Rodzinne kombi benzyna do 45 tyś

02 Wrz 2021, 07:51

Megane napewno jest lepszym wyborem niz laguna która jest głośna, ciasna i dalej ma problemy z elektroniką.
Strzelaj w Mondeo
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Wrz 2021, 12:43

To chyba kolega laguny pomylił bo 3generacja jest najbardziej udana,pod prawie każdym względem.
alfa145boxer
Aktywny

Miejscowość: POZNAŃ

02 Wrz 2021, 12:48

Silnik 1.4tce to jest bomba z opóźnionym zapłonem. Na forum megane,albo scenic jest pełno tematów dotyczących tego silnika. Od ogólnych remontow tego silnika przy przebiegu okolo 100tyś,po uszczelki pod głowicą i pękające tuleje cylindrów. Natomiast silnik K4M czyli 1.6 jest praktycznie pancerny i można śmiało go zagazować.
Mondeo 2.0 145KM będzie na pewno lepszym wyborem. Sam myślę nad takim autem.
alfa145boxer
Aktywny

Miejscowość: POZNAŃ

02 Wrz 2021, 13:32

Mondeo 2.0 nie jest "lepszym" wyborem tylko bezpieczniejszym silnikowo co wcale nie dziwi bo nie ma się tam co psuć. Nie znaczy to jednak, że w imię "problemów kogoś z forum megane" mamy się technologicznie cofać, 1.4tce już trochę na rynku jest i jakoś opinii (jak i ceny) wybitnie badziewnego silnika nie ma).
Zresztą gość odrzucił lagunę bo jest za stara a mondeo z wolnossakiem byłoby jeszcze starsze
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Wrz 2021, 13:51

No kilka przypadków wywalonej uszczelki czy pęknięcia w bloku nie są jeszcze wyznacznikiem dziadowskości silnika.
W zasadzie to w większości motorów można znaleźć taki przypadek.
No mondeo 2.0 Pb został zastąpiony 1.6 Ecoboostem w bodajże 2010 roku.
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

02 Wrz 2021, 14:30

alfa145boxer napisał(a):To chyba kolega laguny pomylił bo 3generacja jest najbardziej udana,
zgadzam się ale dalej jest łupem, jak chcesz to dam Ci numer do koleżki który kupił lagune z przebiegiem 60 tys, może Cię uświadomi jaka jest udana. :ok:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

11. zlot Master Truck - Opole 2015
    Z wielką radością ogłaszamy, że na tegorocznym zlocie Master Truck, ku wielkiej uciesze zgromadzonej publiczności, wśród wystawionych modeli ciężarówek obecny będzie też fiński "Highway Hero", bowiem swój ...

02 Wrz 2021, 16:01

No niezła grupa badawcza
franccc
Stały forumowicz

14 Wrz 2021, 08:19

Mam pytanie
Osoba z pracy planuje sprzedać Mondeo kombii MK4 2011 2.0EB w automacie (już nie potrzebują tak dużego auta). W ich rękach auto od 3 lat.
Czy to zestawienie w Mondeo, czyli ten EB plus automat warto rozpatrywać?
Update:
Auto pochodzi z Niemiec, wersja 240KM, 188 tyś przebiegu.
Tomektbg91
Nowicjusz

Auto: Fiat Bravo II
Silnik: 1.4 T-Jet 120KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

14 Wrz 2021, 08:46

Tomektbg91 napisał(a):Osoba z pracy planuje sprzedać Mondeo kombii MK4 2011 2.0EB w automacie (już nie potrzebują tak dużego auta). W ich rękach auto od 3 lat.
Czy to zestawienie w Mondeo, czyli ten EB plus automat warto rozpatrywać?
Update:
Auto pochodzi z Niemiec, wersja 240KM, 188 tyś przebiegu.

