Kupno samochodu w Anglii

29 Lip 2007, 20:39

Witam mam pewnien problem poniewaz jestem teraz w Uk i chce wracac do polski.tylko przed wyjazdem chcialbym kupic swoje 4 kolka i wrocic na nich nie na lawecie :) jak mam upatrzony pojazd to co mam dalej robic ?? jak wyglada papierkowa robota ?? czy da sie wykupic ubezpieczenie na np 10 dni
i czy jest cos takiego w UK jak tablice zjazdowe ?? prosze o rade jak to zalatwic napewno znajduja sie na forum osoby ktore znaja sie na rzeczy :)
<rasta>
Nowicjusz

29 Lip 2007, 20:58

jeśli ma ubezpieczenie czyt. ta karteczka za szyba pokazuje date przynajmniej kilka dni w przód to mozesz na luzie zapierdzielać po anglii i nie tylko.. jak chcesz przerejestrowac to musisz chyba dowod zostawic w DVLA dostajesz tymczasowy dowod i pozniej wysylasz do nich druk z informacjami o samochodziku odsylaja ci tez soc tam idziesz do tlumaczy przysieglych oni tlumacza ten papier i przerejestujesz... w polandzie chyba moze sz zarejesstrowac na miesiac np.
moge sie mylic .. ale cos podobnego bylo z vanem brata... ale on jechal na tirze..

Pozdro.
Death Angel
Początkujący

30 Lip 2007, 02:01

Się mylisz i to już w pierwszej linijce.... Ubezpieczenie jest na zazwyczaj na rok, a to kółeczko za szybą to podatek drogowy... W dowodzie rejestracyjnym masz część, która jest odpowiedzialna za eksport samochodu, a jak dostaniesz pełny dowód rejestracyjny pocztą, to masz pełną instrukcję co, jak, gdzie i kiedy wypełnić... Nie chce mi się teraz szukać, bo późno już... Jak jutro znajdę to napiszę więcej...

P.S. Nie możesz zapierdzielać jeśli nie jesteś w ubezpieczeniu samochodu, bo inaczej mandacik za jazdę bez ubezpieczenia...
DFireCrow

30 Lip 2007, 06:52

Aha czyli jak bede mial juz dowod na siebie to wtedy moge dopiero wyslac swistek o eksporcie do dvla ? i oni mi przesylaja cos jeszcze pozniej ? a z tym ubezpieczeniem to kiedy je wykupic bo z tego co zrozumialem to bez niego nie moge jechac , poniewaz jest wydawane na dana osobe , wiec zaraz po zakupie moge dojechac do miejsca zamieszkania ?:| i czy moge pozniej zrezygnowac w kazdej chwili z tego ubezpieczenia ? wielkie dzieki za odpowiedzi :)
<rasta>
Nowicjusz

30 Lip 2007, 09:48

no fakt.. pomyłka :roll: zapomnialem z rok w anglii nie bylem z rok . ehh skleroza
Death Angel
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Chevrolet Corvette C7 - 4 potężne końcówki wydechu
    Amerykanie słyną z zamiłowania do sportowych samochodów z potężnymi silnikami. Ale czasami ich mania wielkości dotyka również pozostałych części samochodu. Dowodem tego może być Chevrolet Corvette 7. generacji. ...