Samochód do 25 tys.

04 Kwi 2020, 22:21

Witam.
Jak w temacie dysponuję budżetem do 25 tys. na sam zakup auta.
Nie robię wielkich dystansów więc chciałbym pozostać przy benzynie.
Szukam samochodu i chciałbym się was poradzić jako, że moja wiedza na temat motoryzacji jest dosyć ograniczona choć raczej nie zerowa. Do tej pory jeździłem Audi A3 8P 1.6 FSI. Nie uznaję siebie za doświadczonego kierowcę ale wolałbym coś o lepszym przyspieszeniu. Narazie z tego co zacząłem przeglądać spodobały mi się:
Volvo S40, S60 (Według mnie najładniejszy samochód tej listy. Obawiam się czy w moim budżecie znajdę dobry egzemplarz)
Audi A4 1.8T (najlepiej Quattro. Patrząc na budżet pewnie powinienem się rozglądać za B6 ale jeśli się mylę to mnie poprawcie)
Mercedes-Benz Klasa C W203 1.8 Kompressor (Obawiam się opinie na temat korozji tym bardziej, że auto nie byłoby garażowane)
BMW E46 (To tylko i wyłącznie ze względu na opinię kolegi na temat tego samochodu, choć przyznam, że wizualnie mi odpowiada)
Chciałbym poznać wasze opinie na temat tego jakich samochodów i silników powinienem szukać oraz na jakie wydatki powinienem się szykować po zakupie.
Nie wiem czy to pomoże ale samochodu mam zamiar szukać w Polsce choć jest możliwość zakupu w Szwecji (raczej Sztokholm i okolice).
Oczywiście jak każdy chciałbym niskich kosztów eksploatacji i niskiego spalania od samochodu przy wygodnej jeździe ale wiem, że nie można mieć wszystkiego więc na pierwszym miejscu stawiam wygodę jazdy.
Sawayo
Nowicjusz

04 Kwi 2020, 23:25

Sawayo, nie wiem czy sobie zdajesz z tego sprawę ale poniekąd się "cofasz".
Masz auto z 2003 roku (nie mówie o roczniku) a szukasz aut których lata świetności przypadają na przełom lat 90/2000
Poza tym masz kompakt z prostym silnikiem (tzn on nie jest w 100% rewelacyjny) ale teraz szukasz klasy wyższe z turbo/kompresorem itd
Koszty na pewno będą wysokie.

Jedynie S40 jest ok - to jest Focus 2 inaczej
Reszta wg mnie bezsensu

Ja bym proponował
S40 2,4
Bravo 1,4 t-jet
Astra J 1,4T
ewentualnie Golf VI 1,4/122

inna opcja to dużo młodsze i świeższe auta segmentu B w jakiś mocniejszych nieco wersjach.
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Kwi 2020, 01:13

Niestety z Audi się już pożegnałem przez wypadek, podczas którego nie byłem kierowcą.
Co do kosztów to na pewno będą wyższe i jestem tego świadom. To też nie jest tak, że musi być te turbo/kompresor i koniec. Wynika to raczej z tego, że właśnie te jednostki były mi polecane.
Na pewno poczytam o podanym silniku Volvo S40 i Astry.
Co do reszty po prostu nie podchodzą mi wizualnie aż tak bardzo jak inne.
Sawayo
Nowicjusz

05 Kwi 2020, 13:41

Sawayo napisał(a):Oczywiście jak każdy chciałbym niskich kosztów eksploatacji i niskiego spalania od samochodu przy wygodnej jeździe ale wiem, że nie można mieć wszystkiego więc na pierwszym miejscu stawiam wygodę jazdy.

Jeśli ma być wygodniejsze od A3 to rzeczywiście warto zainteresować się A4, S60.
Jeśli chodzi o A4-kę z Quattro to może to znacząco podnieść koszty użytkowania auta. Alternatywnie zaproponuję Seata Exeo, który jest technicznie odpowiednikiem Audi A4 B7. Bardzo dobry stosunek rocznika do ceny np.:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

S60 polecę z 2.0T lub 2.4.

S40 będzie mniej wiecej na poziomie A3-ki pod względem komfortu np.:
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

05 Kwi 2020, 16:32

Muszę się przyznać, że po pierwszym spojrzeniu na podanego Seata niezbyt mnie urzekł ale im więcej ogłoszeń tego samochodu przejrzałem to coraz bardziej jestem co do niego przekonany (również pod względem wyglądu). W internecie oczywiście skrajne opinie na temat tego samochodu. Możliwe, że to ja źle szukałem. Więc jak to jest z Seatem Exeo? Jakie są minusy tego samochodu?

