Opel tigra I 1.6 16v Nie ODPALA

24 Lis 2013, 15:48

Witam wszystkich użytkowników forum .Jestem nowy tak ze proszę o przeniesienie a nie usuwanie tematu jeżeli w złym dziale umieściłem problem. Szukałem na Google podobnego problemu ale nic szczególnego nie znalazłem . Auto Opel tigra 1.6 16v nie odpala, paliwo i iskra jest (sprawdzone ciśnienie ok wtryski rozpylają benzynę w mgiełkę ) przy probie palenia auta po dłużej chwili jak kręcę silnikiem i mu odpuszczę to strzeli z rury na 2 metry dymu kupę czyli benzyna zalewa świece i leje się benzyna do kolektora wylotowego nie mam pojęcia na czym leży problem a przed tą usterką auto postawiłem pod blokiem na 2 dni i już tak zostało z awarią, nie zapaliło przed awaria auto bardzo tempo jeździło i się muliło nie mam pojęcia gdzie mogę szukać myślałem ze może wina być przewodów ze zawilgotniałe ale są suche bo na grzejniku wysuszyłem (rada znajomego) może jakieś sugestie i porady?? POMOCYY
Piotr91
Nowicjusz

Auto: Opel Tigra I 1.6 16V

24 Lis 2013, 17:56

czujnik położenia wału,zawór EGR,od tego zacznij.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

24 Lis 2013, 18:00

EGR posiadam pojutrze wymienię i dam odpowiedź a czujnik wału kupię nowy. I zobaczymy czy będzie jakiś efekt
Piotr91
Nowicjusz

24 Lis 2013, 18:23

Objawy nie wskazują na EGR i czujnik położenia.
Sprawdź ustawienie rozrządu i kompresję na cylindrach, czy przewody WN są właściwie założone.
Czy auto wcześniej trzymało wolne obroty ?
andrzej_124
Stały forumowicz

24 Lis 2013, 18:42

To jeżeli chodzi o rozrząd to sprawdzałem i na znakach jest ok (wszystkie koła) auto trzymało i na wolnych obrotach pracowało bardzo ładnie i równo i kable WN poznaczyłem przed wyjęciem i są pozakładane dobrze mi się już skończyły pomysły co to morze być wiec po rade udałem się do was na forum myślę ze ta usterka ma coś wspólnego z zapłonem ale wszystkie przypuszczenia mile widziane ps(czasem auto słychać jak by chciało załapać ale zapalić nie da rady )
Piotr91
Nowicjusz

24 Lis 2013, 18:45

zapomniałem dodać ze na cylindrach jest wszystko ok znajomy przyjechał z tym urządzeniem i posprawdzał to jako pierwsze podobno jest delikatnie obniżone nie takie jak powinno być ale na każdym jest równe ciśnienie
Piotr91
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe III generacji
    Najmniej popularny typ instalacji LPG, będący niejako pośrednim pomiędzy II a IV generacją. Trudno obecnie spotkać nowe takie zestawy, gdyż rynek zdominowały systemy sekwencyjne. W instalacji gazowej III generacji wyeliminowano ...

24 Lis 2013, 19:08

odłącz wydech, sprawdź świece w jakim są stanie
andrzej_124
Stały forumowicz

24 Lis 2013, 19:19

to tak świece już sprawdzałem i są pozalewane mokre a wydech to w jakim celu mam go wykręcać?? bo jeżeli chodzi o to ze morze być zapchany to to odpada bo go jakiś miesiąc spawałem temu i zacząwszy od strumienicy (brak katalizatora) po końcowy tłumik jest w bardzo dobrym stanie ale jeżeli ma mi to pomóc to mogę odłączyć i zobaczyć efekt . dzięki za zainteresowanie
Piotr91
Nowicjusz

07 Gru 2014, 12:52

mam pytanie czy opel tigra 1.6 rok 96 ma gaznik?
kasiarys1989
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 05 1989
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: opel tigra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

07 Gru 2014, 12:55

mam pytanie czy opel tigra 1.6 rok 96 ma gaznik?
kasiarys1989
Obserwowany

Prawo jazdy: 07 05 1989
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: opel tigra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996