Olej Mopar 10W30 vs Mopar 5W30 - porównanie

01 Paź 2018, 14:27

Szukam i nie mogę znaleźć nigdzie karty charakterystyki i danych technicznych dla tych olei Mopar 10W30 i 5W30. Chciałem zerknąć jak wygląda ich lepkość i pozostałe parametry. Czy ktoś jest w stanie przedstawić takie dane dla nich jak:
- wskaźnik lepkości
- gęstość w 20°C (68°F)
- lepkość w 40°C (104°F)
- lepkość w 100°C (212°F)
- temperatura płynięcia
- temperatura zapłonu

Jak bym miał takie dane to można by je porównać z innymi olejami dostępnym na rynku, bez nich ciężko to zrobić :/
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

07 Cze 2019, 16:47

No to może inaczej czy ktoś jest w stanie mi porównać olej Mopar 10W30 z olejem Elf EVOLUTION 900 NF 5W40? Chodzi mi o zmianę oleju w silniku 3.3 V6 obecnie jeżdżę na tym pierwszym i zastanawiam się czy dobrym wyjściem byłoby takie przejście na ten Elf który z tego co słyszałem ma bardzo dobre opinie, a cena to 50% tego na którym aktualnie jeżdżę.

@PhantomASA1 może coś podpowiesz? :wink:
ArteK
Forum Samochodowe

12 Cze 2019, 18:42

Witam,witam:)Do tak mocnego silnika najważniejsza jest wartość HTHS,im wyższa tym lepiej,jest jeden olej,z którym żaden inny nie może się równać,do mocnych silników.Nie wiem czy znajdę k.ch.olejów Mopar,jeśli jej nie ma,to z daleka od takiego oleju.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Cze 2019, 18:56

Tzn.z daleka ale tylko dlatego,że można wyrwać olej innego producenta ,czasami lepszy a połowę tańszy.Mopar to chyba USA,ale skoro nie ma typowej karty charakterystyki, to?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Cze 2019, 00:04

PhantomASA1 napisał(a):jest jeden olej,z którym żaden inny nie może się równać,do mocnych silników
a podasz jaki to olej? :) Silnik w sumie jakiś mocny nie jest bo ta V6 ma zaledwie 174KM :wink:
PhantomASA1 napisał(a):Mopar to chyba USA,ale skoro nie ma typowej karty charakterystyki, to?!
No własnie nigdzie nie znalazłem ale w USA bardzo sobie chwalą ten olej no i spełnia najnowszą normę olejową ILSAC GF-5. Gdzieś wyczytałem, że Mobil na EU robi oleje Mopar'a ale czy to prawda?

Trochę poszperałem w sieci i znalazłem takie info na temat Mopar'a 10W30 że ma wartość HTHS 3.0, a patrząc na Elf 5W40 o którym pisałem wyżej jest HTHS 3,75 więc spor różnica.
ArteK
Forum Samochodowe

13 Cze 2019, 17:43

Czyli Elf jest olejem lepszym,wyższe HTHS ja nigdy nie zastosowałbym 5W30, 5W40 tak. Ten Elf jest olejem świetnym, wlewałem, polecam, to hydrocrack, porównam go z Gulfem GX 5W40 (pełnym syntetykiem, najtańszym na rynku) zobaczymy, który lepszy, danych MOPARA nie znajdę za Chiny, ILSAC GF5 to najwyższy stopień oszczędności paliwa, ja jednak wolę olej, który zapewni lepszą ochronę silnika, jutro podam, który olej jest lepszy, GULFA mam obecnie w silniku, zaskoczyło mnie to, że silnik w upalne dni w ogóle mi nie traci mocy, zimą rozruch błyskawiczny, podobnie cichutko pracuje jak na Elfie, obydwa oleje zaskakująco tanie, ale tym sugerować się nie można.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Cze 2019, 17:55

PhantomASA1 napisał(a):danych MOPARA nie znajdę za Chiny
No właśnie to jest ciekawe że nigdzie nie można ich znaleźć :/
PhantomASA1 napisał(a):jutro podam, który olej jest lepszy
Ok, to ja wtedy zdecyduję który wybiorę Gulfa czy Elfa i zobaczymy jaka będzie różnica do tego na którym obecnie jeżdżę czyli Mopara.
ArteK
Forum Samochodowe

