Ktory wybrac samochod: Seat 1.8 czy 1.6

23 Sie 2009, 19:34

Witam. Mam na oku 2 samochody. Oba sa to Seatry Toledo.
Jeden jest z 1996 r, na liczniku ma 123000 km. Silnik 1800 z gazem
Drugi jest z 1997 roku z gazem. Na liczniku ma 177000 km. Silnik 1600 chyba i bo ma 101 koni. Ma lekko atrape pod lampa wgieta oraz chyba lampe z 1 cm (nie jestem pewny. Ten pan spuscil mi okolo tys na cenie po poczatkowo cena byla niewiele nizsza niz w pierwszym
Z czego jest ok 1 tys tanszy niz ten pierwszy.
Szukam samochodu dla siebie zeby pojezdzic do szkoly, dziewczyny itd.
Co byscie mi radzili wziasc. Ktory silnik lepszy? Oba sa w podobnym stanie. Ten drugi jest drugim wlascicielem. Mowi ze od tescia dostal samochod. Ten pierwszy ma maly przebieg.

Z gory dzieki za podpowiedzi.
prarakomil
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno

23 Sie 2009, 20:05

coś mi sie wydaje że licznik w tym pierwszym był cofany bo ja mialem kupić seata toledo z 96r 1.8 za 5700 sprowadzony ale na liczniku mial ponad 280 tys km :) ten drugi skoro ma atrape i nierówno lampe mial bity przód, takie gadanie że od teścia ma to jest pic na wode handlarze często tak mówia :) za kazdym razem jak sie pytasz o samochód to pytaj sie dlaczego chce koleś sprzedać i ile nim jeździł i sprawdz numery na szybach powinno na każdej pisać rocznik auta np ...96 :) i lepiej brać samochód z prostymi silnikami a nie 16v które maja 101 koni i więcej elektryki która często sie lubi psuć :d
PabloSBT
Nowicjusz

23 Sie 2009, 20:59

PabloSBT napisał(a):coś mi sie wydaje że licznik w tym pierwszym był cofany bo ja mialem kupić seata toledo z 96r 1.8 za 5700 sprowadzony ale na liczniku mial ponad 280 tys km :) ten drugi skoro ma atrape i nierówno lampe mial bity przód, takie gadanie że od teścia ma to jest pic na wode handlarze często tak mówia :) za kazdym razem jak sie pytasz o samochód to pytaj sie dlaczego chce koleś sprzedać i ile nim jeździł i sprawdz numery na szybach powinno na każdej pisać rocznik auta np ...96 :) i lepiej brać samochód z prostymi silnikami a nie 16v które maja 101 koni i więcej elektryki która często sie lubi psuć :d

Czyli ten 1600 i to 16v ma? To chyba jest wzmacniany 8v. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Co do przebiegu to widzialem co mialy po 260-280 takie roczniki dlatego wybralem te z ponizej 200 tys. Oba sa z salonu z polski wiec mozliwe ze tyle maja. Ten drugi to ma zarysowana atrape wiec moze cos otarli o niego. Wiem ze jest mozliwe ze licznik cofany, powypadkpowy itd ale ktory z nich myslicie ze jest lepszy?
prarakomil
Nowicjusz

Miejscowość: Krosno

24 Sie 2009, 10:58

prarakomil napisał(a):Czyli ten 1600 i to 16v ma? To chyba jest wzmacniany 8v. Przynajmniej tak mi sie wydaje. Co do przebiegu to widzialem co mialy po 260-280 takie roczniki dlatego wybralem te z ponizej 200 tys. Oba sa z salonu z polski wiec mozliwe ze tyle maja. Ten drugi to ma zarysowana atrape wiec moze cos otarli o niego. Wiem ze jest mozliwe ze licznik cofany, powypadkpowy itd ale ktory z nich myslicie ze jest lepszy?

Ja na twoim miejscu bym wybrał 1.8 bardziej niezawodna jednostka :) ale to jeszcze zależy od stanu samochodu :)
sprawdź sobie opinie użytkowniktów seata toledo tam na dole zmieniasz silniki
[link do autocentrum.pl wygasł]
PabloSBT
Nowicjusz