Dziwny czujnik termiczny włącznik wentylatora

29 Gru 2012, 23:50

Witam serdecznie. Kupiłem sobie czujnik na allegro za 25zł i jest pewien problem. Gwint i reszta pasuje, natomiast stary czujnik miał 6-7 obrotów jak go wykręcałem, a ten nowy na 1 obrocie załapał, przez 2 obrut już się gniotła podkładka miedziana i nie wiem, czy 2 obroty to nie za mało, gdyż na chłodnice działają ciśnienia (czujnik wkręcany w chłodnice)
mam zakupić inny czy jeździć na tym co kupiłem?

Jakie mogą być konsekwencje jak ten czujnik wypadnie (poza uzupełnieniem płynu)
Autko to astra F 1.7TD
gleborq
Początkujący

Auto: szukam :)

30 Gru 2012, 01:56

Kupiłeś za krótki czujnik - musisz go wymienić na taki sam jak miałeś. Zapewne jak przyłożysz jeden do drugiego, to będzie różnica w ich długościach i to zapewne na gwincie.
Konsekwencją może być, że ciśnienie wypcha ten czujnik, a co za tym idzie zaczniesz podczas jazdy tracić płyn chłodzący. Jeżeli jest czujnik poziomu cieczy chłodzącej ( sprawny ) to zaświeci ci się kontrolka i wówczas musisz się zatrzymać. Gorzej, jak takiej kontrolki nie masz - płyn wycieknie z chłodnicy, a ty tego nie zauważysz, wynikiem czego może być zatarcie silnika. I może być tak, że nawet wskazówka temperatury płynu nic ci za bardzo nie pokaże, że coś jest nie tak. Może też zaświecić się kontrolka silnika, ( jak masz steronik ECM, bo nie napisałeś jakie to auto ) która zasygnalizuje, że jest coś nie tak z silnikiem - w tym przypadku może ( a nie musi ) pkazać się błąd temperatury cieczy chłodzącej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Gru 2012, 02:20

Jest to opel astra F
Czujnik w takim razie zmienię jak przestane jeździć tylko po mieście, bo obecnie brak kasy :)
Przy termostacie są 3 przewody jeden jako czujnik temperatury z masowym kabelkiem i jest 2 chyba czujnik od którego odchodzą 2 przewody z kostki. Jutro odepnę tą kostkę i zobaczę co się zaświeci. Dzięki wielkie za pomoc.
gleborq
Początkujący

Auto: szukam :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Doświadczenie za kierownicą to nie wszystko!
    Od lat największe zagrożenie na drogach stanowią młodzi, świeżo upieczeni kierowcy z grupy wiekowej 18-24 l, dla których wskaźnik liczby wypadków na 10 000 populacji jest najwyższy(1). Zdecydowana większość ...