie

Ja nie uważam, że Kubica robi coś dla Ciebie. Ja uważam, że robi coś dla siebie. Sądzę, że występy w rajdach dają mu wielką radość.
Dla Ciebie robi może tylko poprzez fakt, że w zestawieniach przewija się Polak, którym to Polakiem też jesteś.

PhantomASA1 napisał(a):Przesiadka ze Bolidu F1 do Skody Fabii,czy to jest normalne?!Bez urazy

Ja nie widzę w tym nic dziwnego. 12 rajdów tak jeździł.

Wcześniej pisałeś o pieniądzach. Ciekaw jestem czy wiesz o jakich kwotach mówisz. Czy zdajesz sobie sprawę z tego jaką kwotę otrzymuje Kubica za występ w rajdzie, a jaką za cały sezon w F1. Nie interesują mnie domysły, interesuje mnie podanie przez Ciebie dokładnej kwoty, bo mam wrażenie, że gdzieś coś usłyszałeś i od razu na tej podstawie oceniasz (bardzo krzywdząco) drugiego człowieka.

Oprócz tego mam też taką osobistą refleksję, że to przecież takie polskie: ktoś kto osiągnął sukces, ale się potknął i można mu przywalić prosto w oczy. Bo w wielu wywiadach celebryci twierdzą, że Polacy nie znoszą cudzego sukcesu. Oczywiście wiem, że nie wszyscy Polacy tacy są, bo sam jestem tego dowodem, bo nie cieszę się z porażki Kubicy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lut 2011, 21:21

PhantomASA1 napisał(a):Renault w F1 menagerów nie ma zbyt rozumnych a skoro tak jest,to przynajmniej Kubica powinien być mądrzejszy od nich ,niestety ,nie jest

PhantomASA1 napisał(a):Przesiadka ze Bolidu F1 do Skody Fabii,czy to jest normalne?!Bez urazy

I to niby moje teksty mają kogoś obrażać...

Dishman, nic tu nikomu nie wytłumaczysz. Jeśli się zgadzasz ze zdaniem moderatora to jesteś ok a jeśli masz inne zdanie to już ok nie jesteś :roll: Bez urazy :!:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najważniejsze zmiany w ubezpieczeniach OC
    11 lutego 2012 roku nastąpiła nowelizacja w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Przepisy te obowiązują już wszystkich posiadaczy ...

09 Lut 2011, 21:51

PhantomASA1 napisał(a):Gwieździe tego Formatu nie wypada startować w takich zawodach

Może Robert po F1 gdzie w ostatnim sezonie większość wyścigów kończyła się w tej samej kolejności co start chciał spróbować czegoś innego?
lukker
Początkujący

Miejscowość: Starachowice

10 Lut 2011, 19:10

,zarabia rocznie 30 mln dolców,to jest chyba gdzieś na nasze 100 tyś zł dziennie

to co on zarobi w 1 dzien wiecej niz ja bym mógł w całym swoim życiu zebrac w oszczędnościach?
wątpie :shock:
piotrauto
Stały forumowicz

12 Lut 2011, 00:57

Niepotrzebnie startowal w takim malo prestizowym rajdzie :( ale teraz mozna tylko gadac lepiej trzymajmy kciuki za szybki powrot Roberta do zdrowia :) zycze mu tego :) zobaczycie on jeszcze wroci i bedzie jeszcze grozniejszy dla rywali :)
emkus26
Nowicjusz

Miejscowość: Myslowice

12 Lut 2011, 11:48

Pierwszy wywiad z Robertem po wypadku napisał(a):Przyjechali do pana rodzice z Polski.

Robert Kubica: I już wyjechali. Przykro mi szczególnie z powodu mamy, sprawiłem, że bardzo cierpi i się boi. Ten, kto wykonuje ten zawód, nigdy nie myśli o konsekwencjach, ale bliscy często czują się przez ciebie źle.

A pan jak się czuje?

- Tak, jak pan widzi. Nie mogę się ruszać, prawie nie czuję bólu, bo cały czas pomagają mi kroplówką. Jutro mam podwójną operację. W niedzielę będę mógł wreszcie się dowiedzieć, co ze mną jest, a później zacznie się wsteczne odliczanie.

Odliczanie do czego?

