Ubezpieczenie OC na samochód czy kierowcę?

20 Sty 2015, 13:49

W Wielkiej Brytanii ubezpieczenie OC przypisane jest do kierowcy, a nie tak jak w Polsce - do samochodu. Jak myślicie, czy brytyjskie rozwiązanie byłoby lepsze? Tutaj znajdziecie dokładną [link do mFind wygasł].
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

21 Sty 2015, 15:00

Czyli pożyczając samochód od kolegi nie mógłbym nim jeździć jak nie wykupię OC dla siebie na ten samochód?

Faktycznie kupuję OC na siebie, ale i na konkretny samochód. Mając dwa samochody muszę wykupić dwie składki na siebie?

Mając jedno auto z którego korzystam Ja i np. Żona każde z nas musi wykupić OC na ten samochód, to chyba trochę lipny przepis.
Moim zdaniem jeżeli kupuję OC przypisane do kierowcy to nie ma znaczenia jakim samochodem jeżdżę bo OC jest na mnie, a nie na samochód i jadąc samochodem nieważnie jakim mam ubezpieczenie.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Sty 2015, 16:43

1. Faktycznie kupuję OC na siebie, ale i na konkretny samochód. Mając dwa samochody muszę wykupić dwie składki na siebie?
Coraz bardziej popularne są ubezpieczenia typu "Multicar Insurance". Polisa taka obejmuje ochroną kilka pojazdów w ramach jednego gospodarstwa domowego. Maksymalnie ubezpieczyć można 5 pojazdów, a dzięki objęciu polisą takiej mini-floty osób fizycznych Brytyjczycy mogą liczyć na dodatkowe zniżki w składkach.

2. Czyli pożyczając samochód od kolegi nie mógłbym nim jeździć jak nie wykupię OC dla siebie na ten samochód?
W standardowym ubezpieczeniu - nie. Oferta ubezpieczeniowa na Wyspach umożliwia wykupienie polisy typu "any driver" (każdy kierowca), dzięki której ubezpieczonym pojazdem może poruszać się każda osoba, która wylegitymuje się dokumentem ubezpieczenia. Nie jest to jednak zbyt popularne rozwiązanie.

3. Mając jedno auto z którego korzystam Ja i np. Żona każde z nas musi wykupić OC na ten samochód, to chyba trochę lipny przepis.
Osobą, która może kierować konkretnym pojazdem w Wielkiej Brytanii, jest ten, kto widnieje na polisie. Może to być jedna osoba lub kilka. Do polisy należy wpisać wszystkie osoby, które mają prowadzić dany samochód. Im więcej osób będzie mogło jeździć ubezpieczonym pojazdem, tym oczywiście wyższa będzie składka.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Structural Blue Edition
    Limitowana wersja Structural Blue Edition, pokazana w 2017 roku, to najciekawsza odsłona Lexusa LC. Sekretem tej wyjątkowej edycji specjalnej jest niebieski lakier Structural Blue, inspirowany barwą tropikalnego motyla Morpho ...