Jakie auto 4x4 kupić

13 Paź 2013, 14:10

jak jeszcze nie kupiłeś i możesz troche poczekać to proponuje Ci hiluxa
Zdjęcie
Zdjęcie

Do sprzedania będzie w styczniu.
Jak chcesz więcej zdjęć i info to daj znać na email
JarekZ
Obserwowany

Auto: HILUX
Silnik: 3.0
Paliwo: Diesel
Typ: Pickup
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2011

06 Lis 2013, 18:21

pocieszny napisał(a):a jeśli chodzi o warsztaty w małopolsce to moge Ci kilka polecić w KRK
MP Serwis
bardzo dobry warsztat :wink:
byłe PunksGarage, teraz się mss4x4 nazywa
na prandoty masz kilka warsztatów zwłaszcza raffi.pl jak planujesz jeepa

Witajcie,
zwrócono moją uwagę na konieczność poinformowania o zaistniałych zmianach na forach. Do rzeczy, będzie oficjalnie :)

Szanowni Państwo,
z dniem 23.10.2013 zakończyłem pracę w firmie PM SERVICE.
Dziękuję Państwu za dotychczasowe zaufanie które okazywaliście powierzając mi pojazdy swoje lub swoich klientów. Mam nadzieję że w przyszłości uda nam się także podjąć współpracę.

w chwili obecnej dałem sobie czas na pojęcie ważnych życiowych decyzji dotyczących dalszej kariery zawodowej. W związku z tym obecnie nie będę mógł serwisować Państwa samochodów. Możliwe jednak że to się zmieni.
A jeśli chcieli byście Państwo skontaktować się ze mną prywatnie podaję nr telefonu 5 1111 34 33 oraz na PW

Pozdrawiam,
Jacek Prowadzisz

Na ten wpis być może natkniecie się kilkakrotnie, proszę jednak o wyrozumiałość - dużo ludzi szuka do mnie kontaktu.
Dodatkowo proszę, w miarę możliwości przekazać tą informację zainteresowanym osobom.

Dziękuję i do zobaczenia,
Jacek
PM twardy
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

07 Lis 2013, 10:03

za chwle to prócz rafików i Lolka nie będzie żadnego warsztatu w KRK :/
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Lis 2013, 23:39

Co Ty mówisz?
Będzie wszystko na co będą klienci? Reszta (margines) się nie liczy.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

11 Lis 2013, 22:03

taaa tylko ludzi z pojęciem o tym co robią coraz mniej :no:
pocieszny
Forumowicz VIP

08 Gru 2013, 14:44

Witajcie, proszę ,nie odsyłajcie mnie do działu suv-ów ! Jestem nowa , przeczytałam wszystkie posty (trochę to potrwało)i mam mętlik w glowie. Chce kupić auto do 30 tyś zł (aby więcej już na początku w niego nie wkładać), na miasto i wypady poza, dwa razy w roku -góry,może dłuższe wakacyjne wycieczki.Bardziej podoba mi się maverick,jeep,pajero ale pewnie powinnam kupić vitarę. Wiem ,że każdy pali jak smok,i nie ma samochodów nie psujących się ale może jakieś wskazówki :| prooooszę. Będę jeździć ja i czasem mąż,to drugie auto w domu,aha -jak na młodą staruszkę przystało -kręgosłup się czasem odzywa więc szaleć nie moge!
ogloszenia ktore znalazlam w okolicy (co omijać, który wiekowy rocznik będzie stal głównie w warsztacie,jak z dostępnością i ceną części)oczywiście wraz ze znajomym mech.sprawdzimy co trzeba ale on nie chce doradzać :
-Ford Maverick 2006 ,2300 cm³ (Moc 150 KM / 110),98 900 km ,benzyna,skrzynia manualna,(ten jeszcze ma szyberdach -nie wiem czy nie przeciekają?podobno lepszy 3,0)
-Ford Maverick 3.0 Benzyna 2003
-Hyundai Terracan 2004 ,diesel 2.9 CRDi (163KM),automat, 163 000 km
-Suzuki Grand Vitara 2.0 , 2005, 130000 km, Moc: 140 KM, Pojemność skokowa: 1995,benzyna.
-Suzuki Grand Vitara ,2006,131 800 km,używane z gwarancją,1995 cm³ (Moc 140 KM / 103 kW) skrzynia manualna
-Suzuki Grand Vitara 2.0i ,2006, 87 000 km ,2000 cm³ (Moc 140 KM / 103 kW),benzyna,manualna,
-Suzuki Grand Vitara GWARANCJA,2006, 146.000KM,1995 cm³ (Moc 140 KM / 103 kW),benzyna,manualna
-Mitsubishi Grand Pajero 2000,3 200 cm3,diesel,
-Jeep Cherokee -2.8 CRDI 150KM - 2004,diesel automat
-Jeep Cherokee 2.8 CRDI 164 KM 2006 Rok. PRZEBIEG 98 tys.
-Grand Cherokee LIMITED 2.7 CRD Quadra Drive,automat,diesel,2003
-GRAND CHEROKEE Limited 2001,diesel 3.1 TD wymieniony olej w silniku Total 10w40 wraz z filtrem oraz olej w mostach Mopar 75w140 z dodatkiem LSD, zregenerowane przednie zaciski (tłoczki i uszczelki) nowe klocki przód, pompa wody wraz z płynem. Ok rok temu wymieniony płyn hamulcowy i klocki tył. Wymieniony również pasek PK wraz z rolkami prowadzącymi, tylne łączniki stabilizatorów, tuleje górnego wahacza tył oraz srożeń wahacza środkowy tył, akumulator.Zrobiony serwis klimatyzacji.