Co do Audi A4. Bardzo spodobał mi się ten egzemparz:

I na koniec Volvo S60:
1. Z tych, które wpadły mi w oko wszystkie są z silnikiem 2.4. Problemem jest jednak teraz, który z tych silników wypada najlepiej:
- 2.4 140 KM
- 2.4 170 KM (Z tego co się dowiedziałem to razem z 140 KM są to praktycznie te same silniki)
- 2.4 T5 260KM (Tutaj rozumiem, że praktycznie wszystkie koszta po kolei będą wyższe niż w pozostałych dwóch. Tak czy inaczej jestem ciekaw)
Prosiłbym żebyście pomogli mi też w ocenie podanych ogłoszeń. Chciałbym dowiedzieć się na co zwracać uwagę przy tych samochodach:

Zgaduję, że ten będzie najgorszą opcją ale po prostu nie mogłem pominąć go głównie ze względu na wygląd:
Sawayo
Nowicjusz

05 Kwi 2020, 19:41

Exeo ma gorzej wykończone wnętrze od A4B7 (przy czym B7-ka ma najlepiej wykończone wnętrze z wszystkich aut powyżej).

A4-ka ładna, ale musisz być świadom, że taka wersja S-Line Quattro będzie droższa w eksploatacji niż zwykłe FWD. Podam przykład A4B7 znajomego. Zwykłe FWD, ale w S-Linie z obniżonym fabrycznie zawieszeniem - amorki na przód 2 sztuki 1500zł.

Jeśli chodzi o S60 to 2.4 140/170 to ten sam silnik. Możesz zrobić program za 600zł i podnieść moc ze 140 do 170KM. Pamiętaj tylko, że to wolnossak i nie będzie jeździć tak jak turbo.

A te z ogłoszeń świeżo ściągnięte z zagranicy (do opłat?), więc ciężko o nich coś powiedzieć.
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak kupić auto - kilka przydatnych wskazówek
    Zakup samochodu to ważna inwestycja, wymagająca namysłu. Przyszli właściciele nowych czterech kółek niejednokrotnie stają w takich momentach przed wielkimi dylematami, które nie sprowadzają się tylko do wyboru ...

08 Maj 2020, 19:34

Przez miesiąc miałem przerwę od szukania samochodu. Możliwe, że lepiej będzie wrócić do już istniejącego postu.
Chciałbym poznać wasze opinie na temat dokładnych aut:
https://www.blocket.se/annons/varmland/ ... e/89797597
Co do Volvo S60 ze Szwecji mogę liczyć na wsparcie finansowe dlatego cena, która tam widnieje nie odstrasza.
Patrzyłem na Saaba 9-3 ale znalazłem dużo opinii o słabym wykonaniu wnętrza a konkretnie na temat trzeszczących elementów. Z tego powodu go odrzucam. Chciałem wiedzieć jak jest z wykonaniem wnętrza w Volvo S60 bo co do Audi nie powinienem mieć raczej zastrzeżeń pod tym względem.
Sawayo
Nowicjusz

08 Maj 2020, 19:57

Sawayo napisał(a):Co do Volvo S60 ze Szwecji mogę liczyć na wsparcie finansowe dlatego cena, która tam widnieje nie odstrasza.

Ale zdajesz sobie sprawę, że akcyza na auto z silnikami powyżej 2 litrów jest wyższa? Za takie Volvo zapłacisz 3,5-4 tys. samej akcyzy...

Jakość wykończenia w S60 jest lepsza niż w Saabie. Ogólnie jest bardzo dobra, ale jest też kilka irytujących elementów jakby z tańszego auta (S80/V70 pod tym względem jest lepsze).
Ossy
Forumowicz VIP

08 Maj 2020, 20:19

Tak, liczę cenę od razu z akcyzą. Wychodzi nieco ponad 25 tys. (sam zakup auta z akcyzą). Przyznam, że wolałbym oczywiście wydać mniej ale Volvo z ogłoszenia wygląda na bardzo zadbane (oczwywiście przy oglądaniu na żywo może wyjść inaczej).
O jakie irytujące elementy chodzi?
Sawayo
Nowicjusz

08 Maj 2020, 21:14

[link do oferty na Olx wygasł]
Co uważacie o tej Audi? Przebieg mnie od niej trochę odstrasza ale czy powininem się na to aż tak patrzeć? Do niedzieli już powinienem wybrać jakieś konkretne auto. Patrząc na te 3 (Audi A4 B6, B7, Volvo S60) które osobiście byście wybrali i dlaczego. Chciałbym również poznać opinie dlaczego pozostałe odpadają. Wiem, że na końcu to ja wybieram samochód a nie wy ale ciężko mi się zdecydować jako, że każde z podanych mi się podoba. Mam nadzieję, że wasze opinie ułatwią mi wybór.
Sawayo
Nowicjusz