Ja bym nie ryzykował. Masz papiery na to kiedy olej w skrzyni był wymieniany? Jest spora szansa, że przypadnie Ci do zrobienia remont tej skrzyni, który będzie bardzo kosztowny.
Fajnie to na pewno jedzie, ale dużo pali.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

14 Wrz 2021, 11:57

Kurczę chyba faktycznie odpuszczę. Na forach znalazłem info, że remont tej skrzyni może pochłonąć 5 cyfrowe kwoty. A pies wie jak kto jeździł przez te 190 tyś. przebiegu...
Pytanie:
Czy gdyby Przebiegi do pracy miały perspektywę wzrosnąć do tych 10-15km, mogę rozpatrywać Focusa 1.6tdci 95-115KM?
Kurczę fajnie się tym jedzie, spalanie na trasie 5l. A w większości roiłby trasy, tylko ten przebieg tak do 14k rocznie.
Czy poza kołem dwumasowym, regeneracją turbiny i wtrysków coś jeszcze może się sypnąć w takim silniku?
Tomektbg91
Nowicjusz

14 Wrz 2021, 12:43

Ja na wygodne auto rodzinne polecał bym raczej Toyotę siennę mega wygodne a silnik 3,5 v6 też daje radę :) Szkoda tylko, że na takie auto trzeba szykować ok 50 tyś.
arekdr
Obserwowany

Miejscowość: Białystok

15 Wrz 2021, 09:35

@arekdr
Nad taką Toyotą mógłbym się zastanawiać spodziewając się 3 potomka :)
Nam wystarczy myślę na parę lat nawet kombii segmentu C.

Panowie (i Panie), podbijam moje pytane wyżej.
Tomektbg91
Nowicjusz

15 Wrz 2021, 16:31

Tomektbg91 napisał(a):Czy poza kołem dwumasowym, regeneracją turbiny i wtrysków coś jeszcze może się sypnąć w takim silniku?

W każdym aucie i każdym silniku może się sypnąć wszystko, korba może wyjść bokiem, rozrząd się może zerwać
Dwumas, turbo, wtryski i powiedzmy ekologia to tematy, które w teorii "sprawiają problemy" przy silnikach diesla. Trzeba tylko brać pod uwagę, że współczesne benzyniaki też takie elementy posiadają - widzisz nawet na przykładzie tego focusa, żeby mieć benzyniaka, który zapewni takie osiągi w użytecznym zakresie obrotów jak diesel trzeba brać EB a te święte nie są a do tego więcej spalą.
Jak dla mnie jeśli focus to diesel. I ogólnie jeśli w jakimś modelu nie ma satysfakcjonującego mocą/osiągami, prostego i udanego benzyniaka to brać diesla
franccc
Stały forumowicz

16 Wrz 2021, 06:40

franccc napisał(a): I ogólnie jeśli w jakimś modelu nie ma satysfakcjonującego mocą/osiągami, prostego i udanego benzyniaka to brać diesla

W toyotach i mazdach też ?
Jedyny na pewno polecany chwalony i trwały silnik diesla od forda to ten 2.0 140km lub więcej.
W foxusach dominują 1.6 tdci i 1.5 tdci. One też święte nie są.
Cynerion
Początkujący

Prawo jazdy: 09 10 2009
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: EB 1.6 160KM
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2014

16 Wrz 2021, 08:58

franccc napisał(a):Jak dla mnie jeśli focus to diesel. I ogólnie jeśli w jakimś modelu nie ma satysfakcjonującego mocą/osiągami, prostego i udanego benzyniaka to brać diesla

Cieszę się, że to napisałeś bo ja do podobnych wniosków zacząłem dochodzić. W używany EB nie chcę się pchać. A wersja dziadek czyli wolnossący 1.6 125KM ma 4 sądy lambda i 2 katalizatory i z tym też potrafią być problemy.
To ja już wolę diesla, którym mi się dobrze jedzie, ma 6 biegową skrzynię i wewnątrz auta na trasie jest cicho.

Cynerion napisał(a):Jedyny na pewno polecany chwalony i trwały silnik diesla od forda to ten 2.0 140km lub więcej.
W foxusach dominują 1.6 tdci i 1.5 tdci. One też święte nie są.

Dzięki, poczytam o tym 2.0 tdci bo może konstrukcja jest tańsza w utrzymaniu niż 1.6 tdci.
Z plusów 1.6 tdci to wiadomo mniejsze spalanie, szybciej nagrzewa się silnik bo blok jest mniejszy (na krótszych trasach to ważne).
Tomektbg91
Nowicjusz