REKLAMA
Cześć!
Wygląda na to, że będę musiał wyprowadzić się z miasta i w związku z tym musiałbym dojeżdżać. W jedną stronę mam około 25 km, więc dziennie robiłbym co najmniej 50 km, z czego 6 km to droga powiatowa i przejazd przez centrum małej miejscowości (jedne światła), a pozostałe 19 km to droga o podwyższonej prędkości (110-120 km/h jest dopuszczalne). Korków nie ma na tym odcinku (nie licząc oczywiście nieprzewidzianych zdarzeń). Z finansami nie jest u mnie kolorowo, ale zakładam, że muszę wydać trochę więcej niż te np. 5 tysięcy, aby dostać samochód w dobrym stanie technicznym. Planuję na haku mieć przyczepiony bagażnik na rower, bo autem do centrum pakować się nie będę, a mam świetną miejscówkę, gdzie mogę je zaparkować. Z moich wymagań to na pewno wygodne fotele (zwłaszcza kierowcy ), ponieważ w niektórych autach boli mnie kręgosłup (jestem trochę wyższy niż projektant przewidział) - dotychczas kubełkowe się świetnie sprawdzały. Mam 194 wzrostu, więc miejsce na nogi również musi być. W samochodzie chciałbym również mieć zamontowaną instalację LPG (żeby zredukować koszty dojazdów). Na trasie mam stację z orzełkiem, więc myślę, że paliwo gazowe byłoby dobrej jakości.
Bardzo podobają mi się SUVy, ale wiem, że nie będzie mnie stać na ich utrzymanie. W związku z tym rozglądam się za czymś mniejszym i jak na razie wśród moich faworytów są 2 modele Mercedesa - W124 i 190 (ze wskazaniem raczej na W124). Jest realne, aby wyhaczyć zadbany egzemplarz w tej cenie? Rozglądałbym się raczej za nim w Niemczech, bo tam są znacznie większe szanse, że trafię na lepszy stan. Lubię też Golfy 4, ale nie dość, że jest pełno zajeżdżonych, to jeszcze kradną je, a tego wolałbym z wiadomych względów uniknąć. Nie chciałbym również żadnego modelu spod znaczka Renault, Daewoo i Fiata, a auta klasy A i B odpadają, bo w niedalekiej przyszłości będę chciał otworzyć działalność gospodarczą i muszę mieć miejsce w bagażniku. Nie są to duże rzeczy, więc kombiak nie musi być, wystarczy sedan lub coupe.
Z wyposażenia obowiązkowego to jeszcze ABS i wspomaganie kierownicy. Będę chciał też mieć centralny zamek i el. szyby, ale mogę je zamontować we własnym zakresie. Nie zależy mi na klimie, więc nie musi jej być (oczywiście może, ale nie jest ona mi niezbędna).
Prawo jazdy mam od ponad 3 lat, jeżdzę regularnie, ale niestety nie miałem wcześniej ubezpieczenia na siebie, jestem też w grupie "najwyższego ryzyka", więc składka tania nie będzie.
Byłbym wdzięczny za wskazówki i opnie. Pozdrawiam.