Cee'd 1.6 93kW LPG, nie odpala na benzynie

20 Cze 2018, 16:08

Witam wszystkich.
Nie banujcie mnie za lenistwo itd ale jestem uwalony po łokcie przy aucie i krew mnie zalewa od szukania rozwiązania na necie.
Mianowicie - wymieniłem filtr paliwa w pompie + sitko. Po zamontowaniu pompy auto nie odpala na benzynie. Na LPG w trybie awaryjnym odpala.
Pompa po przekręceniu kluczyka działa i podaje paliwo na zewnątrz. Co prawda jak cofnę kluczyk i przekręce znowu to nie za każdym razem ją słychać.
Rozrusznik kręci bez skutku. Raz na 5prób słychać że coś tam załapie silnik ale na chwilkę i później echo.
Sprawdziłem przekaźniki i bezpieczniki. Obejrzałem świece czy nie zalane - suchutkie.
Ręce mi opadają. Mechanikiem nie jestem tak, że nie zdziwię się jeśli to będzie jakaś błachostka wynikająca z mojej niewiedzy.
Podejrzewam zapowietrzony układ. Ktoś może wie czy w benzyniakach jest jakiś zaworek/wentyl do odpowietrzania układu?
Help....
mbm
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 05 10 2007
Auto: Kia Pro Ceed
Silnik: 1.6 126KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Cze 2018, 01:11

Problem rozwiązany. Napiszę w czym była rzecz, a być może komuś to pomoże.
Krótko mówiąc - po nitce do kłębka.
Zorientowałem się, że nie mam ciśnienia w układzie. Żadne mierniki itp, po prostu demontując po raz setny przewód paliwowy z pompy zauważyłem że paliwo po zdjęciu przewodu nie 'tryska' tak jak to miało miejsce za pierwszym razem. Mimo tego, że sama pompa odpalała się po przekręceniu kluczyka - paliwo wracało - nie ma ciśnienia. Po raz kolejny wyjąłem pompę i rozłożyłem na czynniki pierwsze, szukając zagiętego wężyka albo syfu pod jakąś uszczelką. Nic nie znalazłem. Wziąłem więc stary filtr i obejrzałem każde możliwe miejsce w którym mogłem przeoczyć np uszczelkę. I bingo. W starym filtrze został oring w miejscu gdzie wchodzi pompa. Oring przełożony, wszystko pomału zostało złożone i wsadzone na miejsce.
Auto pali na dotyk.
Najważniejsze to odstawić nerwy i na spokojnie pomyśleć o przyczynie danego fakapu :)
mbm
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice
Prawo jazdy: 05 10 2007
Auto: Kia Pro Ceed
Silnik: 1.6 126KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie śpij za kierownicą podczas jazdy!
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...