Używane auto do 80 tys. zł (leasing) - kierowca 196 cm wzrostu

29 Wrz 2021, 14:08

Cześć :)
Jestem niezbyt ogarnięty w obecnym rynku motoryzacyjnym, więc zakładam temat z prośbą o pomoc w wyborze drugiego samochodu dla rodziny 2+2. Obecnie jeżdzę Audi A4 B6 Avant (1.9 TDi :mrgreen: ). Najchętniej kupiłbym jakiegoś staruszka typu A4, ale zbieg kilku okoliczności powoduje, że 'muszę' pójść w leasing czegoś nieco droższego.
Czego oczekuje:
- jestem dość wysoki (196cm), więc potrzebuje sporo miejsca w środku (za mną jest fotelik dziecka, po zmianie na większy zabraknie miejsca na jego nogi :( )
- samochód nie może mieć więcej niż 6 lat
- mieszkamy na starym osiedlu, a więc auto będzie stało cały rok 'pod chmurką'. Jest to jeden z powodów dlaczego nie chcę kupować nowego samochodu (trochę łatwiej będę znosił nowe rysy i obicia...)
- nasz obecny samochód jest dość mocno eksploatowany: w tygodniu miasto + weekendy trasy, średnio rocznie robię około 35k km. Nowy samochód będzie używany głównie w weekendy, czyli około 90% jazdy to będą dłuższe trasy
- koszty amortyzacji - zdaje sobie sprawę, że wszelkie naprawy będą droższe niż w moim staruszku, ale na pewno nie chciałbym wpakować się w samochód którego jakakolwiek naprawa jest absurdalnie droga (jak jakieś ledowe lampy, amortyzatory w niektórych BMW czy jakieś super drogie opony)
- jeśli chodzi o silnik - jest mi to raczej obojętne, fajnie byłoby mieć auto które dobrze przyśpiesza, jednak chciałbym znaleźć sensowny stosunek spalania do 'mocy'
- jeśli byłoby warto jestem w stanie zwiększyć budżet do np. 100 tys. Im większa szansa że auto długo posłuży, tym więcej jestem w stanie dołożyć
- automat - ponad 200k na manualnej skrzyni upewnia mnie w przekonaniu że nie widzę innej opcji

Podsumowując: zależy mi na znalezieniu auta, które już kilka lat sobie jeździ i na dzisiaj można stwierdzić 'tak, w tym samochodzie nie posypało się X rzeczy zaraz po wyjechaniu z salonu, a silnik jest dobrze znany z innych modeli i jest spore prawdopodobieństwo że duzo wytrzyma' :)

Najchętniej kupiłbym jakiegoś SUVa lub MiniVana, ale niestety taki samochód wymaga nieco więcej miejsca do zaparkowania, co na pewno będzie dla mnie problematyczne. Moje obecne poszukiwania doprowadziły mnie do Audi A6, Skody Superb, BMW 520d.....ale Skoda wyjątkowo mi się nie podoba - podoba mi się natomiast BMW, ale sprawdziłem to auto u kolegi i jeżdzi się nim super, tyle że miejsca w środku ma jeszcze mniej niż moje Audi :(
Z góry dziękuję za pomoc

PS To nie tak, że chcę znaleźć od razu samochód. Obecnie zależy mi na wytypowaniu konkretnego modelu, a przy samym poszukiwaniu to na pewno skorzystam z usług jakiejś firmy która specjalizuje się w sprawdzaniu aut. Ze mnie żaden znawca, jedyne co potrafiłbym wybrać dobrze to takie samo auto które mam obecnie :D
pepepepe
Nowicjusz

0

29 Wrz 2021, 17:42

pepepepe napisał(a):Najchętniej kupiłbym jakiegoś SUVa lub MiniVana, ale niestety taki samochód wymaga nieco więcej miejsca do zaparkowania, co na pewno będzie dla mnie problematyczne. Moje obecne poszukiwania doprowadziły mnie do Audi A6, Skody Superb, BMW 520d.....

Sprawdź sobie wymiary tych aut a później "dużych" minivanów pokroju s-max'a czy espace'a a później sporego suv'a jak np. sorento

[url]Podsumowując: zależy mi na znalezieniu auta, które już kilka lat sobie jeździ i na dzisiaj można stwierdzić 'tak, w tym samochodzie nie posypało się X rzeczy zaraz po wyjechaniu z salonu, a silnik jest dobrze znany z innych modeli i jest spore prawdopodobieństwo że duzo wytrzyma'
[/url]

No to na początek bmw out a w a6 czy superbie szukanie "najmniej najgorszych" wersji silnikowych.

pepepepe napisał(a):podoba mi się natomiast BMW, ale sprawdziłem to auto u kolegi i jeżdzi się nim super, tyle że miejsca w środku ma jeszcze mniej niż moje Audi

raczej uczucie przytłoczenia ilością wyposażenia, inną budową tunelu środkowego, deską rozdzielczą. a4b6 jest po prostu małe i ciasne, w astrze z 2010r jest więcej miejsca
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
1

29 Wrz 2021, 17:56

Sprawdzę wymiary.
'Przytłoczenie' o którym piszesz jak najbardziej rozumiem i odczuwam niemal w każdym BMW, jednak w tym wypadku dopasowałem fotel pod siebie, wsadziłem z tyłu fotelik dziecka no i zostało tyle samo (...a nawet troszke mniej) miejsca co w A4 :(
pepepepe
Nowicjusz

0

30 Wrz 2021, 22:32

pepepepe napisał(a):Najchętniej kupiłbym jakiegoś SUVa lub MiniVana, ale niestety taki samochód wymaga nieco więcej miejsca do zaparkowania
tak, ale nie + minivanem, a nawet vanem łatwiej się manewruje niż taką piąteczką ze względu na lepszą widoczność, większe lustra i pozycję za kierownicą.
Ja bym postawił na Mondeo, bo to kawał auta, a za tą kasę dostaniesz świeże auto.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

22 Lis 2021, 16:12

ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
1
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota RV-2 - sportowy kamper
    Wielkie sportowo-turystyczne coupe, które jednocześnie może pełnić rolę praktycznego domu na kółkach? Wszystko to brzmi bardzo nierealistycznie, ale ten samochód istniał naprawdę! Oto Toyota RV-2! Sportowy ...