Po co jest tak dużo drzew przy drogach?

27 Sie 2015, 08:32

Witam.
Sam kiedyś interesowałem się tematem i szukałem wyjaśnienia. Znalazłem nawet kilka, ale żadne mnie nie przekonuje..
1. Drzewa są sadzone, aby chronić środowisko. Wszystkie te spaliny i inne śmieci zanieczyszczające powietrze 'pochłaniane' są po części przez liście drzew.
2. Drzewa sadzono, aby zmniejszyć prędkość wiatru, robiły one za zasłonę. Podobnie było ze śniegiem. Chroniły przed nawiewaniem śniegu na drogi.
3. O tym pisał kolega wyżej. Tradycja mówi, że drzewa przy drogach znajdowały się po to, aby ułatwić chłopu drogę do domu, gdy przysnął.
4. Pomagają 'dobrze jechać', gdy jest mgła (co trochę pokrywa się z poprzednią teorią). Sam przyznam, że nieraz, jak jest mgła i ciężko o drogę, to drzewa pomagają.. :)

A ja nie rozumiem kompletnie o co ta cała afera z drzewami. Jakoś nigdy nie widziałem żeby to drzewo weszło na drogę i zablokowało kierowcy przejazd. Sorry, sami się pakujemy na drzewa;]

Czytaj więcej po-co-jest-tak-duzo-drzew-przy-drogach-vt19523.htm#ixzz3jzxrjBtO

A widziałeś kiedykolwiek, aby zepsuł się samochód, albo po prostu ściągnęło go na śliskiej powierzchni? Tu nie jest potrzebna szybka jazda, a są sytuacje, że nic nie możesz zrobić i skończysz na drzewie.. Nic przyjemnego.
Kujakov
Początkujący

Prawo jazdy: 07 07 2014
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: BMW.
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1957

27 Sie 2015, 18:26

Kujakov napisał(a):A widziałeś kiedykolwiek, aby zepsuł się samochód, albo po prostu ściągnęło go na śliskiej powierzchni? Tu nie jest potrzebna szybka jazda, a są sytuacje, że nic nie możesz zrobić i skończysz na drzewie.

jeśli prędkość jest niewielka nic się nie dzieje (nawet jeśli auto stanie na drzewie), dwa jeśli auto się psuje w stopniu takim że wylatuje z drogi i wali w drzewo a prędkość jest niewielka, to sory ale to szrot a nie auto, wszytkie rzeczy wpływające na poprawność toru jazdy wychwytuje się dużo wcześniej przy zużyciu części, a jeśli nie jesteś świadom szrotowatości swojego pojazdu to pytanie czy w ogóle powinieneś jeździć? urwanie drążka kierowniczego czy amortyzatora (kolumny mcphersona bo tylko w tym wypadku coś się stanie) nie następuje przy wolnej jeździe,
w każdej sytuacji możesz coś zrobić, inna sprawa czy potrafisz, na drodze nie wpada się w poślizg jadąc wolno i bez szarpnięć
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Sie 2015, 11:22

A mi absolutnie drzewa przy drogach nie przeszkadzają.
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

01 Wrz 2015, 11:55

Coraz więcej drzew jest ścinanych. Pewnie przez to, że tak dużo wypadków jest.
Misiek123
Nowicjusz

Auto: opelB

01 Wrz 2015, 12:36

I może drzewa jeszcze same pod samochody wpadają : :naughty:
roziom3388
Początkujący

Zdjęcia: 39
Auto: Honda Prelude
Typ: Sport/Coupe

01 Wrz 2015, 13:34

ścinane są ze względu na możliwość jaką wprowadziła unia,
przy okazji robi się dobry przekręt, raz firma dostaje kase za ścięcie i zabranie drzewa, dwa za sprzedanie drzew bierze po raz 2 kase ;)
jakże pięknie w naszym kraju :mrgreen: :naughty:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Odświeżone Audi RS 3 Sportback
    Nowe Audi RS 3 Sportback zajmuje poczesne miejsce wśród sportowych modeli segmentu samochodów kompaktowych oferowanych przez producenta z Ingolstadt. Po światowej premierze Audi RS 3 Limousine na wystawie Paris ...

01 Wrz 2015, 13:40

Pozostaje tylko spakować się i wyjechać :P
roziom3388
Początkujący

Zdjęcia: 39
Auto: Honda Prelude
Typ: Sport/Coupe

14 Wrz 2015, 12:39

Są drogi gdzie naprawdę nie trudno o bliskie spotkanie z drzewem. Kilka miesięcy temu miałem zderzenie, było ślisko i wypadłem z trasy. Takie sytuacje są coraz częstsze na Polskich drogach. Wielkiej tragedii z tego wypadku nie robiłem bo auto brałem w leasingu w platformie finansowej, a mi z kolei nic się nie stało, ale sam fakt że ktoś może po takim zderzeniu nawet stracić życie powinien martwić, dlatego dobrze by było gdyby przy drogach wycinali więcej drzew, szczególnie przy ostrych zakrętach.
Maniek3322
Nowicjusz

Auto: Honda Civic

20 Wrz 2015, 18:29

Jeżeli było ślisko i wypadłeś - to znaczy, że nie dostosowałeś prędkości do warunków na jezdni i swoich umiejętności.
Sorry, ale to Twoja wina, że wypadłeś.
Drzewo nic nie jest winne.
rinho
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 03 1992
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: SAAB 9-3
Silnik: 1.9 TTiD
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2008

29 Wrz 2015, 12:42

Wypadki są raczej przez nieostrożną jazdę, a nie drzewa na poboczu.
Ale fakt, tzw. aleje drzewne, czy też "tunele" są wycinane.

Z estetycznego punktu widzenia trochę szkoda :(
PCO
Nowicjusz

Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A4

29 Wrz 2015, 12:51

To fakt niestety są wycinane, a wygląda to pieknie jak po prawej i lewej masz drzewa w jesiennej okrasie :)
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

09 Paź 2015, 18:42

Zgadza się. Drzewa w jesiennych szatach oraz zimowych, to czysta poezja.
Wolki45
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 05 1978
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 2.0
Rok produkcji: 2013

12 Paź 2015, 12:58

Wyglądają pięknie, ale są niebezpieczne
marcin0071
Nowicjusz

Auto: Toyota Aygo

15 Paź 2015, 09:13

W wielu miejscach drogi asfaltowe przebiegają po trasie starych dróg wiejskich, w takich miejscach, w których nasi pradziadowie pędzili krowy albo jechali wozem na targ. Logika była prosta - jak musisz przejechać kilka kilometrów na takim wozie to w lecie drzewa Cię ocienią, w zimie osłonią od wiatru i śniegu.
michalsky
Nowicjusz

Auto: nie mam

24 Paź 2015, 12:30

W zeszłym roku, jadac z Łodzi do Rogowa, widziałam, co się dzieje, jak wsród pól po horyzont wieje śnieg: po prostu zadymka, a snieg wszędzie. Tymczasem dzięki temu, ze wzdłuż drogi stały drzewa, pozakładano takie siatki, które zatrzymywały hałdy sniegu na polach i dało się odsnieżyć drogę. Bardzo sprytnie.
KasiaMikina
Początkujący

Prawo jazdy: 19 03 1982
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 1.9
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1999