Samochód do 17 tysięcy 2+2

16 Maj 2022, 12:49

Oczywiście masz rację - wiele osób tak jeździ, wielu osobom wydaje się, że wszystko jest ok. Czasami jest to nieświadomość, czasami celowe działanie.
Z takimi tablicami jest podobnie jak z przyciemnionymi przednimi szybami, xenonami HID itp. 100 razy się uda, a raz trafisz na kogoś kumatego i będą problemy. Bo wszystko co dzieje się na drodze jest pomijane w sytuacji gdy danego auta nie powinno być na drodze. Podobnie jak z pijanym kierowcą - co z tego, że jechał swoim pasem :)
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

16 Maj 2022, 13:28

franccc napisał(a):Pomiędzy sportowymi osiągami a brakiem możliwości wyprzedzania jest jeszcze masa przestrzeni, w której da się znaleźć odpowiedni model.

No to pytanie co robiła taka Astra G z silnikiem 1,2 i 60 końmi na ulicy, kto to dopuścił do ruchu skoro dla Ciebie 1,6/100 koni = brak możliwości wyprzedzania?
Swoją drogą Altea 100 koni nie jedzie, po czym podajesz że w C-max (1374 kg) każdy silnik ok, czyli autor może sobie wybrać 1,6/100 i już będzie wyprzedzanie jak w AMG V8 biturbo?
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

16 Maj 2022, 14:08

Swoją drogą Altea 100 koni nie jedzie, po czym podajesz że w C-max (1374 kg) każdy silnik ok, czyli autor może sobie wybrać 1,6/100 i już będzie wyprzedzanie jak w AMG V8 biturbo?

A gdzie tu widzisz jakąś sprzeczność? Każdy silnik w cmax technicznie jest ok, jakby sobie wymyślił 1.6 to też bym zwrócił uwagę na słabą dynamikę

No to pytanie co robiła taka Astra G z silnikiem 1,2 i 60 końmi na ulicy, kto to dopuścił do ruchu skoro dla Ciebie 1,6/100 koni = brak możliwości wyprzedzania?

A czy ja komuś Astrę g 1.2 polecam? I nie 60 tylko 65. A jak już wywołałeś temat zamulaczy to astra przynajmniej mało pali
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Maj 2022, 14:18

franccc napisał(a):A gdzie tu widzisz jakąś sprzeczność? Każdy silnik w cmax technicznie jest ok, jakby sobie wymyślił 1.6 to też bym zwrócił uwagę na słabą dynamikę

To przepraszam bardzo my tutaj doradzamy Kornackiemu? Czy jakieś osoby która raczej słabo się zna na autach, Twoje powiedzenie że każdy silnik jest ok (technicznie) to tak samo w Altei 1,6 też jest technicznie ok.
i szkoda że tylko zwracasz uwagę na słabą dynamikę w jednym koncernie.
Trevor
Zaawansowany

16 Maj 2022, 14:51

Panowie, 1.6 MPI w takim klocku z kilkoma osobami i bagażami nie nadaje się do sprawnej jazdy i tyle. Tym bardziej jak autor chce "sprawnie" wyprzedzać TIRy na autostradzie. Oczywiście da się, kiedyś się napędzi i poleci jak przecinak, ale nie naginajmy rzeczywistości... Ojciec miał Golfa 4 z MPI i nawet w pojedynkę trzeba było mieć trochę tego miejsca, a to było lżejsze auto.

Osobiście miałem Megane 1090 kg z 1.6 107KM i w trójkę z bagażem to już wyłączać klimatyzację trzeba było żeby się włączyć dynamicznie do ruchu...

PS. Tylko nie wyskakuj że kiedyś Maluchami się jeździło do Hiszpanii, błagam.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Maj 2022, 15:02

Trevor napisał(a):to tak samo w Altei 1,6 też jest technicznie ok.

A napisałem gdzieś, że nie jest?

Wiesz dlaczego zwracam uwagę na dynamikę tego 1.6 w vag? Bo nie ma dla niego żadnej alternatywy, chcesz mieć gaz i w miarę spokój w serwisie to jesteś na niego skazany więc się trzeba liczyć z tym, że strasznie zamula. Zarowno w zafirze jak i w cmax masz po 3 różne silniki benzynowe, które można polecić a przy okazji lpg również do nich założysz. Każdy sobie może wybrać co chce i nie ma potrzeby zakładać, że wybór padnie na wolnossaki 1.6
franccc
Stały forumowicz

16 Maj 2022, 15:27

galakty napisał(a):1.6 MPI w takim klocku z kilkoma osobami i bagażami nie nadaje się do sprawnej jazdy i tyle. Tym bardziej jak autor chce "sprawnie" wyprzedzać TIRy na autostradzie.
Tiry na autostradach jadą prawym pasem 90-110 max to chcesz powiedzieć że takie 1,6 nie wyciągnie tyle? Ja swego czasu Punto 1,2 na niemieckim autobahnie wyprzedzałem sporo aut nie tylko tiry, więc bez jaj już..
mówimy o rozpędzonym aucie a nie 0-140...

