Uwaga Oszuści na portalach ogłoszeniowych

01 Mar 2013, 02:44

Kolego tak robi co najmniej 90% komisów w Polsce. Dlaczego podałeś właśnie tych cwaniaczków?

Pasują jak ulał to tego procederu oszust na autach (firmy z UK :-). Inwestują w nieruchomości i samochody.
Domena zarejestrowana przez firmę w Warszawie na osobę prywatną, dane ukryte.
Normalnie goście w robieniu stron na szybko są dobrzy :-)
Druga firma to Janmar Warsztaty Bema z Żagania - homologacja każdego auta na odpis 23% VAT-u.
[link do Gratka wygasł]
Ale co z tego, że to wiemy jak policja ich wspiera. Komu mamy to zgłosić?
Kolesie działają sobie bezkarnie i tyle. Ja na Śląsku namierzyłem jeszcze jedną firmę, ale pozostawię ją obecnie bez echa. Pewnie jest tego więcej, ale co zrobić skoro mają poparcie w policji. Nie mówię, że w całej policji, ale mają takie poparcie, że są bezkarni.
ASC
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 11 1993
Przebieg/rok: 45tys. km
Auto: Fiat Marea Weekend
Silnik: 1,9 JTD
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

01 Mar 2013, 13:49

Podałem ich, bo byłem u nich za samochodem zrobilem ponad 500km na darmo. A przez tel. jak zawsze wszystko zgodne z opisem. Rozumiem, że samochod mogł mięć kolizję być malowany ale oni wmawiali ,że absolutnie bezwypadkowy. W tym samochodzie były naciągane podłużnice wstawiany cały prog, drzwi, błotnik zderzak lampa. A pozatym niecały tydzień przed wystawieniem przez nich tego auta ono było już wystawiane ale za pól ceny przez pierwszego własciciela.
Masz racje nic z tym nieda się zrobic bo oni mają znajomości, ale po to są takie fora, żeby informować i ostrzegać, takie jest moje zdanie.
1henryk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 09 2004
Auto: Audi a6 c6
Silnik: 3.0 tdi
Rok produkcji: 2005

01 Mar 2013, 16:26

tak trzeba ostrzegac popieram :)
wodnik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 12 1965
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Audi
Typ: SUV
Rok produkcji: 1914

06 Mar 2013, 01:36

Takie ostrzeganie kreuje ten portal na sędziego, a sędzią może być tutaj każdy. Pisząc źle o tej firmie możesz być jej okoliczną konkurencją. Tyle to warte. Policja to się z tego śmieje :-) i ma rację.
Pewnie złapią kolesi prędzej czy później, otomoto pozostanie liderem - niestety panowie i panie :-(
I taki finał tego komiksu.
ASC
Nowicjusz

06 Mar 2013, 23:29

to oto-moto to jakas masakra codziennie kilka ogloszen oszustów szok :shock:
wodnik
Nowicjusz

07 Mar 2013, 05:05

:wink:
otomoto jest w rękach lepszej grupy kapitałowej sorry :D
ja gdybym chciał zrobić im konkurencję to nie niszczyłbym im opinii tylko stworzył konkurencyjny portal w sieci pod trzyliterową domeną - na pewno coś znajdziecie np. na aftermarket.pl
ogłoszenia za symboliczną złotówkę lub za free
wykupił reklamę w portalach pocztowych i rozesłał, a nie grał w taką podłą grę.
Polska to biedny kraj :-( Jak ktoś słyszy za darmo lub tanio to kupuje od ręki. Pół roku i macie 50% ich klientów (najważniejsi są detaliści - osoby prywatne). W pisaniu jesteście dobrzy to jak się ukażą ogłoszenia wyślecie kilka zapytań, może nawet coś kupicie i pocztą pantoflową plus niedroga reklamą macie to co chcecie. Jak to zwał tak to zwał, ale to będzie praca, a nie mataczenie i kręcenie fikcji.
ASC
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik F140 - Ferrari
    Wszyscy fani sportowych aut kochają silniki V12, a jednym z najsłynniejszych producentów motorów tego typu jest Ferrari. W swojej bogatej historii włoska marka stworzyła wiele jednostek o takim układzie i naprawdę ...

