Cześć
![Uśmiechnięty :)]()
Jestem niezbyt ogarnięty w obecnym rynku motoryzacyjnym, więc zakładam temat z prośbą o pomoc w wyborze drugiego samochodu dla rodziny 2+2. Obecnie jeżdzę Audi A4 B6 Avant (1.9 TDi
![Mr. Green :mrgreen:]()
). Najchętniej kupiłbym jakiegoś staruszka typu A4, ale zbieg kilku okoliczności powoduje, że 'muszę' pójść w leasing czegoś nieco droższego.
Czego oczekuje:
- jestem dość wysoki (196cm), więc potrzebuje sporo miejsca w środku (za mną jest fotelik dziecka, po zmianie na większy zabraknie miejsca na jego nogi
![Smutny :(]()
)
- samochód nie może mieć więcej niż 6 lat
- mieszkamy na starym osiedlu, a więc auto będzie stało cały rok 'pod chmurką'. Jest to jeden z powodów dlaczego nie chcę kupować nowego samochodu (trochę łatwiej będę znosił nowe rysy i obicia...)
- nasz obecny samochód jest dość mocno eksploatowany: w tygodniu miasto + weekendy trasy, średnio rocznie robię około 35k km. Nowy samochód będzie używany głównie w weekendy, czyli około 90% jazdy to będą dłuższe trasy
- koszty amortyzacji - zdaje sobie sprawę, że wszelkie naprawy będą droższe niż w moim staruszku, ale na pewno nie chciałbym wpakować się w samochód którego jakakolwiek naprawa jest absurdalnie droga (jak jakieś ledowe lampy, amortyzatory w niektórych BMW czy jakieś super drogie opony)
- jeśli chodzi o silnik - jest mi to raczej obojętne, fajnie byłoby mieć auto które dobrze przyśpiesza, jednak chciałbym znaleźć sensowny stosunek spalania do 'mocy'
- jeśli byłoby warto jestem w stanie zwiększyć budżet do np. 100 tys. Im większa szansa że auto długo posłuży, tym więcej jestem w stanie dołożyć
- automat - ponad 200k na manualnej skrzyni upewnia mnie w przekonaniu że nie widzę innej opcji
Podsumowując: zależy mi na znalezieniu auta, które już kilka lat sobie jeździ i na dzisiaj można stwierdzić 'tak, w tym samochodzie nie posypało się X rzeczy zaraz po wyjechaniu z salonu, a silnik jest dobrze znany z innych modeli i jest spore prawdopodobieństwo że duzo wytrzyma'
![Uśmiechnięty :)]()
Najchętniej kupiłbym jakiegoś SUVa lub MiniVana, ale niestety taki samochód wymaga nieco więcej miejsca do zaparkowania, co na pewno będzie dla mnie problematyczne. Moje obecne poszukiwania doprowadziły mnie do Audi A6, Skody Superb, BMW 520d.....ale Skoda wyjątkowo mi się nie podoba - podoba mi się natomiast BMW, ale sprawdziłem to auto u kolegi i jeżdzi się nim super, tyle że miejsca w środku ma jeszcze mniej niż moje Audi
![Smutny :(]()
Z góry dziękuję za pomoc
PS To nie tak, że chcę znaleźć od razu samochód. Obecnie zależy mi na wytypowaniu konkretnego modelu, a przy samym poszukiwaniu to na pewno skorzystam z usług jakiejś firmy która specjalizuje się w sprawdzaniu aut. Ze mnie żaden znawca, jedyne co potrafiłbym wybrać dobrze to takie samo auto które mam obecnie
![Szczęśliwy :D]()