Olej Motul X-Cess 5W-40 - podrobiony vs. oryginalny - różnice

15 Lis 2021, 10:40

Odróżnienie oryginalnego oleju od podróbki nie jest proste i najczęściej nie mając dwóch olei nie będziemy w stanie tego zrobić. znalazłem ciekawy filmik w sieci który pokazuje różnice na przykładzie popularnego oleju Motul X-Cess 5W-40. Olej podrobiony mamy po lewej stronie, a oryginalny po prawej. Jak zatem odróżnić je od siebie? O tym w załączonym filmiku.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie tylko w tym przypadku ale najczęściej i w innych podrabianych olejach te lejki wyciągane do góry po odkręceniu korka są innej konstrukcji lub mają inną przejrzystość do tego oleje najczęściej wyglądają na rzadsze i nie trzymają filmu olejowego szybko spływając z powierzchni. Niestety mając tylko jeden olej praktycznie nie jesteśmy w stanie stwierdzić czy to podróba czy też oryginał.

Na pewno przy kupnie warto kierować się sprawdzonymi sklepami bo w tym przypadku ilość sprzedanych produktów nie zawsze może wskazywać na produkt oryginalny.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Lis 2021, 17:03

Polecam oglądnać na YT filmik Rolex original or Fejk(czy jakoś tak),oryginał kosztuje kilkadziesiąt tysięcy spokojnie,fejk ok 1000 zł max,podrobienie bańki oleju,naklejek to betka w porównaniu z tym Rolexem,mnie trochę dziwiło,że nagle od jakiegoś czasu Motule potaniały podejrzanie,tzn.podejrzewałem zalew podróbami,ilu kierowców jeżdzi na podróbkach? Mnóstwo!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Lis 2021, 17:08

Ale wystarczy wejść na stronę producenta i zobaczyć sieć sprzedaży, nawet na allegro są oficjalni dystrybutorzy.
Gość114260

15 Lis 2021, 17:15

quel napisał(a):Ale wystarczy wejść na stronę producenta i zobaczyć sieć sprzedaży, nawet na allegro są oficjalni dystrybutorzy.
No właśnie tylko pytanie ile osób sprawdzi w ten sposób sprzedającego? Myślę że będzie to kilka procent, a reszta kupi bo będzie kierowała się dużą popularnością.

Przyznam, że zaciekawił mnie trochę temat i jak znajdę jeszcze coś co warto będzie wrzucić na forum to na pewno dodam.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35