07 Mar 2013, 15:17

Ty masz coś z psycha ???????
wodnik
Nowicjusz

07 Mar 2013, 19:30

Witam
Poszukuję osób , które padly ofiarą oszusta z miejscowości Roztoka w woj. dolnośląskim. Sprawę kieruję do sądu na gnojka który robi przekręty na ludziach przy sprzedaży aut. Jeżeli ktoś został oszukany przez pan P.K. (danych nie mogę ujawniac) proszę o kontakt tel 792754318. Radzę uważać bo oszust grasuje na OTOMOTO.pl
Darkos1290
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 08 1998
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Volkswagen
Silnik: 2,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

07 Mar 2013, 22:10

Opisz metody tego oszusta moze kogos to odciagnie od zakupów :|
wodnik
Nowicjusz

08 Mar 2013, 20:08

Ja do kolegi ASC.
Dzwoniłem do otomoto powiedzieli mi, żebym skierował sprawę na policję bo dla nich ogłoszenie jest poprawne merytorycznie. To ja im podaje numer wcześniejszego ogłoszenie gdzie ten samochód był już wystawiony i był zupełnie inny opis. Ale poco się wysilać lepiej zgarnąć kasę za ogłoszenie i nic nie robić :/
Więc zadzwoniłem na policję ale oni nie mogą nic zrobić, ponieważ nie kupiłem tego auta. Więc nie mają podstaw do wszczęcia procedury. :/ Nie chce być żadnym sędzią, tylko chciałem coś zrobić. :ok: Nie udało mi się jak widzisz w żaden sposób, więc ostrzegam na forum. Jeżeli nikt nic nie będzie robił ani informował to tacy oszuści będą bezkarni. Nawet taki wysiłek jak post na forum coś znaczy. Nie bądźmy na wszystko obojętni. :idea:
1henryk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 09 2004
Auto: Audi a6 c6
Silnik: 3.0 tdi
Rok produkcji: 2005

14 Mar 2013, 03:50

Brak słów na postać pod nickiem wodnik, ale odpowiem Ci na pytanie, chociaż nie chce mi się już tutaj pisać. Napisałem wiele postów i na własnej skórze doświadczyłem działania tych oszustów - w tej szajce jest zaangażowana duża ilość osób.
Jeśli nie doszło do przestępstwa to możesz zgłosić podejrzenie przestępstwa w Prokuraturze.
Wydrukuj ogłoszenie, auta opisz co stwierdziłeś, podpisz się pod tym i zostaw im to lub jeśli sam nie jesteś to najmij rzeczoznawcę, który wykona ekspertyzę potwierdzającą Twoją diagnozę i złóż to w Prokuraturze. Nic więcej nie zrobisz. Natomiast ostrzeganie może stać się formą do opluwania winnych i nie winnych sprzedawców. Ty wykonasz tutaj uczciwe zgłoszenie, a za chwilę jakiś oszust napiszę post i opluje uczciwego sprzedawcę samochodów (jeśli w ogóle tacy są w Polsce).
Poza tym oczywiście, że otomoto zarabia, pisałem już to w niejednym poście (jeszcze pod innym nickiem do, którego zgubiłem hasło), wyliczałem ile kasy przelewa się przez otomoto za promowane ogłoszenia za 152 zł na 14 dni x 820 ofert (kiedyś tyle wyliczyłem jak robiłem zestawienie dla policji), łatwo można sobie policzyć ile kasy płynie z nieznanych kont oszustów na konto otomoto.
Jednak nie rozumiem dlaczego ciągle męczy się temat otomoto przecież napisałem kilka postów temu, że na gratka.pl jest firma janmar z Żagania, która robiła wały na otomoto z autami z UK, a teraz wali wały na homologacji i imporcie aut z Niemiec.
Cała ta szajka to pewnie 90% właściciele komisów, którzy ratują w ten sposób własny biznes i nie sądzę, żeby szybko zostali zdemaskowani, ponieważ płacą! :-)
ASC
Nowicjusz

