Jakie auto 4x4 kupić

23 Cze 2014, 11:00

Jeep Wrangler daje radę na drodze, mogę Ci spokojnie polecić!
Daroos123
Nowicjusz

Auto: audi a3

29 Cze 2014, 22:36

Witam. Podam Wam to czego potrzebuje od przyszlego auta i mam nadzieje ze podacie mi swoje propozycje.

-Nie musi byc typowym terenowym potworem, ale niech zachowa swoj charakter, czyli w razie "W" chcialbym przejechac wysoki krawezkik, strumyk czy pokonac w zime ostre wzniesienie. pomyslalbym rowniez o mozliwosci pozniejszej ewentualnej jego przebudowy pod typowa terenowke jesli zajdzie potrzeba.

- dlugi... i do ciezarow...
chcialbym przewozic w latwy sposob profile stalowe 3 metrowe, wiec niech wychodzi max 1 metr gora z przestrzeni bagazowej, wiec auta 2 osobowe z paka raczej odpadaja... chyba ze jakims cudem bedzie cos na zasadzie tynelu... z tylu uchylna szyba bylaby idealna.

- tani w utrzymaniu, szukam mocnej lecz w granicach rozsadku jesli chodzi o spalanie, najlepiej w gazie, ale to juz pozniej przy szukaniu ofert, tanie czesci, niezawodlnosc, maly stopien usterek... Chcialbym auto ktore naprawic moge sam mlotkiem i kilkoma kluczami, jak Ruskie nas zaatakuja i nie bedzie juz nic :D to z takim autem musze sobie poradzic sam, nie zalezy mi na elektryce, elektronice i wypasach, no moze po za klima ;)
Wiec szukam auta niezawodnego do pewnych granic, moze byc stareee, proste ale solidne no i dlugie, czekam :)

-
Psomatic
Obserwowany

Auto: Astra J

03 Lip 2014, 09:34

najprędzej znajdziesz jakiegoś pickupa, żeby spełniał mniej więcej Twoje wymagania, ale 3m profil w środku auta nie ogarniesz w żadnej terenówce, chyba że M10 ale wtedy nie będzie to tanie w utrzymaniu :D
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Sie 2014, 22:13

Witam,

Potrzepuję dodatkowy samochód 4x4, głównie do jazdy w terenie. Jeździł będę głównie w weekendy, lub w zimie sporadycznie, bo mieszkam w górach. Zastanawiam się nad:
- mitsubishi pajero
- SsangYong Korando

Mam do dyspozycji 10 000 zł. Jest kilka ofert na portalach z tymi samochodami w tej cenie, są nawet takie za mniej niż 5 tys., ale to pewno do roboty.

Co myślicie o takim pomyśle, czy warto coś takiego kupować. Oczywiście liczę się że będę musiał coś dołożyć jeszcze, ale nie chciałbym w niego dużo inwestować... Spalenie raczej nie jest istotne, bo wiele jeździł nie będę...
deacase
Nowicjusz

Miejscowość: z gór

25 Sie 2014, 13:26

jeśli pajero sprawdź rame, to największa przypadłość mitsu, jeśli ma być na zimie szkaj z reduktorem Super Select
korando jest raczej SUVem niż terenówką, i do jazdy w terenie nie bardzo się nadaje, do tego dość mała dostępność czegokolwiek do tego auta raczej nie wróży wielkich sukcesów naprawczych
pocieszny
Forumowicz VIP

29 Sie 2014, 18:02

Witam,

Mam okazję zakupić Opla Montorey, 1992, 3.1 disel. Do zrobienia ma amortyzatory, do wymiany rurka - pręt, przy podwoziu z prawej strony (nie wiem jak to się nazywa), bo był spawany. Właściciel mówi że silnik 'trochę puszcza na simerinugu płynu'. Mówi że wlał tam uszczelniacz i jest OK (pokazywał uszczelniacz i olej jaki dolewa).

Co myślicie o tych usterkach, ile może mnie wyjść naprawa? Cena auta to 4500PLN. Stan wizualny jak na 22 latka, to całkiem ok, lakier i podwozie przy ocenie wizualnej wydaje się być w stanie dobrym, aczkolwiek nie zam się na tym.

Auto chcę kupić do zastosowań jakie opisałem dwa posty wyżej.

Będę wdzięczny za opinie ekspertów :-)
deacase
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

GT - komfort i sportowe osiągi - lista TOP 5
    Sportowe dwudrzwiowe coupe klasy premium to segment, który nie poddaje się chwilowej modzie. Samochody te od lat zapewniają użytkownikowi nie tylko sportowe osiągi, ale również komfortowe warunki podróży. ...

