Automat po długim postoju w szopie Mercedes W124

04 Kwi 2023, 22:40

Witam, mam okazje w niskiej cenie kupic Mercedesa W124 z silnikiem 2.3 i skrzynią automatyczną. Problem w tym że auto przestalo nie używane 6 lat w szopie, ostatnie odpalenie silnika bylo ok 2 lata temu. Jednak autem nikt nie jezdzil i mam obawy że automat moze byc juz martwy i mimo tego że uda mi sie odpalic silnik to auto nie bedzie jezdzic. Tu moje pytanie, czy cos moglo sie stac po takim czasie czy jednak automat moze dzialac bez problemu, i moje drugie pytanie czy jakby okazalo sie ze automat jest sprawny to ile moge przejechac na nim (metrow/kilometrow) bez wymiany oleju (wymiana tak starego oleju jest chyba konieczna?) tak aby nic nie uszkodzic. Nie wiem czy mam kupowac czy odpuscic sobie to auto.
dominikz
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

05 Kwi 2023, 07:55

Moim zdaniem grubo przesadzasz, wsiadasz i jedziesz, oczywiście zeby nie trwało nie wiadomo ile. I tak auto nie ma ani OC ani BT więc tak czy tak laweta więc czym się martwisz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Kwi 2023, 09:50

Jeżeli był sprawny przed odstawieniem to większych problemów nie powinno być. W silniku sprawdzić olej przed uruchomieniem, a najlepiej zmienić. Co do skrzyni jeżeli nie ma jakiś wycieków to nic się z nią nie powinno stać ale oczywiście po jeździe testowej zalecam zrobić serwis i wymianę oleju.

Większy problem będzie pewnie z hamulcami tu chodzi o klocki i tarcze. Jeżeli było wilgotno to może być problem z ruszeniem samochodu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2023, 10:15

To ze laweta to oczywista sprawa, bardziej mi chodzi ze po zrzuceniu z lawety zrobic jazde probna (nie bede wyjezdzal na droge publiczna) i wjechac na kanal do garazu. Juz jestem gotowy ze hamulce i lozyska beda do wymiany bo to strach.
dominikz
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

05 Kwi 2023, 10:44

ok, jeszcze przed odpaleniem silnika po takim czasie zakręciłbym najpierw wałem korbowym ręcznie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Kwi 2023, 14:03

Rokiko napisał(a):zakręciłbym najpierw wałem korbowym ręcznie.
wystarczy odłączyć cewkę żeby nie odpalił :ok:

Śmiało możesz przejechać kawałek, bez obaw
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W jakich butach najlepiej prowadzić samochód?
    Niejeden kierowca myśląc o bezpieczeństwie jazdy i zachowaniu ostrożności na drodze, pomija dobór odpowiedniego obuwia. Tymczasem wsiadając za kierownicę w butach na koturnie, wysokim obcasie czy w klapkach, może doprowadzić ...