REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Przy takiej wartości napięcia na akumulatorze nie powinno być żadnej choinki na desce z kontrolek. Przy takim napięciu akumulatory często jeszcze dobrze funkcjonują i samochód odpala bez większego problemu. Oczywiście napięcie nie powinno spadać poniżej 12,5V tu masz opis akumulator-w-naszym-samochodzie-vt27383.htm tylko tu wystarczy że otworzysz auto zapali się lampka wyłączysz alarm itp. a to pobiera jakiś prąd.Jeremias napisał(a):jak miałem u siebie 12,38V to przy rozruchu na zimnym silniku miałem choinkę na desce rozdzielczej od błędów/kontrolek systemów typu ABS, ESP, wspomaganie
Ja tym akumulatorom raczej nie mogę nic zarzucić. Miałem jeden który mi się rozładował praktycznie do zera w jednym aucie i po naładowaniu dalej funkcjonował całkiem sprawnie. W drugim samochodzie inny z tej linii przy codziennej jeździe sprawdzał się przez pięć lat i samochód poszedł do sprzedania.KarolLolek napisał(a):akumulator Centra Futura CA472
Wygląda ok.KarolLolek napisał(a):Ja go ładowałem i później zostawiłem na ok 10h i napięcie spadło do 12,9V po tylu godzinach
Po takim czasie to całkiem dobry wynik.KarolLolek napisał(a):Zaniosłem w takim stanie do auta i od tego czasu przez 3-4 dni nie jeździłem i taki efekt, że pomiar napięcia w spoczynku pokazuje 12,49V
No ale nie wiesz jakie jest zapotrzebowanie prądu w stanie spoczynku, więc nie możesz tak oceniać.KarolLolek napisał(a):Dla mnie to trochę nieakceptowalne przy rocznym akumulatorze.
Niestety te gwarancje to trochę taka lipa ;/Kao napisał(a):na gwarancji nie dość ze zwodzili mnie ok 2 miesiące to finalnie odpisali mi "gwarancja nie rozpatrzona z negatywnym skutkiem gdyż powstałe uszkodzenie akumulatora wynikło z winy użytkownika"
Po takich przygodach ja bym też zmienił producentaKao napisał(a):Powiedziałem sobie nigdy więcej centry nie kupię.
KarolLolek napisał(a):Ja go ładowałem i później zostawiłem na ok 10h i napięcie spadło do 12,9V po tylu godzinach
KarolLolek napisał(a):Zaniosłem w takim stanie do auta i od tego czasu przez 3-4 dni nie jeździłem i taki efekt, że pomiar napięcia w spoczynku pokazuje 12,49V
MotoAlbercik napisał(a):Nie bierzesz nadal pod uwagę błędu pomiaru swojego miernika. A mierząc napięcie czy prąd, nie wystarczy tylko kupić byle jaki miernik i od razu mierzyć. Zawsze należy przeczytać instrukcję i zapoznać się z tolerancją błędu pomiaru oraz po zmierzeniu danej wielkości skorygować pomiar. Przy miernikach tolerancja pomiaru może wynosić nawet 0,05. Ty mierzysz napięcie i masz 12,49, a tak naprawdę wynosi ono 12,54...
a nie było czasem wtedy +15? poza tym Twoje auto jest 7 lat młodsze, ciekawe czy przy -5 też Ci na dotyk odpali. Tu nie chodzi o to że nie odpala tylko akumulator nie ma 5 lat tylko rok a to dla mnie ogromna różnica, zima przyjdzie czy się tego chce czy nie, nie jestem przedstawicielem handlowym, nie robie dziennie 200 km, a samo auto ma 22 lata prawie...galakty napisał(a):Ja mam diesla, świece żarowe, aku trzymał ostatnio po tygodniu 12,46V i opalił na dotyk.
Tak tylko potem wypisują na ceneo jaki to akumulator kiepski albo szukają od sąsiada kabli bo mróz zaskoczyłgalakty napisał(a):90% kierowców nie sprawdza aku i jeździ, a tutaj liczenie co do setnej volta.