29 Sie 2014, 21:31

Jeśli rama zdrowa i silnik trzyma kompresję to ciekawa propozycja. Motek 3.1 to prosta konstrukcja, części dostępne za rozsądne pieniądze .Jeśli kupisz za 4000 to reszta budżetu wystarczy na doprowadzenie auta do perfekcji.
O szczegóły pytaj na forum www.trooper4x4.pl
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

30 Sie 2014, 06:37

Dzięki za odpowiedź, ale co to znaczy że silniki trzyma kompresję? Tak jak pisałem właściciel uszczelnia go jakimś płynem...

Co do ramy to w tym modelu po prawej stronie, przy podwoziu, od tylnego koło do ok połowy samochodu idzie pręt, który był spawany i trzeba go wymienić, albo dodatkowo wzmocnić czymś. Nie wiem czy to część ramy czy nie. Podwozie na oko wygląda OK.
deacase
Nowicjusz

30 Sie 2014, 08:06

Zaloguj się na Trooperze w dziale lokalne społeczności. Możliwe że blisko ciebie mieszka ktoś kto pomoże ci zweryfikować to auto. Poza tym znajdziesz tam informację na co zwrócić uwagę w tym konkretnym modelu.
Kompresja to stopień sprężania -pomiar w głowicy
ciśnienie oleju to osobna sprawa ,manometr masz na tablicy albo wpiąć się w układ olejenia ale to już warsztat.
Wyciek z o ringu to nie wielki problem uszczelniaczem raczej go nie naprawisz
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

01 Wrz 2014, 11:25

manometr z zegarów pokazuje tylko czy ciśnienie jest czy nie ;) wskazanie na skali są dość umowne :mrgreen:
ten pręt od koła do połowy ramy zwie się popularnie wahaczem :mrgreen: i w montku występuję 3 takie dynksy z tyłu, jak był spawany to znaczy że albo jest zgnity albo autem ktoś mocno poszalał, w obydwu przypadkach nie wróży to dobrze
rame nie ogląda się na oko tylko młotkiem, i żeby ten młotek miał z pół kilo co najmniej, śrubokręt też się przyda jak zaciapana bitexem,
za 4500 nie oczekuj auta w dobrej kondycji mechanicznej ani blacharskiej
pocieszny
Forumowicz VIP

02 Wrz 2014, 10:46

W AutoOrder mają Ford Ranger Supercab 2.5d 4×4 Airco 2011 może być fajne, dobry rocznik :)
z AutoOrder możesz uczciwie pogadać, sprowadzają różne auta, przy zakupie dostajesz normalnie umowe, wszystkie papiery. Mają tanie auta poleasingowe z wyselekcjonowanych aukcji zarzadców flot albo z licytacji komorniczych.
Maniak1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1,9 sdi
Paliwo: Diesel

17 Lip 2015, 00:28

Panowie, a ja mam pytanie troche z innej beczki. Warto kupowac autko terenowe za jakieś 14-15 tysiecy czy szkoda zachodu na taki samchod?
krzychu333
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 10 1997
Przebieg/rok: 46tys. km
Auto: opel 2
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

17 Lip 2015, 09:09

konkretnie jakie?
czasem sens jest kupować nawet za 5 tysi, tylko trzeba być świadomy niektórych jego wad i ułomności,
za 14 możesz spokojnie niezmęczoną terenówkę kupić :ok:
wiadomo nie będzie to G-klasa ale coś znajdziesz :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Kwi 2016, 14:09

witam, chciałbym dla mojej żony kupic crossover suv, 4x4. Nadmieniam ze warunek konieczny to automat,benzyna. auto po roku 2014.

Honda HR-V
Mazda CX-5
Kia Sportage
subaru forester
toyota rav 4
mitsubischi ASX

które z tych pojazdow jest waszym zdaniem najlepsze. bezpieczenstwo,jazda,awaryjnosc,pakownosc( na 2 foteliki i 2 wózki)
wara69
Obserwowany

Prawo jazdy: 25 12 2005
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: hyundai h300
Silnik: 2.5 crdi
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

19 Kwi 2016, 15:23

Z tych co wymieniłeś to polecam Forestera. Brat jeździ takim z 2014 i bardzo zachwala.. Sprawdza się rewelacyjnie i w mieście na szutrach i wózek bez problemu zmieści się.
Radek33
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi A3
Silnik: 1.8 TFSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014