29 Maj 2011, 13:42
Witam!
Miesiac temu zakupilem sobie gigantyczny samochod Daihatsu Cuore z Niemiec.
Wszystko mi w nim odpowiada poza radiem.
Radio to CLATRONIC AR 661 CDMP3
Nie narzekam na brzmienie
Chodzi mi o to, ze slucham duzo swojej ulubionej muzki, a to radyjko obsluguje jedynie CD
Moja playlista ma kilkanascie godzin i nie widzi mi sie nagrywanie tego wszystkiego na 80-minutowe plyty CD i zmienianie ich co chwila
Chcialem sobie to radio przerobic, jednak proba nie powiodla sie
Wczoraj rozebralem je, dobralem sie do koncowki mocy i przylutowalem kabelki do inputow, nastepnie kabelki podlaczylem pod minijacka w telefonie.. no i chyba spalilem koncowke (teraz sobie przypomnialem ze podpialem kabelki bezposrednio pod koncowke, bez zadnych kondensatorow...)
Radio moge naprawic, to nie jest dla mnie wielki problem, wystarczy przelutowac koncowke za 7zl (oby tylko..)
Chodzi mi jednak o to, ze nawet, gdybym podpial sie poprawnie pod koncowke, zmajstrowal jakis uklad przelaczania miedzy sygnalem z radia a tym jackiem ktory sobie dolutuje to i tak srednio mi sie widzi jakosc takiego rozwiazania
Nie chce juz grzebac w tym radiu, na razie gra tak, ze zostal jeden kanal dzialajacy, podlaczylem glosniki jakos tak, ze mam mono i na razie wszystko gra
Myske, ze najlepiej dla mnie bedzie zakupic wzmacniaczyk samochodowy
np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Tylko teraz nie wiem : czy ten wzmacniacz ma 4x 100W czy 4x 25W
wydaje sie dosc maly
zapytalem oczywiscie sprzedawce, czekam na odp
Glosniki w samochodzie : tylnie 2x 25W przednie niestety nie wiem (zdjalem panel i wyczytalem tylko: Z.001.P.18 maja wiec chyba 18W)
Przednie moge zostawic podlaczone pod radio (jeden kanal[a raczej 2 z czterech] przeciez dziala)
Mam jeszcze 2x30W w domu 4omh
Moje radio w samochodzie ma wyjscia RCA (dzialaja) wiec nie byloby problemu z podlaczeniem do wzmaniacza
niezle pogmatwalem
Chce zrobic tak:
Kupic ten wzmacniacz z allegro
Podlaczyc czesciowo uszkodzone radio w taki sposob, by dwa przednie glosniki w drzwiach chodzily wlasnie na nim, poza tym sygnal RCA do wzmacniacza
Wzmacniacz podlaczyc do 2x25W z tylu (moze doloze jeszcze te 2x30W z domu)
Zrobic uklad, ktory przelaczalby (np na przekaznikach elektrycznych) sygnal na wzmacniacz z radia albo z wejscia mini-jack
Czy moge podlaczyc wyjscie mini-jack np z empetrojki do RCA wzmacniacza?
Czy ten wzmacniacz sie nadaje?