Ogólnie trochę tego nie rozumiem, myślisz o gazie to listę idealnych silników pod lpg otwiera ten vagowy 1,6/102 a tutaj nie bo za wolno jedzie.
U mnie w robocie gość codziennie 20 km w 1 stronę dojeżdża 90 konną Astrą H kombi 1,4 i jakoś nie widziałem trójkąta "uwaga pojazd wolnobieżny"
Dla mnie to głupie szukać na siłę 1,8 w Zafirze dla 20 koni bo się tira nie wyprzedzi.
To może od razu lepiej szukać 150-180 konne auta z turbo? mocy nigdy przecież za wiele?
Trevor
Zaawansowany

16 Maj 2022, 17:54

Zafira ma 1.8 ma 140 koni.
franccc
Stały forumowicz

16 Maj 2022, 19:30

Trevor napisał(a):Tiry na autostradach jadą prawym pasem 90-110 max to chcesz powiedzieć że takie 1,6 nie wyciągnie tyle? Ja swego czasu Punto 1,2 na niemieckim autobahnie wyprzedzałem sporo aut nie tylko tiry, więc bez jaj już..

Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Napisałem że sprawnie. Jak lubisz redukcję i wycie przy akompaniamencie rodziny z bagażami to luz, ale po co skoro są lepsze auta z lepszymi silnikami?

Znajomy Punto 1.2 w automacie leciał 170 km/h. Po co oni robią limuzyny? Trevor złamał system.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Maj 2022, 20:09

Trevor napisał(a):Tiry na autostradach jadą prawym pasem 90-110 max

Na marginesie dodam, bo wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. "Tiry" jadą max 90kmh (ewentualnie jakieś 2-3 więcej jeśli tachograf był legalizowany na zużytych oponach a później wrzucili nowe). Swoją droga ciekawe, że nie wiesz takich rzeczy
franccc
Stały forumowicz

16 Maj 2022, 20:18

Ok ja już kończę tę głupią dyskusję to chyba jedyne forum gdzie autem z silnkiem 1,6 i 100 końmi nie można tira 20 tonowego wyprzedzić, niedługo to się okaże że ciągnik rolniczy ciężko tym wyprzedzić

Noo i racja takie 1,6 nie ma mocy, trzeba pałować, za to Zafira 1,8 ma odejście z dołu jak Porszak Panamera :roll:
Trevor
Zaawansowany

16 Maj 2022, 20:24

No masz rację, powszechnie wiadomo, że 40% mocy więcej to żadna różnica
franccc
Stały forumowicz

16 Maj 2022, 21:46

Widzę że wywiązała się gorąca wymiana zdań, wyboru mi nie ulatwiliscie bo zadania macie podzielone. A co z laguną 2 1,8 albo 2,0 albo Croma też 1,8 albo 2,0. Croma czytałem opinie że trochę niedoceniania a też potrafi być fajnie wyposażona
laik22
Początkujący

16 Maj 2022, 22:00

Croma jest przede wszystkim mało popularna. Ogólnie kawał auta i jeśli chodzi o temat "praktyczności" to naprawdę bardzo fajne auto. Oczywiście jeśli uda się znaleźć przyzwoity egzemplarz w rozsądnej odległości bo za dużo tego nie ma. No i silnika 2.0 tam nie było, był 1.8 (ten sam, który w zafirze jaką wałkujemy :mrgreen: ) i 2.2, który miał jakieś swoje problemy (raczej wyeliminowane już przez poprzednich właścicieli biorąc pod uwagę wiek). Alternatywnie możesz zerknąć na vectrę c albo signum, technicznie bardzo zbliżone do cromy.
Laguna to drażliwy temat. W mojej opinii (a sam mam min. lagunę 3) polift jest naprawdę spoko autem ale nie kiedy masz do wydania 17k, gdyby max był 8-9 to można się zastanowić bo auto byłoby zdecydowanie lepiej wyposażone od konkurencji ale kiedy w grę wchodzi większa kasa to wolałbym nawet tę vectrę c w kombiaku.

Zerknij sobie na toyotę avensis t25 1.8, koniecznie poliftową (przed liftem biorą sporo oleju)
franccc
Stały forumowicz

16 Maj 2022, 23:41

Nie będzie to łatwy wybór, im dłużej przeglądam ogłoszenia tym większy mam mętlik w głowie. Szkoda że nie można komuś zlecić szukania :-D jak będę miał jeszcze jakieś pytania to na pewno się odezwę a już teraz wszystkim bardzo dziękuję za pomoc.
laik22
Początkujący