08 Lis 2011, 18:57
Witam. Zbieram się do kupna nowego autka. Przeanalizowałem swoje potrzeby i interesujące mnie modele. Przede wszystkim w grę wchodzi tylko diesel i zależy ma na trwałości, małej awaryjności i względnej prostocie. Z miejsca odrzuciłem samochody koncernu VAG (Passat, Audi a4) gdyż raz, że uważam iż są zupełnie nijakie, a dwa to znaczenie miało ich skomplikowane, aluminiowe i mało trwałe na naszych drogach zawieszenie. Nie ukrywam, że od początku moja uwaga koncentrowała się na dwóch konkretnych modelach, a są to Volvo S40 1.9 dci (116 KM) lub BMW E46 320d (136 KM). W przypadku Volvo w grę wchodzi model po całkowitym lifcie z lat 2002-2003. Nie ukrywam, że wizualnie bardziej podoba mi się właśnie Volvo, ale zniechęca mnie nieco do niego silnik, który jest w Common Railu, a ja nie jestem entuzjastą bardziej skomplikowanych konstrukcji. Uważam, że diesel musi być w miarę prosty. Wiem też, że Volvo jest nieco mniejsze od BMW, bo formalnie jest to niższy segment. BMW E46 też mi się podoba, choć już nie tak jak Volvo, moim zdaniem bawarczyk wygląda starzej w środku i w ogóle sprawia wrażenie nieco starszej konstrukcji (choć wiadomo, że tak nie jest). Do BMW bardziej ciągnie mnie silnik, ponieważ w grę wchodzi tylko ten sprzed liftu, a więc byłby by to lata 2000-2001. Ma nieznacznie lepsze parametry (choć to dla mnie nie jest najważniejsze) jednak przede wszystkim to jest jeden z ostatnich tzw. "starych diesli", a więc na tradycyjnej pompie rotacyjnej i zwykłych wtryskiwaczach. Zawieszenie w obu autach podobne, z przodu pojedynczy wahacz, z tyłu podwójny, z tym że na korzyść Volvo przemawia fakt, że całe zawieszenie jest metalowe, a w BMW przód jest z aluminium. Przede wszystkim chciałbym prosić o poradę i opinię użytkowników tych modeli, oczywiście jeśli się tu tacy znajdą. Dodam, że biorąc pod uwagę wygospodarowaną przeze mnie sumę pieniędzy Volvo było by mniej więcej o 2 lata młodsze od BMW.