[Audi 80 B4 B+LPG] Zapłon sam się przestawia

13 Cze 2018, 08:13

Witam. Samochód kręcił i nie chciał odpalić .. Przyczyny szukano i znaleziono - samo przestawiający się zapłon. Ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? Wymiana świec pomoże?
dorek
Nowicjusz

Auto: Audi 80 B4
Paliwo: Benzyna + LPG

13 Cze 2018, 13:57

Zapłon sam ci się przestawia, a czy zaobserwowałeś czy wtedy też przekręca się aparat zapłonowy i ponownie trzeba go przekręcić zmieniając kąt wyprzedzenia zapłonu na prawidłowy?

Rozumiem że masz tam silnik ABT?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

13 Cze 2018, 14:21

Nie wiem bo nie mam aktualnie do samochodu dostępu. Silnik ABK.

Zapłon nie przestawia się co jazdę czy odpalenie. Ostatnie przestawienie miało miejsce jakieś pół roku temu, teraz znowu.
dorek
Nowicjusz

13 Cze 2018, 21:22

Sprawdź właśnie ten aparat zapłonowy, czy nie jest przedstawiony. Być może od pracy silnika = wibracje mogły popuścić śrubki mocujące go i przestawił się troszkę i już jest problem.
gber44

13 Cze 2018, 22:43

Zapłon sam się nie przestawia . Tam masz wałek pośredni napędu aparatu zapłonowego . Pałowałeś auto bez ciśnienia oleju ( w innym temacie to pisałeś ) więc coś się przytarło i przestawiło . Ścięło klin , przeskoczył pasek rozrządu , czy tam inne pierdoły. Masz wóz u mechaniora to tam dadzą radę i rozwiążą problem .Nie ma co bić piany :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Cze 2018, 00:30

...Pałowałeś auto bez ciśnienia oleju...

To tylko 2000 tys. obrotów było. No mam nadzieje, że dojdą czemu się przestawia co jakiś czas. Szukają chyba coś z rozrządem ale nie jestem pewny. Też nie będę im dzwonił i mówił co może być, w końcu to oni są mechanikami nie ja :D Też głupio mówić osobie doświadczonej co może być. Gorzej jak powiedzą, że nie wiedzą czemu się przestawia co jakiś czas :D Wtedy do drugiego mechanika, żeby on sprawdził czemu się przestawia czy co? Na razie dziękuję za pomoc ;)

Chyba jestem zmuszony jeździć tak i w razie ponownego problemu tylko kable przełożyć i będzie po problemie. Aparat zapłonowy podobno dobrze dokręcony, nic z nim nie jest (chyba że w środku aparatu coś albo nie wiem)
dorek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Peugeot 208 1,2 PureTech o mocy 110 KM
    Samochód ten wyposażony jest standardowo w silnik generujący 110 KM. Jest to jednostka benzynowa o pojemności 1,2 litra, umożliwia ona przyspieszenie od 0 do 100 km/h w czasie 10,7 sekundy, s średnie spalanie według ...