Bmw e36 1.6i rozładowywanie akumulatora w jedną noc

27 Sie 2014, 17:55

Hej, mój problem polega na tym że podczas postoju gdy prawdopodobnie pada deszcz( myślę ze to może mieć cos z tym związanego gdyż prawie codziennie pada) po postoju dłuższym niż 12 godzin pada akumulator i nie można odpalić samochodu, Rozmawiałem z pewnym magikiem i powiedział abym wyjął żarówkę z bagażnika więc tak uczyniłem ale nadal jest to samo, dodam że problem dopiero ukazał się niedawno jak już wspominałem po opadach deszczu tak przypuszczam. Dodam też że akumulator jest nowy, ma dopiero pół roku więc to raczej nie jego wina. Zauważyłem że gdy nie pada deszcz samochód odpala normalnie po nocy nawet nie przygasną światełka a gdy pada rano nawet nic się nie zaświeci. Wcześniej raz miałem problem taki że odpaliłem samochód przejechałem 5 metrów i zgasł, kręcił bardzo dobrze ale nie palił, a gdy spróbowałem go odpalić za 2 godziny zapalił od strzała. Nie wiem co to może być. Proszę pomóżcie.
californi1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 1990
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 121 III
Silnik: 1.3 (50km)
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Sie 2014, 19:35

A w czasie jazdy już nic, a nic nie wariuje??? Gdy jeździsz nim w dzień i odpalasz ciepły silnik to zawsze odpala???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

28 Sie 2014, 11:00

Zawsze odpala jak jest naładowany i na zimnym i na ciepłym oprócz tego jednego razu opisanego w poście wyżej. Podczas jazdy jedynie co się dzieje to gasnące liczniki i było kilka razy że podczas jazdy zgasł ale od razu odpalił. Jeszcze podczas gdy podjechałem kiedyś do siostry i gdy zgasiłem silnik, miałem włączone radio i wyłączyło się 2 razy samo na postoju ( wtedy padał deszcz). Jedyne co jeszcze się dzieje to po zakończonej jeździe gdy gasisz silnik to tak jakby dostawał samozapłonu gdyż przekręcimy kluczyk na zero a on jeszcze z 10 sekund coś bełkocze i nim trzęsie.
californi1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 04 1990
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: mazda 121 III
Silnik: 1.3 (50km)
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1999

28 Sie 2014, 20:09

Odepnij na noc radio i kostkę stacyjki, zobacz rano czy odpali, to dwa strzały które możesz dość szybko sprawdzić. Ale zastanów się czy jesteś w stanie naprawić to sam bo jeśli nie to nawet jak znajdziesz uszkodzony obwód konieczna będzie wizyta u elektryka. Jeżeli nie znasz zbyt dobrze tematu elektryki samochodowej to lepiej po prostu przejechać się do fachowca.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyższe opłaty za badania techniczne od maja 2018 roku
    W przyszłym roku czekają nas zmiany opłat w stawkach za przeglądy na stacjach kontroli pojazdów. Od maja 2018 roku przewidywane są spore podwyżki i o nich napisze poniżej, a w związku z uwolnieniem cen będą one mogły ...