Australijska Toyota pokazała w Melbourne pełnowymiarową replikę Camry nowej generacji zbudowaną w całości z klocków Lego. Samochód stworzył Ryan McNaught przy użyciu 500 tys. elementów. Toyota Lego Konstrukcja waży dwie tony – jest o 400 kg cięższa od oryginalnego auta. Ryan McNaught zadbał o odwzorowanie takich szczegółów jak logotypy Toyoty, znaczek Hybrid, felgi aluminiowe czy działające światła i kierunkowskazy.
"Z wielką radością przedstawiamy nową Toyotę Camry w artystyczno-rozrywkowej wersji" powiedział Nicolas Hogios, główny projektant Toyota Australia. "To fantastyczne, jak szybko samochód z klocków został ukończony. Świadczy to o zaangażowaniu jego autora w ciągłe poszukiwanie i wdrażanie usprawnień – zgodnie z naszą filozofią projektowania samochodów. Ten wyjątkowy projekt powstał z charakterystyczną dla Toyoty troską o jakość, trwałość i niezawodność. Model z klocków Lego w nowatorski, interaktywny sposób eksponuje elegancki styl nowej Toyoty Camry".
Twórca Lego Camry, Ryan McNaught o pseudonimie "The Brickman", jest jedynym na południowej półkuli profesjonalnym twórcą z certyfikatem Lego. Na całym świecie jest ich tylko czternastu. Stworzenie repliki Toyoty Camry zajęło mu 900 godzin pracy w ciągu ośmiu tygodni. To ponad 40 razy dłużej, niż trwa budowa jednego samochodu w fabrykach Toyoty.
"Jestem bardzo podekscytowany premierą mojej najnowszej kreacji Lego, Toyoty Camry naturalnych rozmiarów, na wystawie Brickman Awesome w Melbourne. Zbudowanie jej zajęło mi dwa miesiące, zużyłem ponad 500 tys. klocków, ale jestem bardzo zadowolony z efektu. Nie mogę się doczekać, by poznać opinie widzów na jej temat. Bardzo się cieszę ze współpracy z Toyotą, która umożliwiła mi zbudowanie mojego pierwszego pełnowymiarowego samochodu z klocków Lego".
Lexus origami Nie jest to pierwsza próba artystycznego odwzorowania samochodu produkcji Toyoty w skali 1:1. Ponad dwa lata temu w Wielkiej Brytanii powstał wierny model Lexusa IS 300h, wykonany w stylu origami z wielu arkuszy precyzyjnie przyciętego kartonu. Co ciekawe, samochód był zdolny do jazdy – można było do niego wsiąść i poprowadzić.
Replika Lexusa IS 300h została stworzona przez ekspertów firmy Scales and Models, zajmującej się budowaniem prototypów, makiet architektonicznych i dekoracji. Był to hołd dla japońskich mistrzów rzemiosła takumi, którzy w fabrykach Lexusa angażują swoje unikalne umiejętności do tworzenia samochodów z duszą. Takumi doskonalą swoje zdolności manualne, tworząc jedną ręką figurki origami.
Nad wykonaniem Lexusa IS origami pracowało pięciu ludzi przez trzy miesiące. Zużyli 1700 arkuszy tektury o łącznej masie przekraczającej tonę. Replika hybrydowego sedana Lexusa jest autem elektrycznym – silniki zostały zamontowane bezpośrednio przy kołach z tektury.
Import aut z Japonii: niezawodność, oszczędność i technologia w jednym Europejscy i również polscy kierowcy coraz częściej decydują się na zakup auta z Japonii. Mowa tu nie tylko o luksusowych samochodach europejskich marek, ale także autach JDM, a więc stworzonych z myślą o tamtejszym ...
Zanim napiszesz o problemach z LPG - przeczytaj Po pierwsze - zimny silnik uruchamiamy na benzynie i dopiero jak temp. cieczy chłodzącej osiągnie około 30 stopni,to przełączamy na gaz.Silnik można uruchamiać od razu na gazie,pod warunkiem,że temp. cieczy chłodzacej ma ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.