Podjazd pod górkę na pierwszym biegu

31 Paź 2021, 23:38

Cześć
Przy wyjeździe z garażu mam stromy podjazd. Żeby na ten podjazd wjechać to muszę ostro skręcić w prawo po otworzeniu się bramy, przez co ruszam pod górkę z jedynki.
I pytanie czy mogę tak pokonać ten podjazd na jedynce (bez półsprzęgła, dodając lekko gazu), bez szkody dla sprzęgła czy może muszę koniecznie wbić drugi bieg?
Ciężko było by mi wbić drugi bieg jadąc pod górę gdzie stracę na mocy.
rubesom
Nowicjusz

Auto: nie mam

31 Paź 2021, 23:56

Lepiej jest użyć niższego biegu nawet jak miało by to skutkować dłuższą pracą na wyższych obrotach niż miałbyś obciążyć silnik wyższym biegam i niskimi obrotami bo to wtedy właśnie dostaje po tyłku sprzęgło jak i skrzynia.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lis 2021, 00:34

Spokojnie możesz to zrobić na pierwszym biegu. Musisz tylko wyczuć odpowiednią prędkość na podjeździe tak żeby sprzęgło było całkowicie puszczone.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowe "must have" każdego kierowcy
    Kalendarzowa zima jeszcze przed nami, ale warunki atmosferyczne już teraz przypominają te zimowe. Dlatego zimowe opony, skrobaczka do szyb czy szczotka do odśnieżania to obowiązkowe elementy, które powinny znaleźć ...
    VW up! GTI z silnikiem o mocy 85 kW/115 KM
    Volkswagen wprowadza na rynek nowego up!-a GTI – model o niewielkiej masie własnej, z mocnym silnikiem, sportowym zawieszeniem i typowymi wyróżnikami aut GTI na nadwoziu i we wnętrzu. up! w wersji GTI dostępny ...