Przepraszam,że tak dłuuugi post ,jeśli ktoś z Was może pomóc -bardzo dziękuję!
Kama
kamablond
Nowicjusz

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Jak wytatuować samochód? Nietypowy poradnik
    Kiedy przychodzi czas, by stworzyć pierwszy w historii wytatuowany samochód, nie ma czasu na kompromisy. Symetryczny wzór nad tylnym zderzakiem, niewielki symbol nad kołem czy napis widoczny tylko dla wybranych ...

08 Gru 2013, 22:47

Witaj. Do codziennej eksploatacji przydatny gadżet to stały napęd na 4 koła. Czyli centralny mechanizm różnicowy. Vitara po 2006 dobry wybór na miasto. Jeep to ten ostatni 3.1 Mercedesa to najlepsze, co przytrafiło się tej marce. Pomyśl jeszcze, o LR Discovery, niekatowany w rajdach jest trwały, ekonomiczny i bardzo wygodny.Automat Hyundaia słynie z nie naprawialności poza tym słaby dostęp do tańszych części serwis albo używane najczęściej z Holandii (znajomy męczy się z tym autem).
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

09 Gru 2013, 09:09

Dzięki!!!!
Porozglądam się jeszcze za LR Discovery, martwi mnie np rocznik 2001 tego ostatniego jeepa.
Będę jeszcze podpytywać ,dziękuję!
Kama
kamablond
Nowicjusz

10 Gru 2013, 10:36

Zastanowiła bym się nad tym głęboko GRAND CHEROKEE Limited 2001,diesel 3.1 TD
Jeśli Jeep, to napewno nie 3,1, to totalny niewypał.Znacznie lepiej benzyna. Co prawda WJ to bardzo komfortowe auto, bardzo nieźle radzące sobie w przeciętnym terenie, topienie i inne ekstrema to nie jego bajka (ale to Cie nie interesuje :roll: ) , do codziennej jazdy również terenowej jak najbardziej.
Michalina
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 1954
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Audi A4
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2008

10 Gru 2013, 12:05

piotr R napisał(a):Jeep to ten ostatni 3.1 Mercedesa to najlepsze
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
nie mercedesa i nie najlepszy,
3,1 to rozwinięcie najbardziej wadliwego silnika w XJcie czyli przesławnego 2,5 TD znanj firmy VM
tak samo "niezajebliwy" jak 2,5 :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Gru 2013, 13:43

Dzięki ,że mi pomagacie, dalej szukam,szukam i chłonę wiadomości :D i.... masakra jakaś, ciągle coś nowego wychodzi.
- nie pisaliście o maveric-kach -porażka?
discavery mi się podoba ale - czytam że mimo wszystko są bardzo awaryjne,wiem że co osoba to inne doświadczenie i opinia, ale to co od Was się dowiem jest dla mnie bezcenne, macie największe rozeznanie w tym temacie, goście w komisach po prostu chcą sprzedać auto. W sumie jeepy też niby ciągle w warsztatach :(

proszę napiszcie jeszcze -jak jeep to raczej jakiego szukać?
może skupić się na vitarze po 2006r, reszta jest poza moim zasięgiem, na poczatku zaczęłam od volvo i touaregu ,tylko to bardziej suwy i bardziej miasto (choć mój "teren" jest ograniczony :D ) i nie moja półka cenowa.
Kama
kamablond
Nowicjusz