15 Cze 2019, 18:33

Nie mogę nigdzie znależć HTS obydwu olejów,GULF przewyższa Elfa we wszystkich parametrach,wyższy wskażnik lepkości,TBN,temp.zapłonu,ELF tylko o -3 st.C ma temp.płynności zimą,G -39 ,Elf- 42,obydwa zawierają alkarosulfonian sodu,który daje mocne wiązanie molekularne,obydwa zawierają polimer,który uodparnia olej na ścinanie się w wysokich temp.w obrębie górnego pierścienia,na obydwu olejach silnik pracował mi jednakowo cicho,parametry wskazują na GULF-a,jest syntetykiem,ELF hydrocrackiem,dlatego Gulf musi być olejem lepszym.Jedno pewne,ciężko znależć oleje o lepszych parametrach,a cena to już odrębna sprawa,po prostu zaskakująco korzystna.Porównam Gulfa z analogowym olejem Motula,przynajmniej drugie tyle droższym,podejrzewam,iż MOTUL polegnie,gdyz GULF tak jak juz pisałem wszystkie parametry ma b.wyśrubowane,wskażnik lepkości 179 ,to rewelacyjny wynik,odczuwa się to podczas obecnych upałów,które silnikowi nic złego nie robią,nie słabnie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Cze 2019, 06:47

Tak jak przypuszczałem,analogowy Motul X-cess 5W40,norma też 229.5 MB ,też pełen syntetyk posiada wszystkie parametry gorsze od Gulfa,HTHS na poziomie 3.7 mPas,nie sądzę by Gulf ten parametr miał gorszy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Cze 2019, 08:48

Ten Motul falktycznie jest dwa razy droższy. Sprawdzałem i Gulf z Elfem mają cenę na jednym poziomie. Skoro Gulf jest nieznacznie lepszy to sprubuję może ten olej i zobaczę czy zaobserwuję różnicę w pracy silnika w porównaniu z Moparem którym teraz jest zalany.
ArteK
Forum Samochodowe

17 Cze 2019, 18:26

Motul syntetyczny prezentuje prawie poziom Elfa hydrocracka,taki sam wskażnik lepkości,ale Elf posiada niższą temp płynięcia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

01 Lip 2019, 13:27

Olej zmieniony na Gulf GX 5W40, muszę trochę na nim pojeździć żeby coś więcej powiedzieć ale po pierwszej trasie około 500km w temperaturze na dworze 36 stopni mam wrażenie że silnik lepiej reaguje na przyspieszenie.

Wydaje mi się również że trochę ciszej pracuje ale to stwierdzę dokładniej po jakiś 3tyś. km bo na nowym oleju każdy silnik zazwyczaj ciszej pracuje :) zaraz po wymianie.
ArteK
Forum Samochodowe

07 Lip 2019, 16:19

Bardzo dobry wybór,przewaliłem, porównując, mnóstwo olejów,Elf i Gulf są poza konkurencją jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości,aż trudno uwierzyć,ze oleje o takich parametrach mogą tyle kosztować,no ale cóż,płaci się za produkt nie obciążony reklamami,kosztownymi.Silnik musi podczas upałów dobrze się zbierać bo wskażnik lepkości 179 to już nie jest byle co,ja z tego oleju jestem mega zadowolony,zauważyłem jeszcze jedną rzecz,ten olej smarując łańcuch zachowuje się jak przyklejony do niego,tworzy gruby wieniec,po zdjęciu korka wlewu na pracującym silniku nie rozbryzguje na zewnątrz tak,jak w przypadku innych olejów.lepszego oleju do naszych silników nie znajdzie,nie ma takiej opcji.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Lip 2019, 12:50

PhantomASA1 napisał(a):Silnik musi podczas upałów dobrze się zbierać bo wskażnik lepkości 179 to już nie jest byle co
Jechałem w trasie przy 37 stopniach na zewnątrz i dynamika lepsza niż na poprzednim oleju, zauważyłem też że jak stałem na światłach przy takiej temperaturze to ruszanie przebiegało jakby lżej, czułem że silnik robi to po prostu z większą lekkością.
ArteK
Forum Samochodowe

08 Lip 2019, 22:19

Tak,tak,ja to też zauważyłem,zawsze podczas upałów silnik mi odczuwalnie słabł,teraz ciągnie jak wściekły,pomimo tego,że udało mi się kupić oleju rzepakowego po 3 zł l i zalaniu mojemu bydlakowi w paszczu,ten olej ma rewelacyjne własności smarne,dlatego,poza tym nie jest podrabiany,bo taniego ,,badziewia,,się nie podrabia.Karta charakterystyki oddaje rzeczywiste parametry,musi mieć 179,jest jeszcze ciekawe to,że w przeszłosci gdy wlałem rzepaku delikatnie było słychać zawory,teraz cisza,czyli swietnie współpracuje z hydrauliką zaworową,zapewnia wysokie ciśnienie,dlatego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP