Zdarte opony

25 Sty 2025, 11:23

Witam
Proszę o pomoc, właśnie przed chwilą zauważyłem przypadkowo, że wszystkie 4 opony całoroczne kupione i zamontowane w grudniu 2023, są dość mocno ścięte od wewnątrz, zwłaszcza opony z przodu, ale te z tyłu też. Jaki jest tego powód? Zwłaszcza, że na poprzednich oponach letnich jeździłem 5 lat i nie było tego problemu xD
Czy to możliwe, że nagle na dwóch osiach mam złą zbieżność i opony tak się zdzierały?
Z góry dziękuję za pomoc.

Edit Dodam, że opony to Pirelli cinturato all season sf2 i utrzymywałem w nich ciśnienie do 2.3 bara.
swiikrzyy
Nowicjusz

25 Sty 2025, 16:15

A kiedy był kolega ostatnio na kontroli geometrii zawieszenia ? Był, to wydruk prosimy do oceny
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

25 Sty 2025, 17:25

Dlatego najlepiej kupywać opony używane, przynajmniej nie jest ich żal jak się zetną
słoniu
Początkujący

25 Sty 2025, 17:53

słoniu napisał(a):Dlatego najlepiej kupywać opony używane, przynajmniej nie jest ich żal jak się zetną
Nie mają prawa się ścinać jak masz wszystko ok z geometrią. Opony używane to zawsze wątpliwy temat i o ile kiedyś był problem z kupnem nowych tak dzisiaj masz szeroką gamę. Pozostaje jeszcze kwestia tego skąd pochodzą takie używki itd.

swiikrzyy napisał(a):Czy to możliwe, że nagle na dwóch osiach mam złą zbieżność i opony tak się zdzierały?
Dzwina sytuacja ale zbieżność należało by sprawdzić. Dodatkowo warto przyjrzeć się poprawności montażu tych opon. No i jeszcze kwestia tego czy zmieniałeś je miejscami od pierwszego założenia?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Sty 2025, 19:05

słoniu napisał(a):Dlatego najlepiej kupywać opony używane, przynajmniej nie jest ich żal jak się zetną

Tia, wujek zdechła rada :D
swiikrzyy napisał(a):A kiedy był kolega ostatnio na kontroli geometrii zawieszenia ? Był, to wydruk prosimy do oceny

Dokładnie zacząć od geometrii, potem przyjrzeć się trzeba oponom bo niestety mogą być kiepskiej jakości pomimo że były renomowanej firmy.
Nie wiem jak wyglądają ale bym przeprowadził śledztwo i szykował się do zakupu nowych.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Sty 2025, 08:14

Może też być tak, że jakieś elementy zawieszenia mają luzy, np. tuleje czy sworznie, i przez to geometria się rozjeżdża w trakcie jazdy. https://codziennylook.pl/
patryk3rt
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automatyczne światła z czujnikiem zmierzchu
    Automatyczne włączanie świateł to prosty system, działający w oparciu o mierzący natężenie światła czujnik zmierzchu. Dzięki niemu światła mijania są automatycznie uruchamiane w momencie gdy zapada zmrok lub auto wjedzie ...

27 Sty 2025, 09:45

Dzięki za odpowiedzi. Od założenia opon na felgi i zamontowaniu kół, nic nie było zmieniane.
Nie znam się za bardzo - to o czym mówicie, o tej geometrii - to po prostu chodzi o ustawienie tej zbieżności kół? W sensie jak pojadę do warsztatu sprawdzić zbieżność to to jest to wszystko sprawdzane tak?
Czy to w ogóle coś innego?
A czy na corocznym przeglądzie technicznym pojazdu nie sprawdza się zbieżności?
Ostatnio edytowany przez swiikrzyy, 27 Sty 2025, 09:56, edytowano w sumie 1 raz
swiikrzyy
Nowicjusz

27 Sty 2025, 09:49

Nigdy nie byłem(na kontroli geometrii zawieszenia). Mam kilkunastoletnie auto, po przynajmniej dwóch stłuczkach.
Ale nie zdawałem sobie sprawy że coś może być nie tak - przechodzi przegląd to znaczy że jest ok xd
swiikrzyy
Nowicjusz

27 Sty 2025, 12:02

swiikrzyy napisał(a):to po prostu chodzi o ustawienie tej zbieżności kół? W sensie jak pojadę do warsztatu sprawdzić zbieżność to to jest to wszystko sprawdzane tak?
Do warsztatu który ma urządzenia i tym się zajmuje . Sama zbieżność to za mało . Jest tam kilka innych parametrów do sprawdzenia . Na SKP przejeżdza się przez tzw. płytę zbieżności . Z tym że jest to pomiar orientacyjny obarczony błędem np. przez nieumiejętny przejazd przez nią .
bonifacy
Stały forumowicz

27 Sty 2025, 12:25

swiikrzyy napisał(a):Nigdy nie byłem(na kontroli geometrii zawieszenia). Mam kilkunastoletnie auto, po przynajmniej dwóch stłuczkach.
Ale nie zdawałem sobie sprawy że coś może być nie tak - przechodzi przegląd to znaczy że jest ok xd

Geometrię kontroluj najlepiej po zimie jak już załatają dziury w asfalcie albo jak gdzieś walniesz kołem.
Warsztaty od geometrii są ale niestety ich jakość jest mierna. Więc tu jest kolejny problem. Z jakich rejonów PL jesteś to Ci mogę polecić warsztat w Wawie razem z konkretnym Panem :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Sty 2025, 12:46

Jestem z okolic Krakowa.
No rozumiem to, że będę musiał w najbliższych dniach jechać gdzieś do warsztatu, żeby to załatwić.
Opony z tyłu są mniej ścięte, niż z przodu.
Chcę je przełożyć (tył zaminiec z przodem), czy lepiej to zrobić przed ustawieniem zbieżności, geometrii, czy nie ma to znaczenia czy zamienię przed czy po?
swiikrzyy
Nowicjusz

27 Sty 2025, 12:48

Co to za auto ?
bonifacy
Stały forumowicz

27 Sty 2025, 12:50

Golf 5 z 2007 roku
swiikrzyy
Nowicjusz

27 Sty 2025, 19:13

A pokaż opony , może jeszcze dobre a ty myślisz że złe
słoniu
Początkujący

27 Sty 2025, 20:34

Słoniu jak jesteś chętny to mam oponki do oddania, ty jeszcze śmiało założysz.....

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4