Burczenie w CB

09 Sty 2008, 22:15

Witam.A ja mam taki problemik - jak silnik jest zgaszony,to wszystko jest ok.Natomiast jak go uruchomię,to z radia dobiega dość głośne burczenie.Przypuszczam,że to alternator,ale jakie są wasze opinie?Radyjko oczywiście jest podłączone prosto z akumulatora i plus i masa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sty 2008, 22:27

Miałem kiedyś taki problem w Maluchu ;) i przyczyną był regulator napięcia w alternatorze. Po jego wymianie wszystko wróciło do normy.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

09 Sty 2008, 22:44

A napięcie ładowania było ok?Bo u mnie napięcie wynosi 13,4V na wolnych obrotach przy włączonych swiatłach mijania.No i jak mam małe obroty(około 2000 ),to przy włączonych światłach mijania,dmuchawie,zaczyna żarzyć mi się kontrolka ładowania.A jak dodatkowo włączę stopy,to już wyraźnie się żarzy.Więc sądzę,że to kończące się szczotki na alternatorze i może dlatego też burczy.Regulator jest elektroniczny(autko to Poldek Plus).Myślisz,że to jego wina?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

09 Sty 2008, 23:17

Nie pamiętam jak było u mnie ze szczotkami, ale jak u ciebie są one na wykończeniu to problem może być w tym jak je wymienisz będziesz wiedział czy to było to, a koszt niewielki.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2016

10 Sty 2008, 13:50

Kosztów wymiany wogóle nie biorę pod uwagę.Oddam na warsztat :D .
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Sty 2008, 21:30

A tak wogóle jak to z tym jest - CB na uruchomionym silniku burczy(nie ma znaczenia czy jest nadawanie czy odbieranie),a radio z Mp3 nie.Od czego to zależy?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najbardziej komfortowe fotele w historii Lexusa
    Wyobraź sobie, że wstając z fotela samochodu po długiej podróży czujesz się bardziej fizycznie i psychicznie zrelaksowany, niż na początku jazdy. Taki właśnie cel przyświecał projektantom nowego Lexusa LS. Czerpiąc ...

13 Sty 2008, 11:56

ja uzywam raida od 15lat ogolnie cb to sciagacz zaklucen i szumow ,w jednym aucie mi piszczalo a okazalo sie ze elektromagnes gaszenia silnika czyli jego cewka maila male przebicie i powodowala zaklocenia mimo ze dzialalo dobrze gaszenie ale wiekszosc zaklocen to wszelkie silniczki i ich szczotki ,jednak dobre radio troche pomaga zapomniec o tych sprawach polecam automatyczna blokade szumow sq,w moim stacjonarnym radiu kiedys zaklocala mi lampa na ulicy po spaleniu i wymiane ustalo wiec cb prawie wszstko sciaga
artekk
Początkujący

Miejscowość: k-kozle

13 Sty 2008, 13:16

sq to tylko wyciszenie szumów.A ja mam burczenie.Cały czas.Jest to oczywiście jak piszesz zakłócenie od pracującego jakiegoś silnika elektrycznego.Dlatego przypuszczam,że to od alternatorsa - przy uruchomionym silniku alternator jest jedynym silnikiem elektrycznym,który pracuje(oczywiście dmuchawa itp są wyłączone).Dlatego podejrzewam szczotki,ale nie jestem pewien,czy to jest to.A może wystarczy jakiś filtr podłączony w obwód antenty?Jak one się sprawują?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

13 Sty 2008, 13:16

Im lepszy (i właściwie zestrojony) zestaw CB - tym więcej szumów będzie ściągać...
Generalnie - większe szumy zbiera przy silnikach benzynowych (więcej elektryki i elektroniki) niż w autach dieslowskich.
Zaopatrz się w dobry filtr przeciwzakłuceniowy i trochę się polepszy. Jednak nie licz an to, że ustanie kiedykolwiek. W eterze jest tak duży ruch, że samo "tło" ma dość wysoki poziom i zawsze będziesz słyszeć szumy i trzaski w eterze...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1990

13 Sty 2008, 13:26

MotoAlbercik napisał(a):(...) może wystarczy jakiś filtr podłączony w obwód antenty?Jak one się sprawują?

Filtr montuje się na wejściu zasilania do radiostacji. Jest to (mocno upraszczając) duży kondensator, mający za zadanie tłumić tętnienia prądu zasilania, które z kolei wpływają na jakość sygnału "wydanego" do głośnika i w eter.
Filtr na antenie - raczej się tego nie robi, gdyż powoduje znaczne zmniejszenie mocy emitowanej przez tąże antenę.
Nie zawadzi też podjechać do jakiegoś fachowca od CB i sprawdzenie właściwego zestrojenia zestawu, oraz ewentualna korekte długosci pręta antenowego.

