Problem TPMS po zmianie opon - Audi A4 B8 quatro sedan 2009 rok

18 Lis 2021, 20:55

Witam :)
Chciałbym prosić was o porade, wskazówki, moze ktos ma wieksza wiedze w tym temacie.
Wymieniłem opony w moim audi z 245/45r17 na 225/45r17Michelin CrossClimate+.
Na tabliczce nie mam podanego cisnienia do tych opon, we wszystkich mam 2,5bar, i wyrzuciło mi bład tpms zebym sprawdził cisnenie w oponach. :/
kataryno12
Obserwowany

19 Lis 2021, 15:28

kataryno12 napisał(a):Wymieniłem opony w moim audi z 245/45r17 na 225/45r17Michelin CrossClimate+
Pierwsza informacja to taka że różnica między oponami jest zbyt duża i nie powinno się robić takiej zmiany tu masz dokładnie jak to wygląda kalkulator/porownanie-rozmiarow-opon/1/245/45/17/225/45/17/

Do twojego auta oryginalny przewidziany rozmiar to 225/50R17 i jak byś taki rozmiar założył było by ok. Przy obecnym rozmiarze masz o 22.5 mm mniejsza średnicę.

kataryno12 napisał(a):Na tabliczce nie mam podanego cisnienia do tych opon, we wszystkich mam 2,5bar, i wyrzuciło mi bład tpms zebym sprawdził cisnenie w oponach.
Czy wymieniałeś tylko opony a felgi z czujnikami zostały stare? Skoro tak to musisz sprawdzić ciśnienie we wszystkich kołach ustawiając jest na podaną wartość i zrobić kalibrację ciśnienia poprzez przycisk od TPMS. Wtedy zostanie zapamiętane nowe ciśnienie i układ czujników w kołach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ford Sierra - samochód do driftu
    Sierra to model dobrze znany fanom motorsportu. Rajdówki oparte na tym aucie na przełomie lat 80. i 90. ubiegłego wieku szalały na odcinkach specjalnych Rajdowych Mistrzostw Świata. A w Polsce kojarzymy ten samochód ...