Zakup samochodu sprowadzonego z Danii - przykład.

04 Cze 2019, 21:48

No historię ta CR-V ma fajną, wszystkie przeglądy zaliczone za pierwszym razem:
http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... 507U003573
i 1 właściciel.
Pytanie tylko czy uda się go zarejestrować z rokiem produkcji 2007 ... bo data 1-j rej. to 11-01-2007, różnie to bywa z Wydziałem Komunikacji, a szkoda by mieć go zarejestrowanego jako rocznik 2006 - uwielbiam te polskie paradoksy - za granicą płacisz za rocznik 2007, a w kraju rejestrujesz jako 2006.
Z drugiej strony - jeśli chcesz go mieć co najmniej z 5 lat wówczas jest to kwestia drugoplanowa.
Jeśli dobrze widzę to jest naklejka na przedniej szybie - parasolka z firmy Tektrol - konserwacja podwozia:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

fajnie by było dowiedzieć się kiedy była robiona, niektórzy powtarzają co 2-3 lata (to jest dopiero perełka).
tomekdk

05 Cze 2019, 17:15

Tomek auto w ORI lakierze, zmierzone, specjalnie zleciłem pomiar dla zainteresowanego , właściciel dziadzio 70lat, od spodu czarna , standardowo konserwowana jak większość aut, drobnostki dod spodu do ewentualnych poprawek, ale jak na japońca z DK i tak jest Igła, mechanicznie bez Wad...
książka seriwsowa prowadzona, kilka małych odprysków od kamyczków, auto zadbane,ładne, widzę też dobre opony, tyle wiemy.
W sumie czego więcej chcieć jeżeli ktoś takiego szuka, no to takie autko jest.
Rok produkcji zapewne będzie stety/niestety 2006, ale jak się szuka dla siebie na lata to tak jak piszesz to jest sprawa drugorzędna.

Więc decyzja należy do zainteresowanego klienta.

Cena na razie nie za bardzo negocjowalna, coś tam symbolicznie do urwania jest i wcale się w sumie nie dziwię.
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

05 Cze 2019, 19:53

Konserwacja już swoje lata ma, z drugiej strony najważniejsze jak jest w sumie robiona przy nowości, fajnie jak ktoś odnawia, ale to już są raczej pojedyncze przypadki, bo to też swoje w Danii kosztuje (ok. 4000 koron).
Chociaż najczęściej taką odnawialną można spotkać wówczas, gdy auto ma 1 właściciela.
No ja auta z Danii polecam każdemu, bo można wszystko sprawdzić, i nie ma chyba drugiego takiego pewnego źródła.
tomekdk

08 Cze 2019, 11:48

Przymierzam się do zakupu Hondy Civic z 2014 roku z przebiegiem 42 tyś. sprowadzona z salonu Hondy w Danii, książka serwisowa gdzie ostatni przegląd przy 39 tyś. więc wygląda że niby wszystko ok. Jednak chciałbym się upewnić i wpisuje VIN na stronie: http://selvbetjening.trafikstyrelsen.dk ... 40EU011870
gdzie nie pokazuje mi żadnych danych o tym samochodzie. Co to oznacza czy w takim przypadku coś jest nie tak?
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie VIN SHHFK2740EU011870
Z góry dziękuje za pomoc.
Srebrny83
Obserwowany

08 Cze 2019, 11:59

Auto z Danii wymeldowano w listopadzie 2017.
Bylo od 2014 w leasingu na 3 lata, a aut w leasingu system nie obejmuje jeśli chodzi o szkody / brak szkód.
Pierwsze badanie techniczne w Danii jest po 4 latach od daty 1-j rejestracji.
Podsumowujac... niestety auto bez żadnej historii.
tomekdk

08 Cze 2019, 12:28

W takim razie chyba wszystko się zgadza bo wersja sprzedającego jest podobna. Jeszcze raz bardzo dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
Srebrny83
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Nissan Micra 0,9 IG-T o mocy 90 KM
    Nissan Micra to samochód napędzany przez turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 0,9 litra i o mocy na poziomie 90 KM. Średnie spalanie w tym przypadku to około 4,8 l/100 km, natomiast z użyciem sytemu Start-Stop ...

09 Cze 2019, 17:31

Cześć,
czy jest jakaś możliwość zweryfikowania przebiegu auta AR10369 SHHFK3740EU508691 ? Z informacji podanych na stronie skat wynika, że pojazd był w leasingu od 01-10-2014 do 31-10-2018. Dzisiaj stoi w komisie w Polsce i nie ma żadnej informacji potwierdzającej książkę serwisową. Mam rozumieć, że od końca leasingu do dnia dzisiejszego nie zmienił się jego właściciel ? Przegląd co prawda mógł być robiony pod koniec umowy leasingowej i wtedy jeszcze byłby ważny, stąd brak informacji na stronie internetowej. Co o tym myślicie? Jeszcze interesuje mnie zakładka "opłaty" tłumacząc translatorem jest tam coś takiego jak "Refundacja - Zielona opłata odszkodowawcza" co to?;>
m3rek
Obserwowany

09 Cze 2019, 20:13

m3rek - jak powyżej, auta leasingowe nie są obejmowane systemem jeśli chodzi o szkody / brak szkód.
Pierwsze badanie nie było techn. nie było robione w Danii, stąd też niestety nie ma żadnej historii nt. tej Hondy.
Opłaty to chodzi o podatek drogowy, refundacja to zwrot tej opłaty, nic znaczącego.
tomekdk

09 Cze 2019, 22:21

Dzięki za odpowiedź. Szkoda bo zawsze to jakieś dodatkowe informacje o aucie. Pozostaje mi tylko obejrzeć je z dociekliwym mechanikiem :)
m3rek
Obserwowany

09 Cze 2019, 23:15

Plus taki, że leasing trwał praktycznie do końca swojego terminu, bo większe ryzyko jest gdy leasing jest przerwany w innym terminie, a tutaj może akurat być wszystko ok.
tomekdk

11 Cze 2019, 10:11

AB71702 biała Honda Jazz, przebieg 112000, 1.4 100 KM.

Znajdziesz cos o niej? :)
watermelon2
Obserwowany

11 Cze 2019, 12:57

Eksportowana w całości.
W Danii 2 właścicieli, pierwszy właściciel do listopada 2018, drugi od tej daty do kwietnia 2019, kiedy to auto wymeldowano.
tomekdk

12 Cze 2019, 11:44

Witam,
Dziękuję za przyjęcie do grupy, i mam prośbę czy jesteście w stanie zweryfikować samochód, który nie dawno nabyłem a został właśnie sprowadzony z Danii. Nie jestem w stanie znaleźć informacji na temat wersji samochodu czy nawet stanie licznika. Samochód to Mazda 6 Gh 2.0 pb 2010r. tablice duńskie DW41361 JMZGHA9E601403414 z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.
raf85al
Obserwowany

12 Cze 2019, 12:46

2 właścicieli w Danii, pierwszy miał auto do stycznia 2016, drugi od tej daty do stycznia 2019,kiedy to auto wymeldowano.
Przebieg i przeglądy :
https://selvbetjening.trafikstyrelsen.d ... E601403414
Eksportowany w całości.
tomekdk

12 Cze 2019, 16:25

Dziękuje :)
raf85al
Obserwowany