Szarpanie podczas dodawania i odejmowania gazu

30 Wrz 2020, 21:30

Witam

Od jakiegoś czasu zauważyłem problem z autem (Audi 80 b4 2.0 ABK 115hp PB+LPG)
Otóż przy jeździe na LPG podczas dodawania/odejmowania gazu na niskich obrotach przy 2 biegu szarpie (mocne szarpnięcia) , przy zmianie z 2 na 3 bieg oraz przy odejmowaniu gazu przy 3 i 4 biegu lekko szarpie (zazwyczaj 3 szarpnięcia)
Potrafi również sama wejść na większe obroty przy 2 biegu (przy muśnięciu gazu).
Na benzynie też lekko potrafi szarpnąć tak jak na gazie w przykładach opisanych powyżej
Po sprawdzeniu na kompie jest błąd sondy - mechanik stwierdził ,że tak ma być bo jest gaz założony i ,że na zimnym silnik może sobie lekko szarpać co wydaje mi się kompletną bzdurą :bored:
Autem jeżdżę od niedawna w ciepłe dni nie było to odczuwalne choć zdarzało się raz na jakiś czas.
Pozdrawiam :ok:
janekkauto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 08 2020
Auto: Audi 80 B4
Silnik: 2.0E 115KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

01 Paź 2020, 10:08

Jeżeli tak jak piszesz na benzynie również występuje szarpanie to nie może tak być. Trzeba znaleźć problem i zmienić mechanika. Powinieneś w pierwszej kolejności szukać problemu jeżdżąc na zaslilaniu benzyną i gaz zostawić tak jak jest.
Na gazie szarpnięcia będą zdecydowanie bardziej odczuwalne jeżeli jest jakiś problem w układzie zapłonowym i ja bym zaczał tu od sprawdzania świec i kabli zapłonowych.
janekkauto napisał(a):Po sprawdzeniu na kompie jest błąd sondy
Tam będziesz miał tylko jedną sondę z tego co pamiętam. oczywiście trzeba sprawdzić jaki to jest dokładnie błąd. Sonda ma duży wpływ nad sterowaniem procesu spalania w silniku i jak jest niesprawna to mogą być problemy takie jak opisujesz.

Napisz jeszcze jakiej generacji masz tam założoną instalację gazową?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

13 Paź 2020, 18:07

Zatankowałem gaz na innym Orlenie (zawsze tankuje na Orlenie ) problem ustał do ponownego uruchomienia silnika .
Podejrzewam ,że to sterownik silnika jeszcze sprawdzę sondę i przewody zapłonowe ,ale w pierwszej kolejności zmienię świecę na nowe dedykowane pod lpg.
janekkauto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 08 2020
Auto: Audi 80 B4
Silnik: 2.0E 115KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Proace City
    Toyota Proace City jest zupełną nowością w ofercie Toyoty. Nowy model dołączył w 2019 roku do większego Proace i powiększa gamę dostawczaków Toyoty. Samochód opracowano z myślą o użytkownikach potrzebujących ...