Usuwanie rysek z lakieru

02 Wrz 2020, 09:09

Mam takie pytanie odnosnie usuwania rysek z lakieru.
Po kazdym mycia auta na myjni bezdotykowej zauwazam kolejna ryse na lakierze. Wiem ze najlepiej byloby myc gąbką i swoimi przyborami jednak nie za bardzo mam gdzie to robić.
I teraz pytanie.
Auto mozna spolerowac zeby takich rysek sie pozbyć. Ile razy można taka polerke robić?
Jakim sprzetem zeby sobie nie uszkodzić lakieru ?
Sa firmy co poleruja lakier niemal do stanu lustra, co też niemało kosztuje. Jednak bardziej mi chodzi o pozbycie sie rysek, niekoniecznie zalezy mi na 0rzegladamiu się w lakierze samochodu.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

02 Wrz 2020, 12:20

Jaka marka auta i jaki kolor?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Wrz 2020, 12:45

Jak będziesz mył dalej auto na myjni takiej ze szczotkami to problem z ryskami szybko wróci. Najlepiej tu pojechać na bezdotykową i samą pianą spryskać auto, ewentualnie swoją gąbką wspomóc aktywną pianę.

Lakier można dodatkowo zabezpieczyć po polerowaniu ale to też na długo nie wystarczy jak się jeździ na takie myjnie.

Wrzuć najlepiej zdjęcie do postu z przykładową ryską jak ją widać. Będzie łatwiej pomóc.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Wrz 2020, 11:30

Kao napisał(a):Jaka marka auta i jaki kolor?

Sorki za pytanie, ale to ma jakieś znaczenie, czy to Mercedes czy BMW czy Skoda? I czy kolor jest czarny, czerwony czy zielony?
Pytam oczywiście z ciekawości, bo ja mam Peugeota czarnego i też mam kilka delikatnych rysek ( najwięcej przy klamkach ) i chciałem to wypolerować, ale czytając ten temat zastanowiłem się czy to ma jakieś znaczenie?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Wrz 2020, 12:55

MotoAlbercik napisał(a):Sorki za pytanie, ale to ma jakieś znaczenie, czy to Mercedes czy BMW czy Skoda?
roznica jest taka że np bmw stosuje grubość powłok lakierniczych na poziomie 120 130 mikronów a taka Mazda ok 60 mikronów, masz grubszy lakier to masz większa pewność że nie dokopiesz się do wartwy pokładu. Kolor ma znaczenie przy doborze materiałów, przy czarnym poświęcisz 2-3 razy więcej pracy niz przy srebrnym. Też dobór produktów zabezpieczających jest dostosowana indywidualnie do kolorów metalicznych i solidowych, jasnych i ciemnych.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

04 Wrz 2020, 10:36

No przyznam się szczerze, że tego nie wiedziałem. Cenna informacja na przyszłość. A Peugeot jakie grube warstwy robi? Wiesz może? Bo nie wiem, czy samemu sobie te ryski polerować, czy lepiej oddać fachowcowi. Bo jak mam się dokopać do podkładu, to lepiej nie ryzykować.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Toyota silniki 1JZ-GTE i 2JZ-GTE
    Sześć cylindrów w układzie rzędowym. Pojemność: od 2,5 do 3 litrów. Zalety: dostępność i dobry potencjał do tuningu. Silniki Toyoty z rodziny JZ zyskały już status legend. Solidny żeliwny blok jest w stanie ...

04 Wrz 2020, 13:17

Zależy od modelu ale trzyma się ok 100 mikronów i w dodatku lakier bezbarwny jest z tych twardszych więc nie ma czego się bać.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Wrz 2020, 16:05

Usuwanie rysek z lakieru

Powyzej zdjęcie. Nie wiem czy to kwestia swiatla czy co ale non stop mi sie robilo na zdjeciu lustro na lakierze. Tutaj też jest ale udalo mi się jedną rysę uchwycić.
Takich rysek mam wiecej tylko ze one sa widoczne na ogół na dokladnie umytym aucie. Czarny lakier, peugeot.
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

05 Wrz 2020, 17:26

szczerze mówiąc nie wyglada mi to na rysy z myjni, chyba że jezdzisz cały czas na tę samą i może być problem ze szczotkami.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Wrz 2020, 11:08

Wszystkie te rysy które masz są tak na lakierze pod kątem i nie są w poziomie? Ja miałem kiedyś rysy od myjni na jednym samochodzie to były praktycznie poziomo.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35