- Do początku przygotowań. Tylko to mam w głowie. Chcę wrócić na tor mocniejszy niż dotychczas, bo po takich wypadkach nigdy nie jesteś taki sam. Jesteś lepszy. Zdarzyło mi się to w 2007 roku po wypadku w Kanadzie, po którym wróciłem lepszy. Kierowca to nie tylko człowiek, który wciska gaz i kręci kierownicą, to coś więcej. Jest coś pomiędzy tym, który kieruje bolidem na 80 proc., a tym, który robi to na 95 proc. Te 15 proc. różnicy to motywacja, to coś, co przychodzi z zewnątrz. Ja od 2007 roku jestem mocniejszy jako kierowca, jestem mocniejszy mentalnie. Tym razem będzie tak samo - kiedy tylko będę znów fizycznie gotowy. Muszę wrócić w tym roku...

Allievi odnotowuje, że po tym ostatnim zdaniu, wypowiedzianym po chwili namysłu i jakby do samego siebie, Kubica się uśmiecha, podnosi lewą pięść i zaciska ją w geście symbolizującym odwet. Dziennikarz zauważa, że to nie ta ręka liczy się teraz najbardziej, tylko prawa, najbardziej poszkodowana w wypadku.

- Tak, ale z tą też jest dobrze. Dobrze pamiętam swój stan sprzed siedmiu lat, kiedy byłem pasażerem auta mojego przyjaciela. Wjechał w nas samochód kierowany przez pijanego. Wtedy też uderzyliśmy w barierkę, ona pękła, spadliśmy z urwiska. Ucierpiała ta sama ręka, co teraz, była kompletnie zmasakrowana. Po czterech dniach nie czułem się wtedy tak dobrze jak teraz i to powoduje, że oddycham z ulgą. Resztę zrobił wtedy doktor Riccardo Ceccarelli, który w tej chwili też jest obok mnie. Dlatego mam szaloną potrzebę, żeby jak najbardziej skrócić czas powrotu, przyspieszyć przygotowania. Nie mam pojęcia, z czego zbudowane są kości, ale od momentu, w którym lekarze sprawią, że ręka będzie cała, taka jak przedtem, zacznie się moje zadanie - sprawić, żeby funkcjonowała tak, jak dotychczas.

Kiedy był pan utrzymywany w śpiączce, wszyscy zadawali sobie pytanie - kto panu kazał startować w tym rajdzie?

- Sam sobie kazałem. Gdybym tego nie zrobił, zostałbym w domu i rozpamiętywał, że mógłbym w nim wystartować. Wystartowałem, a teraz leżę w tym łóżku. Ale rajdy to nie tylko pasja, to twardy, wymagający trening, przydatny także z punktu widzenia Formuły 1. Jestem lepszym kierowcą na torze F1 także dlatego, że w zeszłym roku uczestniczyłem w wielu rajdach. One poprawiają koncentrację. Rajdy pomogły mi pracować nad nowymi aspektami jazdy - odkryłem margines, w którym mogłem się jeszcze rozwijać. To bardzo ważne.

Kiedy wróci pan na tor Formuły 1, będzie pan jeszcze startował w rajdach?

- Nie wiem, zastanowię się wtedy.

Odwiedziło tutaj pana wiele osób.

- Bardzo fajnie było zobaczyć Flavio Briatorego, powiedziano mi, że był u mnie Fernando Alonso, widziałem też Gerarda Lopeza, Witalija Pietrowa, Jeana Alesiego i innych. Był też Vitantonio Liuzzi, którego poznałem od zupełnie innej strony, niż znałem wcześniej. Tor, wyścigi, Formuła 1 nigdy nie pozwalają ci na zobaczenie w rywalu człowieka takiego, jaki jest naprawdę. Za duże znaczenie mają interesy, zbyt wielka jest rywalizacja. Rzadko zdarza się, żeby ktoś mówił dobrze o kierowcy, z którym walczy. U lekarzy jest inaczej, bo wielu specjalistów bardzo dobrze wypowiadało się o lekarzach ze szpitala Santa Corona, w którym się znajduję. Podoba mi się duch tego środowiska.

źródło: http://www.sport.pl/F1/1,96398,9095030, ... owie_.html
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Lut 2011, 17:06

Zapominacie o jednym.Gdyby ktokolwiek z nas uległ takiemu wypadkowi i miał takie obrażenia,to chirurg pojawiłby się z tasakiem :!: Potem sąsiedzi by gadali jakie to organizmy mamy słabe :!: :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)