wluczykuj napisał(a):a można to zrobić, kolokwialnie mówiąc, pod domem na parkingu bez konieczności podjechania na warsztat? W jaki sposób/gdzie się ten środek aplikuje? EDIT: rozumiem, że aplikuje się go do otworów świec i nie jest konieczna wizyta w warsztacie i wymiana oleju.
Możesz to zrobić sam, na parkingu pod blokiem, oleju nie trzeba wymieniać.
[link do oferty na Allegro wygasł] masz przykładowy środek i na dole aukcji masz opis jak to zrobić. Podana aukcja jest przypadkowa, pierwsza lepsza z góry wybrana w googlach. Być może kupisz lepszy albo tańszy środek. Nie sugeruj się ani marką ani ceną.
Co do oleju, to Hyundai oryginalnie leje Helix Ultra. Do benzynowych i Diesla powinien być 0W30 ( na nasz klimat myślę, że dobrym rozwiązaniem byłby 5W30 ( niech koledzy, specjaliści od olejów potwierdzą lub zaprzeczą ). Przy wymianie oleju myślę, że tak czy inaczej warto zrobić płukankę.
JA, osobiście przy takich problemach i wizji remontu silnika, najpierw zaaplikowałbym środek na cylindry, a potem zrobił dodatkowo płukankę. I dopiero jak to nie pomoże to decyzja czy remont silnika czy jakaś używka czy złom ( tu już zależy od finansów ).
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...