w 1 wersji RAVki masz blokade na desce, magnetyczną, bardzo dobra i prawie nie do zakatowania, jak się używa prawidłowo oczywiście
w 1 wersji kiły były cuda jak była nie podniesiona, w drugiej nie wiem, teoretycznie to inny silnik całkiem,
co do tuscona to najlepszy wynik jaki kumpel osiągnął to 10 litrów a 12 jest standardem, więc tyle co Grand Vytara z 2,5V6 i automatem i prawie tyle co montek z silnikiem 2,3V6
bo 12 litrów montkiem na seryjnej gumie osiągałem bez większych probemów
co do porównania zawiasu i prześwitu mam wręcz odwrotne wrażenie, ma większy prześwit ale jest niższa, z innej strony jak zamierzasz tym jeździć po autostradzie to RAVką jest ciężko (krótka skrzynia)
Igeneracja była klepana do 2004 roku, II generacja od 2004 do 2010 przy czym 2008 był lifting, III generacja od 2010 do teraz
II generacja przed liftingiem jest podobna do Tuscona I generacji, z tego co pamiętam Tuscon i Sportage mają dość podobną gamę silników 2.0R4 S-139kucy T-141 więc w zasadzie to samo, ten sam moment obrotowy 184Nm/4500rpm
tyle że Tuscon jest 100 kilo cięższy prawie, reszta czyli rozsztaw osi i wymiary są prawie identyczne, Kia ma chyba większy zbiornik, nie należy tez liczyć że jest o wiele bardziej oszczędna od Tuscona średnio 10l/100km łyka
![Wink :wink:]()