Sonda a może katalizator? opel astra

11 Sty 2017, 23:01

Witam
W zakupionej astrze II 1,8 16V benzynce właśnie zleciłem wymianę rozrzadu i olejów, przy okazji zapytałem o kontrolkę checku która mi się świeci od jakiegoś czasu. Gośc podpiął pod kompa i pokazał tam błąd 0130 czy cos takiego, że to sonda lambda, krzyknął 500 za orginał albo 160 za podróbę. Tam chwile auto pochodziło i nie było na kompie wykazu żadnej pracy tej sondy: stwierdził że do wymiany, mówiąc że auto ma za bogatą mieszankę i pewnie wiecej pali. Wróciłem do ich biura i mówię że tak i tak a koles do mnie ze no nie wiadomo, bo pierwsze musza sprawdzic czy jest katalizator, bo moze byc wyciety. To sie zapytałem czy da rade na jutro zrobić tą sonde, dostałem odpowiedź ze rozrząd i olej na jutro i jak sprawdzą jak rozbiorą czy jest katalizator to będe dzwonić w sprawie tej sondy.

Podczas badanie technicznego i jakości spalin, było że za bogato, dopiero po jakimś czasie jak auto pochodziło i pogazowała go tam gość to zaczął paramter spadać (jesli dobrze pamietam) i suma sumarum mieścił się w granicach i było wszystko ok.

Teraz moje pytanie, jak Wy to widzicie drodzy Państwo?
Jak będzie ze sonda to wymieniać ? a jak sie okaze ze nie ma katalizatora to co robić? bo kurcze nie wiem
Mifol
Początkujący

Auto: Opel Astra G
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

12 Sty 2017, 18:30

Jeżeli nie widać pracy sondy, to znaczy, że jest najprawdopodobniej uszkodzona. Ewentualnie uszkodzony może być przewód od sondy do sterownika. choćby jakaś przerwa na wtyczce. Ale mechanik powinien wiedzieć jak to posprawdzać. Jak jest jedna sonda ( przed katalizatorem i raczej tak masz ) ), to nie ma tak w sumie znaczenia, czy ów katalizator jest czy nie. Jak nie będzie katalizatora, to będzie poprostu zawyżony skład spalin. Nawet jak sonda będzie pracować poprawnie.
A sprawdzenie, czy jest katalizator to dosłownie kilka sekund - wystarczy zajrzeć pod auto i od razu wiadomo czy jest czy nie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Sty 2017, 17:28

Witam

Dzięki za informacje. Zrezygnowałem z usług mechanika z powodów ekonomicznych.
Znalazłem kilka sond na allegro i chciałbym je zamówić i założyć, szukałem instruktażu jak to zrobić i znalazłem coś takiego

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

z tym że to silnik 1,6 a nie 1,8 i dlatego też Szanowny Panie Kolego mam do Cb pytanie, czy u mnie będzie to tak samo wyglądało? czy będzie cieżej dojść i zmienić i bez mechanika się nie obejdzie....
Mifol
Początkujący

Auto: Opel Astra G
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Sty 2017, 18:53

Trudno mi powiedzieć jak u ciebie to wygląda, bo silników jest cała masa i jakby każdy mechanik chciał zapamietać jak wygląda silnik w każdym aucie czy układ wydechowy, to....
Jednak z odkręceniem sondy mogą być problemy, które zazwyczaj są. Zresztą tak samo jak z każdym elementem w układzie chłodzenia ( zapieczone, zardzewiałe gwinty itd ). Ale może akurat ci się uda. Inna sprawa, to sprawdż wcześniej wtyczkę i przewody, żeby się nie okazało, że niepotrzebie wymieniasz sondę.
Oprócz tego, jak się nie mylę, masz tam sondę podgrzewaną ( 4 przewody z sondy muszą być ) i może nie działać samo podgrzewanie. Sterowanie nim jest z ECM silnika. Należałoby sprawdzić, czy to napięcie jest. Nie jestem też pewny, czy nie masz czasem drugiej sondy - za katalizatorem. Kupując sondę lambda też trzeba wiedzieć jaka tam jest - u ciebie jest chyba ta, pracująca w zakresie od 0,5V do 4,5V, ale też nie jestem pewny, nie widząc samochodu. Kupując sondę musisz mieć kod silnika.
Jak się nie widzi samochodu to sprawa nie jest łatwa.
Aha - u ciebie nie wiem, czy nie ma katalizatora w kolektorze wydechowym. Ale to od razu widać jak się spojrzy na kolektor.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koenigsegg Agera RS - wyjątkowy samochód
    Koenigsegg Agera RS to wyjątkowy samochód produkowany przez szwedzką markę Koenigsegg. Jest to jednen z najszybszych samochodów na świecie, zaprojektowany z myślą o oferowaniu niezapomnianych wrażeń z jazdy. ...