Mercedes C klasa w203 coupe czy warto ???

10 Sie 2017, 21:28

Dobry wieczór !
Dotychczas przez 3 lata użytkowałem BMW e38 z 2000r z silnikiem 4.4.
Kocham go serduchem całym jednak zmieniłem trochę życiowe priorytety, kupiłem i remontuję mieszkanie i zwyczajnie szkoda mi wydawać pieniądze na utrzymanie bawarki w perfekcyjnym stanie. Zaniedbywać jej nie chcę, stąd decyzja sprzedaży.

Jego następca ma być:
* mniejszy
* ekonomiczny ( do 10-11 benzyny )
* w benzynie bądź benzynie z LPG najlepiej
* do 16 tys zł.
* napęd na tył
* względnie dynamiczny, minimum 150KM
* automat

Wybór padł na mercedesa w 203 w wersji coupe.

Jaki silnik najlepiej wybrać?
Wszystkie dobrze znoszą podtlenek LPG?
Jak sprawuje się automatyczna skrzynia biegów?
Jak z częściami/ serwisem/ awaryjnościa?

Może jakaś alternatywa dla w203 coupe? ( bmw kocham ale chcę liznąć innej marki więc e46 coupe proszę nie proponować)
bawarian007
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18- 0- 0
Auto: bmw e38

10 Sie 2017, 21:36

Obawiam się, że w związku z ogólną "jakością" w203 bezproblemowym autem on nie będzie. Trzeba pamiętać o korozji.
Podejrzewam, że żeby zmieścić się ze spalaniem zostaje Ci c200 kompressor (swoją drogą jeśli kompresor się skończy to możesz zapłakać;p)

IMO pomyśl o lex'ie is200
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

10 Sie 2017, 21:38

Invi napisał(a):IMO pomyśl o lex'ie is200

Tylko jak on przejdzie z 4.4 na 2.0 w automacie o osiągach kiepskiego kompakta to lekko się może zdziwić, a i ze spalaniem ładnie nie będzie... Chyba, że mówimy o manualu to jeszcze ok.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

10 Sie 2017, 21:39

tu Mesiek też nie wypadnie wybitnie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Sie 2017, 21:43

galakty napisał(a):Tylko jak on przejdzie z 4.4 na 2.0 w automacie o osiągach kiepskiego kompakta to lekko się może zdziwić, a i ze spalaniem ładnie nie będzie...

Zostaje Tesla, tylko trzeba dorzucić trochę kasy
Invi
Forumowicz VIP

10 Sie 2017, 21:45

Invi napisał(a):Obawiam się, że w związku z ogólną "jakością" w203 bezproblemowym autem on nie będzie.

tzn? ma jakieś typowe drogie usterki?
Zdaje sobię sprawę, że to nie fiat punto czy golf i nie będzie super tanio. Samochód ma być po
prostu bardziej zdroworozsądkowy niż e38 gdzie nie mam LPG.

Invi napisał(a):Podejrzewam, że żeby zmieścić się ze spalaniem zostaje Ci c200 kompressor (swoją drogą jeśli kompresor się skończy to możesz zapłakać;p)

Kupie z LPG bądź LPG założę, mam możliwość założenia tanio LPG. więc spalanie nie jest aż tak istotne. Siódemka w mieście nie schodziła poniżej 20 litrów benzyny więc w mercedesie i tak odetchne.

Lexusa cenie ale niestety nie podoba mi się.
bawarian007
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan zapowiedział powrót marki Datsun
    W marcu 2012 roku Nissan zapowiedział powrót marki Datsun, która będzie firmowała nowoczesne, niezawodne i dostępne produkty dla optymistycznych i rozwojowych klientów na rynkach o dużym potencjale wzrostu. ...

10 Sie 2017, 21:49

Co sądzicie o tym egzemplarzu?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
bawarian007
Nowicjusz

10 Sie 2017, 21:57

Auto serwisowane za granicą , książka serwisowa posiadało jednego właściciela.W kraju jetem pierwszą właścicielką od 8-mcy.

Tak, tak, szczególnie biorąc pod uwagę, że jest ze Szwajcarii (która nie jest w ue i import dobrych aut jest praktycznie nieopłacalny). Zapewne auto kupione od handlarza i dzieje się coś niedobrego
Krzywo spasowana maska, zwróć uwagę na różnice w szczelinach pomiędzy drzwiami a błotnikami z obydwu stron. Ogólnie to bardzo możliwe, że miał konkretną przygodę z przodu

E: I jeszcze przebieg, pewnie te 8 msc temu miał magiczne 186kkm
Invi
Forumowicz VIP