15 Mar 2013, 18:02

Witam
Chciałabym nabyć „pewnie” auto z Niemiec. Jednak ogłoszenie, które znalazłam jest bardzo podobne do tych, o których tutaj czytam. Auto w cenie 2/3 wartości. Za tydzień specjalnie dla mnie je sprowadzą - wpłacić muszę tylko 10% zaliczki.
Wiem, że okazje motoryzacyjne nie istnieją - tym bardziej że właśnie tutaj o nich czytam. Ale zostałam zapewniona, że mogę przyjechać na miejsce (Drezno) i zobaczyć auto przed wpłaceniem zaliczki za sprowadzenie auta co zamierzam zrobić jutro.
Kontakt jest tylko telefoniczny. Facet mówi bardzo konkretnie i rzeczowo (zna się na autach). Mówi, że zajmuje się tym 11 rok. We własnym zakresie przeprowadziliśmy internetową inwigilacje (nie bardzo można coś znaleźć), a telefonicznie dodatkowo dwójka znajomych zaproponowała kupno auta (jedna otrzymała nr konta, druga została poinformowana, ze już kupione)
Nie zauważyłam także podobnych danych tego faceta na tym Forum. Ale jeśli coś wyda Wam się znajome - proszę o kontakt.

Chodzi o Honde Accord 2.2D którą sprzedawca (Polak) mieszkający w Niemczech chce sprzedać.
Auto ma zostać sprowadzone do Polski (Słupsk) wraz z opłaceniem jego, w ciągu tygodnia. Jutro mam przyjechać zobaczyć samochód i wpłacić 10% zaliczki. Auto ma przyjechać opłacone i gotowe do rejestracji. Dodatkowo sprzedawca zapewnia, że może dowieźć auto w dowolne miejsce w Polsce (60gr za kilometr laweta).

Dane sprzedawcy: Telefon 729 637 604, Jan Nowek, nr konta bankowego: 44 1140 2004 0000 3902 7424 6163
Adres zamieszkania: Polska, Mianowice (woj. pomorskie)
W Polsce ma założoną firmę DS Mobil, 76-200 Słupsk ul. Żelazna 7
Adres w Niemczech gdzie auto stoi: DS Auto Mobile GBR Erfurter Strasse 8-12 Dresden.

Chcę uniknąć złodziejskich sytuacji. Pytanie – Jak?
Co powinnam zobaczyć na miejscu by upewnić się, że auto jest „pewne”?
Jak zweryfikować auto i samego sprzedawcę?
Czy podpisanie umowy ze sprzedawcą cokolwiek mi da?
Jakie dokumenty sprawdzić i jak?
Czy możliwe jest, że dokumenty są w agencji celnej i nic nie zobaczę? Czy w takie sytuacji sprzedawca ma jakiś kwit, że zostawił dokumenty w agencji?

Auto jest w dobrej cenie i stąd moje obawy. Proszę o wskazanie właściwej drogi jak załatwić tą sprawę możliwie bezpiecznie minimalizując opcje oszustwa.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Wielbicielka motoryzacji
DarKa83
Nowicjusz

Auto: Kia

15 Mar 2013, 18:49

[link do oferty na Allegro wygasł]

Uwaga przestrzegam przed samochodami z Tego komisu.
Samochód na zdjęciach igła, przy rozmowie telefonicznej sprzedawca rzekomo sprawdzał Lakier miernikiem i podawał dane na bieżąco. Wartości te były w przedziale 180-210 jednak jak okazało się na miejscu przy pomiarach wartości te sięgały 240-275. Oryginalny lakier jedynie był na przednich błotnikach i masce. Ponadto skóra pomiędzy tylnymi zagłówkami przetarta.
Topiasty
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 04 2009
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: VW Passat W8
Silnik: 4.0 275KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Mar 2013, 19:29

SŁUCHAJCIE!!
Ostatecznie nie pojechaliśmy po to auto, bo wczoraj po wieczornym telefonie Facet powiedział, że auto już sprzedane i nie mamy przyjeżdżać.
Dziś podpuściliśmy kolegę by zadzwonił bo mimo to oferta wisi.
AUTO NADAL DO KUPIENIA! Scenariusz ten sam - kazał wpłacić zaliczkę 10%.

