Rozsądny wybór (10-13tyś)

25 Paź 2016, 19:39

qwerty7 skoro szukasz rozsądnego auta to czemu upierasz się vagu :?:
Łysy30 ostatnio zapodawał link do fajnego avena1 2,0 który rozsądkiem bije Twoje typy na głowę :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Paź 2016, 19:48

galakty napisał(a):Jeśli zakładasz gaz, to śmiało bierz 2.0, mocy jakoś dużo więcej nie ma, ale będzie przyjemniejszy w jeździe.

Między 1.6 a 2.0 chodzi mi raczej o spalanie, bo jeśli 1.6 w benzynie pali więcej niż powinien to konieczne by było już LPG, a skoro LPG to czy nie lepiej poszukać 2.0 jeśli oczywiście mocniej nie dostanę po kieszeni jeżdżąc głównie po mieście (?)

szybki napisał(a):skoro szukasz rozsądnego auta to czemu upierasz się vagu

Nie upieram się - pytam wstępnie czy w ogóle warto patrzeć na Borę. Zainteresowały mnie tanie części (odpowiednik Golfa IV) i teraz "badam" kwestię spalania w tym modelu. Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje.

szybki napisał(a):Łysy30 ostatnio zapodawał link do fajnego avena1 2,0 który rozsądkiem bije Twoje typy na głowę

Można ten link? lub ewentualnie coś podobnego.
qwerty7
Nowicjusz

Auto: xxx

25 Paź 2016, 19:54

Teoretycznie według katalogów, to między moją Megane a Golfem 4 nie ma zbytnio różnic, moce podobne, wagi też, spalanie również. ALE mój ma 9,8 s do setki, a Golf ponad 11 s (według katalogu). I skąd ta różnica? Również spalanie w rzeczywistości się różni na niekorzyść niemieckiego 1.6. Może ma gorszy egzemplarz, chociaż silnik ciśnienie trzyma, nie mam pojęcia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

26 Paź 2016, 03:15

Jeszcze tak w temacie silnika 1.8T w golfie, zacytuje swoj post z innego tematu gdzie pisalem swoje odczucia z posiadania takiego wozu :P

Co do Golfa 4 z silnikiem 1.8T i cenami. Mialem doinwestowanego, sprzedalem za 11200. Rok 1999 sprowadzony z wloch. Rdzy nie bylo, generalnie auto fajnie jezdzace ale to dalej tylko nudny golf ktory niczym sie nie wyroznia. W srodku w mojej ocenie auto kiepskie. Ja specjalnie srodka nie robzbieralem, ale wszystko trzeszczalo i takie wrazenie sprawialo auta rozklekotanego. Silnik sie bardzo grzeje, zawsze jak stalem w korku to mialem obawy czy z niego wyjade. 2 razy auto wracalo na holu, raz poszedl krociec a raz wystrzelila nagrzewnica bo byl zasniedzialy styk bezpiecznika na akumulatorze od wentylatora chlodnicy i wywalilo plyn w najslabszym punkcie (!). Takie niby pierdoly a dosc mi nerwow zjadly. Tak to standard, podcisnienia nieszczelne, wezyki, zawor upustowy wszystko przepatrzyc i wymienic = koszta. Generalnie w mojej ocenie silnik fajny ale nie taki przed liftem. Po lifcie byla juz elektroniczna przepustnica i czujnik doladowania. Zdecydowanie lepsza sprawa bo prostsza diagnoza vagiem. Jak szukasz auta oszczednego to 1.8T w samej benzynie taki nie bedzie, chyba ze mieszkasz na wsi. Seryjnie auto w lecie nie jezdzi bo ma za maly intercooler. Jezdzilem kilkoma i w zasadzie ten egzemplarz nie byl zajezdzony bo mialem okazje porownywac, ale po nastu latach jazdy takim autem to nie wiadomo kto i jak szanowal a i samo ze starosci wymaga roznych dziwnych napraw. Ja osobiscie drugiego golfa bym juz nie kupil, bo nic specjalnego to auto soba nie reprezentuje. Ani to jakos wygodne nie jest ani w srodku ciekawe. Osobiscie lepiej mi sie jezdzi A3 1.9 130 ale to dalej tylko golf ktorego nekaja te same bolaczki chociaz jest troche lepiej wykonany i pomimo uplywu lat to widac.
Czytaj więcej: golf-2-3-vr5-170-km-co-sadzicie-vt96730-30.htm
Paulo21
Nowicjusz

Auto: Chwilowo brak

26 Paź 2016, 08:30

Zrobiłem już 30 zestawień/porównań i chyba powinno to wyjaśnić wielu osobom, ze tanie części tak często łączone z niemieckimi autami to nie wszystko...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

26 Paź 2016, 09:49

Niestety w naszym kraju kult VAG jest cały czas silny :/ Wszyscy kumple kupują Golfy, Passaty, Audi, nic więcej. Czasem BMW ktoś weźmie. Wyłamałem się jako pierwszy i kupiłem francuza, cóż... Chwalili się, że mają 1.6, 1.8, 1.9 TDI, takie mocne i takie dynamiczne, ło panie! Wiecie co? Moja (według nich "kobieca") Meganka bierze wszystkie spod świateł, spala najmniej (pomijam diesla), wykończenie w środku sto razy lepsze, nic nie trzeszczy, nic nie jest poniszczone, można by wymieniać... Części nie są jakieś drogie, amortyzatory tylko potrafią odstawać cenowo, ale to cena komfortu na dziurach. A ich Golfy co chwilę u mechanika lądują, bo coś się zepsuło...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

27 Paź 2016, 11:07

[link do oferty na Olx wygasł]

a co myślicie o tym? wygląda to fajnie. Tylko czy cena jak za MK1 nie za duża?
qwerty7
Nowicjusz

27 Paź 2016, 11:12

FX Gold to najwyższa opcja wyposażenia jaka była dostępna wtedy w naszym kraju. Jedź oglądać ;) Coś tam zawsze uczknie ;)
GorącyMarian
Początkujący

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Fiat Tipo SW 2017
Silnik: 1,4 95KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2017

27 Paź 2016, 11:47

Do jakiej kwoty takiego MK1 mógłbym maksymalnie negocjować, jakieś propozycje? I czy nie uważacie, że cena trochę za wysoka jak na ten model, silnik itp?
qwerty7
Nowicjusz

27 Paź 2016, 12:13

auto 10 lat w jednych rękach, podejrzewam że wszystkie papiery do niego ma, osobiście uważam że lepiej dopłacić i kupić auto sprawdzone za wyższą cenę niż jakiegoś tańszego ulepa, znajomy męża miał takiego focusa z salonu i bardzo go sobie chwalił, niedawno zmienił na nowszy model focusa a tym poprzednim jeździ jego córka i też sobie chwali
nikt nie sprzeda dobrego auta za grosze
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008

27 Paź 2016, 12:29

Dopytaj czemu zmieniał tylne lampy. Ogólnie ładna sztuka i 10lat w jednych rękach więc facet co nieco może o nim powiedzieć.
Choć wydaje mi się że auto już sprzedane :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Paź 2016, 12:32