10 Gru 2013, 21:15

Słyszałem od Jepniętych, że silnik 3.1 136 Km to pozostałość po fuzji Chrysler-Daimler z lat 1998-2007. Znajomy jeździ Grandem z tym silnikiem od pięciu lat auto ma z 2000r jedyny problem miał z napinaczem rozrządu. Ma ciężką nogę, spory przebieg raczej nie dba o auto.
Zdam się na opinię Moto Albercika
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

27 Gru 2013, 14:46

Witam wszystkich.
Ponieważ jestem tu nowy, a to koniec roku - to na wejście witając się życzę też wszystkiego najlepszego w Nowym 2014 Roku użytkownikom tego forum - jak najmniej urwanych przegubów, kół, uszkodzonych zawieszeń, mostów, rolek na trasie i temu podobnych atrakcji, a jedynie nieprzerwanej zabawy na drodze i poza nią podczas korzystania z naszych aut.

A co do pytania do osób zorientowanych w temacie:
Szukam auta w miejsce dotychczasowego X-trail'a. Chciałbym kupić coś większego niż ten SUV i w związku z tym mam pytanie, czy jeśli auto będzie jeździło 70% po asfalcie i 30 % po terenie - lecz bez konieczności motania i jeżdżenia po ciężkim terenie, to czego mogę szukać?
Do samochodu potrzebuję móc włożyć 4 osobową rodzinę i nieco więcej bagażu niż zwykle na taką rodzinę potrzeba - więc bagażnik też powinien być większy niż w X-sie, a SUV ze względu na swoje ograniczenia mi nie specjalnie odpowiada, dlatego też pozbyłem się Nissana.
Zastanawiałem się nad 5 - drzwiowymi Land Cruiser 95, albo Patrolem bądź Pajero. Spalanie w benzynie mnie nie przeraża stąd oglądałem np. Mitsubishi Pajero 3.5 GDI z 2003 r., ale check engine palący się i dziwnym dźwięk silnika mocno mnie zastanawiał.
Poza podwieszonymi wskazówkami Karsona oraz przewertowaniu tego i nie tylko forum nadal jestem w kropce co do tego, co może spełnić moje oczekiwania.
Aha - budżet - 40.000 max + ewentualnie to co trzeba na start. Raczej 2000-2004 w roczniku i diesla też nie wykluczam, choć wiem jak może być kłopotliwy i jakie ma zalety.
No i najgorsze jest to że nieco czas mnie goni, bo na początku lutego czeka mnie wyjazd i muszę mieć na niego gotowe już auto :(, więc przebieram nogami, by to załatwić.
UGHps
Nowicjusz

Auto: V60 3.2DID

27 Gru 2013, 18:42

z podanych najlepiej wypada TLC95, tylko szukania trochę Cie czeka, no i pojazdy to lata 90, ale tym akurat bym się nie martwił :ok:
poczytaj sobie o 3litrowym TD w 90/95 co w nim pada i jak szukać dobrego, dużo na ten tema na tlc.org.pl
jak lubisz auta w benzynie to jeszcze popatrz na nowszego troopera 3,5V6, zacne autko w cenie niższej niż TLC, też z IFSem z przodu, dobry mocny silnik, psuje się niewiele, w zasadzie to co w każdym IFSie najczęściej lecą drążki kierownicze, przekładnia, ogólnie układ kierowniczy w każdym IFSie to chyba największa słabostka (remont raz na 10-15 lat :mrgreen: więc nei tragedia)
pocieszny
Forumowicz VIP

27 Gru 2013, 19:50

@pocieszny
Podziękował - będę szukał. Tylko samemu mnie sobie żal, bo gdyby nie czas, to bym nie silił się i na spokojnie do tematu podszedł.
A jak tam Twoje antypatie do Jeep'ów?
UGHps
Nowicjusz

Auto: V60 3.2DID