REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
KingCar napisał(a):20100
20200
20300
20400
23002
62108
bonifacy napisał(a):Do sprawdzenia czy jest masa na styku 85, oraz ciągłość przewodu elektrycznego od 86 do złącza na sterowniku silnika .
KingCar napisał(a):napięcie do przekaźnika dochodzi niecałe 12 a do kostki od pompy już 3 -3,5 .
KingCar napisał(a):Bonifacy zrobiłem jak pisałeś,pompa chodzi,auto odpaliło,
tak jak mówiłem na początku daj UEC do elektronika, niech poprawi luty i jest duże prawdopodobieństwo że problem zostanie rozwiązany, to dość znany problem w oplach, pewnie więcej możesz poczytać o tym pod hasłem zimne luty UEC.KingCar napisał(a):Czyli co uszkodzone ECU?
Zanim się odda można wszystko sprawdzić i mieć pewność . Warunek to mieć schemat , pojęcie i dobry miernik . Układ przekażnika pompy paliwa jest prosty jak budowa cepa. Dobrym sposobem na na ocenę działania jest zdjęcie plastikowej osłony przekażnika i włożenie go w miejsce . Widać wtedy naocznie czy załącza jak i można bezpośrednio mierzyć napięcia na jego stykach oraz na jego cewce. Poza tym ten przekażnik załącza się tylko na chwilę po włączeniu zapłonu . Załącza się na stałe po uruchomieniu silnika. Jedna osoba to za mało. Można sprawdzić omomierzem czy tam buzerem ciągłość między ECU a stykiem 86 w UEC . Drugi koniec to złącze ECU XC10 ( są dwa . to z przodu ) pin 28. Trzeba zdjąć do pomiarów złącze ze sterownika.Kao napisał(a):tak jak mówiłem na początku daj UEC do elektronika