Jakie auto 4x4 kupić

22 Paź 2012, 11:55

Ja miałem. W swojej Disce mam taką wyciągarkę, ze dwa lata już chyba i działa.
Prawda jest taka, że czy masz Warna, czy chińczyka, musisz o ten sprzęt dbać. Po większym cioraniu trzeba wyciągarkę rozkręcić, usunąć błoto i wodę, przesmarować. Jak ją dobrze traktujesz, to powinna posłużyć długo :)
persu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Land Rover Discovery
Paliwo: Diesel
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna

24 Paź 2012, 11:34

Dzięki za info. Rozbierasz sam, czy wysyłasz do serwisu?
Error404
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 06 2003

24 Lis 2012, 07:39

a ja o swoje tez dbam i z blotka czyszcze
poco
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 1990
Auto: A4
Silnik: 1,9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006

27 Lis 2012, 13:04

Gdzieś coś słyszałem ,że Nissan Patrol ma jakiś bardzo feralny silnik podobno głowice lecą , silniki wybuchają itp.Wie ktoś coś o tym jakby napisał jaki to silnik kiedy montowany i ew, jaki w tym aucie silnik najlepszy. Chciałbym coś z rocznika min.2000 I drugie pytanie jak to jest z tymi skrzyniami w patrolu inni narzekają na manula i namawiają na automat inni gania automat i namawiają na manula.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

27 Lis 2012, 14:49

Error:
oczywiście samemu. trochę roboty, ale warto poświęcić ten czas. raz, że wiesz co masz założone na swoim samochodzie :wink: a dwa przedłużasz sprawność sprzętu. :ok:
persu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Land Rover Discovery
Paliwo: Diesel

29 Lis 2012, 11:33

Dzięki wielkie. Tak zrobię :)
Error404
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 06 2003

29 Lis 2012, 14:43

jeśli po 2000 to masz w opcji GU3 albo GU4
jeden z silnikiem RD28Ti drugi z silnikiem ZD30Ti
2.8 w tych wydaniach jest lepszy niż 3.0 z początków produkcji, padanie to jak w każdym nowym wysilonym silniku, jak przegrzejesz bo pałujesz bez opamiętania to liczysz się z wybuchem głowicy, jak masz 3.0 z wadą to potrafi wypalić dziurę w tłoku, ogólnie to wszytko zależy w jakim stanie silnik kupisz, jak ktoś dbał o niego....
do patrola najlepszy jest silnik TD42Ti albo TB45 niestety nie dostępne na naszym rynku
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

06 Gru 2012, 14:28

Zwracam sie do was z pytaniem.
Zastanawiam sie nad kupnem terenówki , rozważam kupno albo land rovera dyskoteki II rocznik 2002 coś w tych granicach , napewno ten po liftingu z silnikiem td5 2,5 tdi , albo jakąś toyotą land crusier albo zwykłą albo vx100 ?? podzielcie sie właśnym doświadczeniami w temacie tych modeli , i co byście polecali??
turek152
Nowicjusz

Auto: nie mam

07 Gru 2012, 14:31

jeśli cenisz sobie niezawodność to Tojka na pewno lepsza niż zielone jajo,
aczkolwiek starsze modele są o wiele bardziej bezawaryjne niż nowe, z toną elektroniki commonrailem i innymi pierdołami ProEco :wink:
pytanie czy musi być diesel? jeśli nie to może FJ cruiser?
VX100 fajne autko, niestety nie tanie :mrgreen: ale do topienia się nie nadaje za bardzo, prędzej jako wyprawówka :mrgreen: jeden z lepszych silników 4.2 choc już z CR i innymi pierdołami :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

07 Gru 2012, 22:53

turek152 napisał(a):Zastanawiam sie nad kupnem terenówki

Napisz chociaż do czego to auto ma ci służyć? Czyli do jazdy po szutrówce i po lesie, dojazdu do pracy czy taplania się w błocie albo wodzie po klamki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Gru 2012, 23:18

Co do Toyoty FJ za "piękna" to ona nie jest . Dyskoteka zawsze mi sie podobała , toyota niezawodna..

na chwilę obecna napewno nie do topienia po klamki , raczej do jazdy na codzień jakaś szutrówka , las teren moze jakaś wyprawa ale nie do takiej extremalnej jazdy z woda po dach ...
;)
turek152
Nowicjusz

08 Gru 2012, 10:11

z aut jakie podał żeadne nei nadaje się do topienia, to auta prędzej wycieczkowo/wyprawowe
do ciężkiego terenu się nei nadają :wink:
jak masz warsztat ogarniający kompleksowo disco to ciekawa propozycja, jak nie to bież tojke, droższa ale sprawia mniej problemów :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP

09 Gru 2012, 16:09

Oba te samochody są autami z charakterem , godne uwagi o ile spotka się zadbany i warty zakupu egzemplarz .

zastanawiał bym się między takimi dwoma modelami:
Dyskoteka , samochód ładny z charakterem wygodny do jazdy w mieście jak i w terenie , oczywiście i mówimy tutaj o jakimś super extremalnym terenie , 2,5 litrowy diesel myślę ze spokojnie daje rade. I cena jest stosunkowy mniejsza niz toyoty:

[link do oferty na Allegro wygasł]

Po drugiej stronie lustra to klasyka gatunku Toyota Land Cruiser 100 , piękna , bardzo przestronna i co tu wiele mówić poprostu Toyota , ale ze to sie placi ;

[link do oferty na Allegro wygasł]

Podzielcie sie swoimi spostrzezeniami i opiniami na temat tych modeli , te podane w linkach sa tylko i wyłacznie przykładami.
turek152
Nowicjusz

09 Gru 2012, 23:24

Witaj. Tym modelem dyskoteki w wydaniu fabrycznym to kałuże trzeba omijać. Jak zainwestujesz w zawieszenie, ochronę elektroniki, osłony podwozia i opony to będziesz miał dobre auto do turystyki. Minimum 12 tys ceny części jak się poszuka, znośne. Gorzej z mechanikiem, który to ogarnie. Dużo tam kabelków i rureczek, co bardzo lubią się urywać.
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

08 Lut 2013, 00:25

ja mam jeepa grand cherokee 2,7 i polecam każdemu. Rewelacja. Zakupiłem w polskim salonie i do tej pory jeszcze nic się nie działo niepokojącego. Jeep to bardzo dobra firma. Tylko lać ropę i latać! Polecam
majkel
Nowicjusz

Auto: clio