Rozny rodzaj bieznika

16 Gru 2010, 12:55

Witam

Chcialbym sie dowiedziec czy mozna miec rozny rodzaj bieznika na osiach. Szukalem w necie odpowiedzi na to.. ale jakos nie moglem znalezc :)

Niedawno kupilem sobie nowe oponki zimowe i jedna mi poszla.. i teraz mam problem taki ze juz nigdzie nie mgoe dostac identycznych opon..

Obecnie mam asymetryczne opony:
Zdjęcie

Chcialbym dokupic sobie teraz 2 opony z takim bieznikiem:
Zdjęcie

Zaznaczm ze opony sa tej samej marki o identycznych parametrach.. roznia sie tylko rodzajem bieznika... i dlatego jestem ciekaw czy moge miec rozne rodzaje bieznika na osiach? Ktore lepiej dac do przodu a ktore do tylu? Jak z wygoda jazdy i bezpieczenstwem?

Z gory wielkie dzieki za pomoc
qazqaz
Nowicjusz

Miejscowość: Poznan

16 Gru 2010, 15:16

Na jednej osi nie mogą być dwa różne rodzaje bieżnika. Jak się nie mylę reguluje to Dz.U nr 32.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Gru 2010, 19:35

MotoAlbercik napisał(a):Jak się nie mylę reguluje to Dz.U nr 32.

Nie mylisz się.Ale na kazdej z osi moga być rózne rodzaje bieznika np:
qazqaz napisał(a):
2 takie na przedniej osi...
qazqaz napisał(a):
i2 takie na tylnej osi lub odwrotnie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Gru 2010, 11:02

przy kontroli możesz mieć zatrzymany dowód rejestracyjny.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

17 Gru 2010, 12:46

Inaczej, prościej - na obu kołach jednej osi musi być ten sam bieznik. Na osi przedniej może być inny bieżnik niż na osi tylnej. Ale na obu kołach ten sam.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

17 Gru 2010, 13:03

a co w sytuacji gdy złapiemy gumę i jedziemy na zapasówce?
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

17 Gru 2010, 13:23

A co ma być? :)
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Gru 2010, 18:10

Koledzy - Dz.U.nr 32 :
5. Pojazd powinien być wyposażony w ogumienie pneumatyczne, o nośności dostosowanej do nacisku koła, oraz dostosowane do maksymalnej prędkości pojazdu; ciśnienie w ogumieniu powinno być zgodne z zaleceniami wytwórni dla danej opony i obciążenia pojazdu.
6. Dopuszcza się w celu krótkotrwałego użycia wyposażenie pojazdu w koło zapasowe, o parametrach odmiennych niż parametry stosowanego normalnie koła jezdnego, o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu - na warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu.
7. Pojazd nie może być wyposażony, z zastrzeżeniem ust. 5:
1) w opony różnej konstrukcji, w tym o różnej rzeźbie bieżnika, na kołach jednej osi, z zastrzeżeniem pkt 3;
2) w przypadku pojazdu samochodowego o dwóch osiach z kołami pojedynczymi:
a) w opony diagonalne lub diagonalne z opasaniem na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony radialne,
b) w opony diagonalne na kołach tylnej osi, jeżeli na kołach przedniej osi znajdują się opony diagonalne z opasaniem;
3) w opony różnej konstrukcji na osiach składowych;
4) w opony, których wskaźniki pokazują graniczne zużycie bieżnika, a w odniesieniu do opon niezaopatrzonych w takie wskaźniki - o głębokości rzeźby bieżnika mniejszej niż 1,6 mm, z zastrzeżeniem § 23 ust. 4 pkt 3;
5) w opony o widocznych pęknięciach odsłaniających lub naruszających ich osnowę;
6) w opony z umieszczonymi trwale, wystającymi na zewnątrz elementami przeciwślizgowymi.

Dodam, że z tego co pamiętam, to weszła w życie poprawka dotycząca pk5 mówiąca, że na kołach samochodu może być założona opona o mniejszym indeksie prędkości.
Dodam też, że jeżeli chodzi o pkt 6, to proszę zwrócić uwagę na " ...o ile koło takie wchodzi w skład fabrycznego wyposażenia pojazdu - na warunkach określonych przez wytwórnię pojazdu.". A to oznacza, że jeżeli samochód fabrycznie nie został wyposażony w koło zapasowe, tylko spray do kół ( wg tego co wiem, to w wielu samochodach nie ma już koła zapaspwego tylko jest ten spray ). I wówczas na jednej osi nawet w tym przypadku nie może być różna rzeźba bieznika. Z tym, iż podejrzewam, że nasza dzielna policja i tak się jeszcze nie połapała które samochody mają ów spray, a które koło zapasowe.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

20 Gru 2010, 10:41

dzięki za wyjaśnienie
bodziokardasz
Zaawansowany

28 Mar 2011, 11:43

Witam, jezeli mam rozny wzór bierznika na jednej osi a auto jest zarejestrowane w innym kraju to czy Polska władza może coś zrobić czy się nie przyczepia:)
Gutek3009
Nowicjusz

Miejscowość: Lomza

28 Mar 2011, 12:27

oczywiście, ponieważ poruszasz się po Polskich drogach i musisz respektować Polskie przepisy
mandacik będzie jak ta lala :mrgreen:
zresztą sytuacja z różnymi oponami przechodzi tylo w zimbabwe :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

28 Mar 2011, 14:27

Dokładnie jest jak wyżej koledzy pisali.
Wiem z doświadczenia, gdyż miałem pewien incydent i policjant sprawdzał mi auto, między innymi koła. Nie dość, że opony z przodu były innej marki i z innym bieżnikiem niż z tyłu, to przód miałem wyższy i węższy niż tył (niewiele, ale zawsze). Oczywiście żadnych konsekwencji tego nie doświadczyłem.
motomaniak999
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

28 Mar 2011, 14:51

Dzięki Panowie, w sumie mogę się wytłumaczyć że złapałem gumę bo mam tylko jedną oponę inną z tyłu a w Polsce będę tylko 2 tygodnie i postaram się unikać takich kontroli. dzięki za info
Gutek3009
Nowicjusz

Miejscowość: Lomza

31 Mar 2011, 00:26

pocieszny napisał(a):oczyw :roll: iście, ponieważ poruszasz się po Polskich drogach i musisz respektować Polskie przepisy
mandacik będzie jak ta lala :mrgreen:
zresztą sytuacja z różnymi oponami przechodzi tylo w zimbabwe :mrgreen:

a UK to też zimbabwe?? :roll:

przepisy ruchu drogowego owszem, ale wymagania techniczne pojazdu są takie jak w kraju gdzie jest zarejestrowany. Wątpię żebym się mylił
bodziokardasz
Zaawansowany

31 Mar 2011, 10:29

auto z różnymi oponami na 1 osi nie przejdzie MOTu,
na 100%
z różnymi oponami przód/tył nie ma problemu, ale jak masz na przykłąd 3 jednego biażnika i 1 inną to nie masz szans, tak samo jak na kole zapasowym przeglądu ani MOTu nie dostaniesz

wymogi techniczne dopuszczenia pojazdu do ruchu są podobne w całej Europie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)