Błąd P0420, katalizator czy sonda?

05 Wrz 2022, 19:00

Posiadam Forda Fiestę 1.0 59kw, 2013r.

Od jakiegoś czasu pojawia mi się błąd P0420. Sprawdziłem ostatnio odczyt napięcia na obu sondach podczas jazdy i na postoju na wolnych obrotach.

Odczyt na wolnych obrotach:

Odczyt podczas jazdy:

Zastanawiam się co mogę jeszcze sprawdzić aby stwierdzić czy sonda za katem (kolor zielony) jest do wymiany czy katalizor skończył swój żywot?
Arkadio2
Nowicjusz

Zdjęcia: 3

05 Wrz 2022, 22:06

Trudny temat . Wygląda na to że kat do wymiany . Niech się kto inny wypowie
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

06 Wrz 2022, 10:01

Czy odczyt podczas jazdy robiłeś przy rozgrzanym silniku? Układ wydechowy musi być dobrze rozgrzany żeby wartości odczytu były prawidłowe.

Wykres pokazuje że druga sonda pracuje podobnie do pierwszej oscylując w postaci takiej sinusoidy. Jeżeli jedziesz ze stałą prędkością utrzymując stałe obroty to wykres drugiej sondy przy sprawnym katalizatorze powinien być praktycznie płaski. U Ciebie to wygląda tka jak by katalizator całkowicie nie pracował jak wspomniał [email widoczny po zalogowaniu] />
Zerknij sobie jeszcze tu do opisu kodów kody/obdii/1-p0420/ i proponuję zajrzeć do tego tematu na forum wskazania-sondy-lambda-za-katalizatorem-vt98969.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Wrz 2022, 13:37

Tak, silnik był rozgrzany. Wydaje mi się że gdyby kat był już na wykończeniu to krzywa powinna być raczej wypłaszczona i na niskim poziomie voltarzu co świadczyłoby o tym że dużo tlenu wychodzi z katalizatora.
Arkadio2
Nowicjusz

06 Wrz 2022, 14:12

Arkadio2 napisał(a):gdyby kat był już na wykończeniu to krzywa powinna być raczej wypłaszczona
Poczytaj tematy które podałem tam jest wyjaśnione co i jak. W przypadku drugiej sondy wykres przy sprawnym katalizatorze musi być płaski jak zaczyna pokrywać się z wykresem pierwszej sondy przed katem to znaczy, że katalizator nie pracuje.
Rokiko
Forumowicz VIP

06 Wrz 2022, 15:02

OK. W takim razie pytanie jak wyglądają odczyty przy awarii sondy lambda. Chodzi mi o to, aby zdiagnozować dokładnie w czym leży problem przed decyzją ostateczną czyli wymianą katalizatora tudzież jego regeneracją.
Arkadio2
Nowicjusz

06 Wrz 2022, 20:47

Pisałem - trudny temat . Można zapytać - jak wyglądają odczyty przy awarii sondy na sprawnym kacie a jak na niesprawnym . Czy masz sprawny czy nie sprawny to nie wiesz . Choć ecu zgłasza że niesprawny . Nie zgłasza że sonda niesprawna wypluwając adekwatny błąd . Zbyt dużo zależności aby przez internet dać jednoznaczną odpowiedż . W realu jest inaczej . Np przyjechał z takim błędem , niski przebieg , bardzo niski jak na wiek auta . Aż się nie wierzy że mógł paść kat . No ale wydech w opłakanym stanie . Pierdzi tu i tam . A tutaj też to ma wpływ na ocenę sytuacji.
bonifacy
Stały forumowicz

07 Wrz 2022, 09:21

No dokładnie tu nieszczelność wydechu może mieć duży wpływ na odczyty z drugiej sondy.
Rokiko
Forumowicz VIP

07 Wrz 2022, 12:36

Dobrze rozumiem że nieszczelności wydechu za drugą sonda (między sonda a tłumikiem) też mogą wpływać na złe odczyty sondy i generować błędy silnika?
Arkadio2
Nowicjusz

08 Wrz 2022, 08:58

Tu chodzi o nieszczelność wydechu przed drugą sondą. To co jest dalej nie będzie wpływało na jej odczyty.
Rokiko
Forumowicz VIP

08 Wrz 2022, 11:03

Na odczytach z kompa można jakoś takie nieszczelności/przedmuchy wyłapać?
Arkadio2
Nowicjusz

08 Wrz 2022, 12:44

Arkadio2 napisał(a):Na odczytach z kompa można jakoś takie nieszczelności/przedmuchy wyłapać?
Nie . Trzeba wejść pod auto , uruchomić motor i patrzeć . Możesz szmatą zatkać wylot spalin a wtedy będzie widać i słychać najlepiej.
bonifacy
Stały forumowicz

12 Wrz 2022, 17:02

Dla pewności można przecież zrobić analizę spalin. Chociażby na SKP. Przy czym tutaj układ wydechowy musi być cały szczelny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Wrz 2022, 16:50