Praca zawieszenia przy jeździe po nierównościach

09 Wrz 2011, 16:15

piotrauto napisał(a):wg mnie kazde wielowahaczowe jest twarde i sztywne a zawieszenia zwykle na belce, itp są raczej miekkie i sie wtedy auto troszke przechyla
-
sorry ale to wg Ciebie
zawieszenie z belką skrętną może byc tak samo sztywne jak wielowahaczowe - wystarczy wsadzić sztywną sprezynę , sportowe amory -
wahacze czy belka skretna/jako rozbudowany polączony zespół wahaczy / odpowiadaja za prowadzenie koła :!: za sztywność odpowiada element sprężysty najczęsciej spirala , drążek skretny czy dawniej resor piórowy , czasem usztywnia się zawieszenie " utwardzając" amortyzatory , bywa że można to zrobić z fotela kierownika 8)
a w autach sportowych jeszcze ogranicza się "skok" koła
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
  • 09 Wrz 2011, 17:25

sprezyna, amor ok ale co ma do twardosci drązek skretny??

w volvo s40 96r zawieszenie ma wielowahaczoe z przodu czy z tylu? wiem ze na jednek osi wielowahacz a na drugiej?
    piotrauto
    Stały forumowicz

09 Wrz 2011, 20:06

piotrauto napisał(a):w volvo s40 96r zawieszenie ma wielowahaczoe z przodu czy z tylu?

A to Ty powinieneś wiedzieć . 96-sty roczek produkcji to już staroć i trudno tam będzie się doszukiwać wyrafinowanej technologii wielowahaczowej. Patrząc na stary katalog i alledrogo to z przodu chyba masz standartowe zawieszenie. Natomiast co do tyłu to to nie moge się doszukać. Wcale bym się nie zdziwił jak to będzie zwykła kołyska na dwóch wahaczach skośnych.
    Nie odpowiadam na problemy na PW
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi

10 Wrz 2011, 10:29

Witam
    Chciałem pogłębić swoją wiedzę z motoryzacji gdyż jestem początkujący i dlatego chciałem zapytać odnośnie tych zawieszeń w samochodach.

Jeśli mógłbym prosić o rozjaśnienie troszkę tych pojęć czym się charakteryzuje jakie są różnice w jeździe czy konstrukcji pomiędzy miękkim a twardym zawieszeniem, gdyż przeglądając internet ciężko znaleźć dobrze wytłumaczone co to jest miekkie a co twarde zawieszenie, (różnie na różnych stronach piszą czasem to samo o miękkim co na innej stronie o twardym dlatego ja już się pogubiłem) jeśli mogę liczyć na rozjaśnienie tych pojęć?

Z góry dziękuje
    Pozdrawiam
    nathiel
    Początkujący

10 Wrz 2011, 12:59

bonifacy napisał(a): Patrząc na stary katalog i alledrogo to z przodu chyba masz standartowe zawieszenie.

Trafione-zatopione... :wink:
    bonifacy napisał(a):Natomiast co do tyłu to to nie moge się doszukać.

Prostt+parę dodatkow/jak się nie mylę :wink: /
    Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
    Prawo jazdy: 10 07 1979
    Auto: OPEL CORSA
    Silnik: 60KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Rok produkcji: 2014

10 Wrz 2011, 13:11

nie no niemozliwe
    w passacie b5 jest wielowahacz z przodu i z tylu a w volvo s40/v40 zwykle
    na pewno jest wielowahaczowe bo wszyscy na nie narzekają ale nie wiem czy przód czy tyl
    z tyłu nie mam zadnych luzów, stóków jedyne co wymienialem to z przodu pare sworzni wahaczy i nastala cisze jesli chodzi o stuki bo zawieszenie nadal pracuje bardzo twardo i glosno
    zawieszenie typu macperson = wielowahacz?
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Nissan zapowiedział powrót marki Datsun
      W marcu 2012 roku Nissan zapowiedział powrót marki Datsun, która będzie firmowała nowoczesne, niezawodne i dostępne produkty dla optymistycznych i rozwojowych klientów na rynkach o dużym potencjale wzrostu. ...

10 Wrz 2011, 16:30

piotrauto napisał(a):w passacie b5 jest wielowahacz z przodu i z tylu

:?: :?: :?: :shock: :shock: :shock:
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

10 Wrz 2011, 18:03

Passat B5 ma z tylu zwykla belke skretna, lol

S40 ma wielowahaczowe tyl i przod.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

10 Wrz 2011, 19:43

Czimi napisał(a): przod.

Gdzie to widzialeś..... 8) 8)
    Nie odpowiadam na PW.
    Migi60
    Forumowicz VIP

11 Wrz 2011, 08:19

no wlasni mógłby mi ktos wytlumaczyc co to znaczy zawieszenie wielowahaczowe i to jest to samo co mcperson? czy jak to sie pisze?
    s40 ma przód i tyl wielowahaczowy?
    wiem ez z przodu tluklo jak ch...a wymienilem sworznie wahaczy ale z tylu nigdy nic w zawieszeniu nie ruszalem
    i co mi daje to zawieszenie wielowahaczowe? jesli jadąc pugiem 405, czy starą bravą, 80, astrą, golfem 2, 3, corsą jest O WIELE BARDZIEJ komfortowo i cicho niz w volvo
    piotrauto
    Stały forumowicz