A czy to buczenie narasta/maleje (głośność lub częstotliwość) ze wzrostem obrotów silnika, czy jest stałe?

Jeśli zależy od obrotów: szczotki alterka, kable WN (w benzynówkach), świece (w benzynówkach).
Jeśli jest stałe: pompa paliwa (jeśli elektryczna), lub inne żródło zakłóceń...

W niektórych samochodach jest np. mała prądniczka przy skrzyni biegów, dająca elektryczne wskazanie prędkościomierza, zamiast linki do licznika mechanicznego. Zakłócać może też np. niewłaściwie wyregulowana instalacja elektryczej regulacji kąta pochylenia świateł, czy lusterek...
Widziałem też komputer pokładowy, który podczas jazdy próbkował czujniki ABS, jednak jeden z kabelów był przytarty i nie robił zwarcia, a jedynie mocno "siał" zakłóceniami w eterze. Jego harmoniczne słychać było nie tylko na 27MHz (pasmo CB) ale również na 80-100MHz (pasmo UKF)...
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

13 Sty 2008, 20:17

a to buczenie tylko tak czy podczas rozmowy tez sie ujawnia ,osoboscie watpie zeby filtry pomogly znajomemu piszczalo myslalem ze standart alternator ale to nie to ,byla winna pompa paliwa w baku pomogla tylko niestety wymiana na nowa,wiekszosc a prawie wszystkie zaklocenia sa zbierane przez antene ani przez zasilanie radia mozna to sprawdzic reczny cb lub radiem z innym zasilaniem
artekk
Początkujący

13 Sty 2008, 21:13

To burczenie wzrasta wraz ze wzrostem obrotów.I nie sa to szumy,które słychać w eterze.Te szumy to normalka.To wiem.A to jest poprostu burczenie.Bat anteny ma 1,8 metra i u podstawy ma dodatkowo wzmocnienie sygnału(5 krotna spirala).Jedynie co,to zauważyłem,że nie ma na końcu bata tej plastikowej końcówki(o ile dobrze pamiętam jest to ta część do strojenia antenki).Ale odbiór i nadawanie na wyłączonym silniku jest elegancki.Jak stoję w Tychach,to słyszę wyraźnie(choć już cicho) rozmowy kierowców spod Pszczyny.Do radia mam podłączony SWR/Power Meter & Matcher(Dragon DS-100),tak więc SWR i siła nadawania jest pod stałą kontrolą.Problem pojawia się dopiero po uruchomieniu silnika tylko z tym burczeniem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sty 2008, 09:43

W takim razie zostaje wymiana szczotek w altku...
I dwie uwagi:
1) SWR-miarki nie włącza się w obwód anteny na stałe! Służy tylko do pomiaru zestrojenia i po zestrojeniu należy ją wypiąć.
2) plastikowa końcówka służy jedynie jako zabezpieczenie przed uszkodzeniem kogoś/czegoś ostrym końcem pręta antenowego. Strojenie anteny polega na skracaniu/wydłużaniu długości elektrycznej pręta antenowego poprzez wsuwanie/wysuwanie pręta do/z cewki bata (w skrajnych przypadkach przez przycinanie końcówki pręta lub wymianie na dłuższy). Dobrze zestrojony zestaw powinien mieć SWR na poziomie 1.1 - 1.3. Jednak jeszcze do 2.1 jest dopuszczalny. Powyżej 2.1 - radio już nie pracuje właściwie. Powyżej 3.0 możesz sobie uwalić końcówkę....
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

14 Sty 2008, 14:20

Tak tez myślałem,że altek do regeneracji.Tylko nie ma kiedy... :( .Cały czas droga...
Co do SWR-a - nie mam typowej miarki.Jest to miernik i wskaźnik mocy w jednym.Dzięki pokrętłom i przełącznikom,mogę ustawić sobie najlepszy SWR w stosunku do najlepszej mocy odbierania i nadawania.Fajne i ciekawe urządzonko i może być podpięte na stałe.Pokazuje na wskaźniku moc podczas nadawania,odbierania(jest dokładniejsza niż skala na radyjku).Jest też dodatkowe wyciszanie szumów pochodzących z etera(coś jak filtr,tylko nieco lepsze - nie zaniża sygnału).
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Sty 2008, 19:43

niestety te swrmetry czyli te male mierniki zmniejszaja troche moc nadawcza radia wzaleznosci jaki masz swr
artekk
Początkujący