Nie działające drzwi, tempomat, pasy i montaż podłokietnika

04 Maj 2022, 12:18

Witam!
Od paru dni jestem właścicielem Seat Leon 2008 1.9 diesel i jak to z kupionym autem jest kilka problemów.

Po pierwsze drzwi przednie pasażera i oba drzwi tylne.
Drzwi przednie pasażera po zamknięciu z pilota nie zamykają się w ogóle.
Oba drzwi tylne po zamknięciu z pilota i otworzeniu z pilota nie otwierają się, trzeba je ręcznie otworzyć od środka to wtedy do czasu zamknięcia z pilota działają normalnie, możne je otwierać od zewnątrz i wewnątrz.

Rozmawiałem z mechanikiem mówi, że to prawdopodobnie zamki do wymiany ale za taką akcje chcę 1000zł więc piszę dopytać czy to może być coś innego waszym zdaniem, może jakaś usterka imobilaizera ?

Po drugie tempomat:
Mam przy kierownicy wajchę do kierunkowskazów, świateł "długich" oraz tempomatu, próbowałem używać tempomatu ale nic się nie dzieje jak włączam tempomat na "ON" i próbuje ustawić jakąś prędkość. Na wyświetlaczu tam gdzie jest godzina albo inne wskaźniki nie powinno być jakiejś ikony, że tempomat jest uruchomiony ? Słyszałem, że bywało tak, że producent montował wajchę ale nie włączał tej opcji w systemie jest taka opcja ?

Po czwarte czy można wyłączyć zapięcie pasów od strony pasażera żeby nie piszczało ? Nie można nic położyć na siedzeniu bo non stop piszczy.

Po piąte macie jakiś wypróbowany podłokietnik to tego modelu bo co czytam na allegro komentarze to każdy ma coś nie tak.

Z góry dzięki za każdą pomoc Very Happy
bashiok
Obserwowany

• 04 Maj 2022, 12:35

bashiok napisał(a):Po pierwsze drzwi przednie pasażera i oba drzwi tylne.
    Drzwi przednie pasażera po zamknięciu z pilota nie zamykają się w ogóle.
    Oba drzwi tylne po zamknięciu z pilota i otworzeniu z pilota nie otwierają się, trzeba je ręcznie otworzyć od środka to wtedy do czasu zamknięcia z pilota działają normalnie, możne je otwierać od zewnątrz i wewnątrz.
    tu niestety trzeba wszystko rozbierać, uzbroić się w multimetr i cierpliwość w sprawdzać po kolei a zacząć najlepiej od przeczyszczenia styków
    Zamki można zastosować używane

bashiok napisał(a):próbowałem używać tempomatu ale nic się nie dzieje jak włączam tempomat na "ON" i próbuje ustawić jakąś prędkość. Na wyświetlaczu tam gdzie jest godzina albo inne wskaźniki nie powinno być jakiejś ikony, że tempomat jest uruchomiony ?
    nie pamiętam dokładnie jak jest w Seacie ale np w vw T5 i golfie 5 nie ma żadnego komunikatu kiedy jest włączony.

Skoro Ci nie działa to warto podłączyć pod komputer i sprawdzić czy nie ma anomalii
    Opcja numer 2 jest taka ze ktoś mógł założyć tylko manetke z tempomatem a fizycznie go nie ma.

bashiok napisał(a):Po czwarte czy można wyłączyć zapięcie pasów od strony pasażera żeby nie piszczało ?
    tego nie wiem ale wydaje mi się ze nie.
    bashiok napisał(a):Po piąte macie jakiś wypróbowany podłokietnik to tego modelu bo co czytam na allegro komentarze to każdy ma coś nie tak.
    dla jednego będzie ok a dla drugiego powód do marudzenia, podobnie jak wczoraj oglądałem piekarniki na stronie sklepu i przy najtańszym ktoś wysmarował negatywną opinię że to nie takie, nie ma jakiejś tam opcji, slaba jakość itd bo w najniższej cenie oczekiwał Ferrari wśród piekarników, tak samo jest ze wszystkim.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Maj 2022, 12:59

A jak bym zakupił kabel VAG to pokaże mi wszystkie błędy ?
    bashiok
    Obserwowany

04 Maj 2022, 13:25

bashiok napisał(a):A jak bym zakupił kabel VAG to pokaże mi wszystkie błędy ?
    No musisz jeszcze mieć program VCDS i powinno się udać odczytać wszystkie błędy.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Maj 2022, 13:42

Możesz kupić sobie kabel viaken, w cenie dostaniesz interfejs i wszystko będziesz mogl sobie ogarniać sam
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

XIX Moto-Piknik NO LIMIT OLSZTYN 2013 / relacja
      Moto-Piknik na lotnisku w Dajtkach już za nami i śmiało możemy stwierdzić że kolejną edycję zaliczamy do udanych. Jest to wyjątkowa impreza w skali regionu i Polski. Nie często możemy zobaczyć tyle obliczy motoryzacji w jednym ...