Oto ta oferta:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Uważajcie na tego kolesia! Następna przewała.
Oferta na czasie, więc piszę dla tych którzy tak jak my będą mieli wątpliwości i będą szukali informacji o tym człowieku w necie. Jan Nowek ze Słupska to oszust!! Jego telefon 729 637 604
Ma niby założoną firmę DS Mobil, 76-200 Słupsk ul. Żelazna 7

UWAŻAJCIE NA NIEGO!
DarKa83
Nowicjusz

Auto: Kia

18 Mar 2013, 15:20

OSZUŚCI na GRATKA.pl!!!!!!!!!!!!!!!!!! Używają AirCargo Ltd!!!!!

Land Rover Freelander za 15.000 euro z 2012 roku, bez szwanku. Link znikął, ale przesyłam treść maila jaką otrzymałam kilkakrotnie (obojętnie jakie pytanie zadałam), nie bylło innych namiarów tylko adres mailowy: [email widoczny po zalogowaniu], koleś w mailu przedstawił się jako "Will". Dla mnie sprawa okazała się oczywista, gdy wystukałam w Google "AirCargo Ltd" i pojawił się post na tej stronie o oszustach (treść listu jaki otrzymałam od p. "Willa" pokrywa się z treścią listu od innego forumowicza z września dot. Forda Kuga). Oto treść "podejrzanego" maila:

Witam,
Pojazd jest w stanie jak nowy, nie ma technicznych uszkodzen na wszystkich, bez zarysowan lub wgniecenia, nie ma ukrytych wad, mieta
stan, ksiazka serwisowa, wypadku wolne, niemieckie papiery. To ma tytul wlasnosci, oczyszczony z wszelkich zobowiazan i oplat oraz
posiada wszystkie dokumenty potrzebne do rejestracji to, certyfikat TUV, COC, itp.. Nie bedziesz musial placic dodatkowych podatków
za to jest mój osobisty samochód, pracuje w Polsce w ciagu ostatnich 2 miesiecy i kupilem samochód. Moja firma chce
mnie z powrotem do domu, wiec obecnie jestem w Anglii (UK). Przynioslem do domu samochodem ze mna, a teraz znajduje sie w Anglii. Staram sie
sprzedac po tej cenie, poniewaz nie uzywam go juz (kierownica jest po lewej stronie i jest bardzo trudne dla mnie do prowadzenia
go), a szkoda, aby utrzymac taki piekny samochód i nie uzywac go .. Próbowalem sprzedac samochód w Wielkiej Brytanii, ale nikt nie chce kupic w lewo
kierownicy samochód od strony kola. Mój samochód jest juz na AIRCARGO LTD (lokalne przedsiebiorstwo zeglugowe stad-Londyn) na ich lokalne
reprezentant. (zaplacilem te firme dbac o tej transakcji, wiec nie musisz sie martwic, jak bedziesz placic tylko
cena samochodu). Mozemy miec wiele, jesli jestes naprawde zainteresowany kupnem.Cena nie jest do negocjacji, ale zawiera
Transport na Twój adres.
Prosze pisac do mnie z powrotem do dyskusji tylko jesli jestes zainteresowany, bo jestem zmeczony osób, które zadaja pytania i nie sa
zainteresowany w ogóle.
Pozdrawiam!

Will

Hi,
The vehicle is in like brand new condition, has no technical damage at all, no scratches or dents, no hidden defects, mint
condition, service book, accident free, german papers. It has the title of ownership, cleared of any obligations or fees and
comes with all the documents you need to register it, Tuv Certificate, COC, etc.. You will not have to pay additional taxes
for this, is my personal car, I have worked in Poland for the last 2 months and I purchased the car there. My company wanted
me back home, so currently I am in England (UK). I brought the car home with me and now is located in England. I am trying to
sell it at this price because I not use it anymore (the steering wheel is on left side and is very difficult for me to drive
it), is a pity to keep such a beautiful car and not use it.. I tried to sell the car in UK, but nobody want to buy a left
side steering wheel car. My car is already at AirCargo LTD (a local shipping company from here-London) at their local
representant.(I paid this company to take care about this transaction so you don't have to be worried as you will pay only
the price of the car). We can have a deal if you are really interested in buying it. The price is not negotiable but includes
the transport to your address.
Please write me back to discuss only if you are interested because I am tired of people that ask questions and are not
interested at all.
Best Regards!

Will
rosicata
Obserwowany

Prawo jazdy: 10 02 2000
Auto: nie mam